CONSILIUL ECONOMIC PROPUNE SIMPLIFICAREA PROCEDURII DE RAPORTARE LA STAT

Prim-ministrul Chiril Gaburici a aprobat conceptul şi planul de acţiuni pentru îmbunătăţirea Sistemului Naţional de Raportare către instituţiile statului. Prin această iniţiativă, Guvernul Republicii Moldova îşi propune ca pînă la sfîrşitul anului 2018 să reducă de trei ori efortul de raportare a agenţilor economici.

Conceptul a fost elaborat de către un grup de lucru format prin dispoziţia Prim-ministrului din 24 noiembrie 2014, compus din reprezentanţii Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor, Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Biroului Naţional de Statistică, Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Serviciului Fiscal de Stat şi Centrului de Guvernare Electronică. Preşedintele grupului de lucru este şeful Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului.

În planul de acţiuni sînt prevăzute un şir de activităţi care au scopul de a simplifica sistemul de raportare către autorităţi, prin instituirea unui schimb de date eficient şi eficace între autorităţi, pentru a exclude dublarea de date prezentate în rapoarte. Grupul de lucru va elabora un şir de propuneri pentru reducerea numărului de taxe şi impozite, dar şi simplificarea metodelor de calcul, prin unificarea bazei de calcul pentru mai multe impozite. Va fi implementat şi un cadru de raportare mult mai simplificat pentru micro-întreprinderi, care reprezintă peste 40% din totalul agenţilor economici.