CONFLICTUL DIN UCRAINA A DOMINAT AGENDA DISCUTIILOR LA CONFERINTA PENTRU SECURITATE DE LA MUNCHEN

Conflictul din Ucraina a dominat agenda discuţiilor Conferinţei pentru Securitate de la Munchen, subiectul unei eventuale livrări de arme forţelor ucrainene generînd opinii divergente în rîndul politicienilor şi experţilor care au participat la reuniune, relatează Euronews.

Fostul senator american Joe Lieberman a pledat pentru furnizarea de arme Ucrainei, "pentru a se apăra". "Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să le dăm arme. Pentru a se apăra. Altfel, Rusia va continua să acţioneze şi să ocupe mai mult teritoriu. La fel cum au ocupat Crimeea. Acest lucru creează un precedent teribil, permiţînd agresiunii să modifice graniţele în Europa, ceea ce nu s-a mai întîmplat de la sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial", a declarat el, citat de Euronews.

Comandantul şef al NATO, generalul american Philip Breedlove, a apreciat la rîndul său că opţiunea militară nu trebuie exclusă.

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a avertizat însă că nu trebuie furnizate arme Ucrainei, pentru că acest lucru ar accelera conflictul. "Oamenii din estul Ucrainei suferă foarte mult. Sînt deja prea multe arme în regiune (...). Sîntem siguri că putem îmbunătăţi situaţia poporului ucrainean dacă le furnizăm arme? Sîntem siguri că Ucraina poate cîştiga în faţa maşinăriei militare a Rusiei? Sîntem conştienţi de potenţialul periculor pentru escaladare? Şi nu ar fi un pretext pentru Rusia să intre în conflict deschis", s-a întrebat ministrul german.

Această opinie este împărtăşită de Ian Bremmer, preşedintele societăţii de consultanţă Eurasia Group. "Singura cale prin care ruşii ar putea ajunge, în cel mai bun caz, la un conflict îngheţat, ar fi o combinaţie între presiuni şi stimulente. Şi cred că soluţia diplomatică este singura cale", a declarat el.

Printre liderii politici care au participat la conferinţa de trei zile, deschisă vineri, au figurat cancelarul german Angela Merkel, senatorul american John McCain şi primarul Kievului, Vitali Klitschko.

 

Breedlove nu exclude opţiunea militară pentru instaurarea păcii în Ucraina

Comandantul trupelor NATO din Europa, generalul american Philip Breedlove, a declarat sîmbătă, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, că nu exclude opţiunea militară pentru instaurarea păcii în estul Ucrainei, relatează agenţia Sputnik în pagina electronică.

Occidentul nu trebuie să excludă posibilitatea unei soluţionări pe cale militară a conflictului din Ucraina, a afirmat generalul Breedlove.

El a precizat însă că nu se pune problema ca Alianţa Nord-Atlantică să lanseze o operaţiune terestră în zona de conflict.

Conflictul din Ucraina a dominat agenda discuţiilor din prima zi a Conferinţei pentru Securitate de la Munchen, subiectul unei eventuale livrări de arme forţelor ucrainene generînd opinii divergente în rîndul politicienilor şi experţilor care participă la reuniune.

Reprezentanţii americani susţin opţiunea furnizării de arme Ucrainei, în timp ce Germania şi alte ţări europene se opun acestei variante.

 

Poroşenko a prezentat paşapoartele unor militari ruşi care luptă în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a prezentat sîmbătă, în cadrul discursului său la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, mai multe paşapoarte şi cărţi de identitate ale unor militari ruşi ucişi sau capturaţi în timp ce luptau în Ucraina, relatează The Guardian în ediţia electronică.

Poroşenko a sugerat ironic că documentele "s-au pierdut" prin vehicule militare care aveau rezervoarele de combustibil pline, informează The Guardian.

Preşedintele a lansat de asemenea un apel pentru furnizarea de arme Ucrainei. "Oamenii trebuie să sprijine o Ucraină suverană şi independentă, altfel Rusia cîştigă. Acest conflict trebuie rezolvat, nu îngheţat", a declarat el.

"Sîntem o ţară independentă şi avem dreptul să ne apărăm poporul (...). Lipsa noastră de capacităţi de apărare conduce la atacuri ofensive şi la escaladarea" conflictului, a adăugat şeful statului.

Poroşenko a sugerat că echipamentul de care are nevoie Ucraina nu trebuie să fie neapărat letal, afirmînd că radare împotriva artileriei şi echipamente de comunicaţii şi bruiaj ar îmbunătăţi capacitatea de apărare a forţelor ucrainene.

Conflictul din Ucraina a dominat agenda discuţiilor la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, subiectul unei eventuale livrări de arme forţelor ucrainene generînd opinii divergente în rîndul politicienilor şi experţilor care participă la reuniune.

Reprezentanţii americani susţin opţiunea furnizării de arme Ucrainei, în timp ce Germania şi alte ţări europene se opun acestei variante.

 

“Putin nu va fi intimidat dacă Ucraina primeşte arme din alte ţări”

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat, în cadrul Conferinţei pentru Securitate de la Munchen, că preşedintele rus Vladimir Putin nu va fi intimidat dacă Ucraina primeşte arme din alte ţări, relatează Daily Telegraph în ediţia electronică.

"Sînt ferm convinsă că acest conflict nu poate fi soluţionat prin mijloace militare", a afirmat Merkel, care consideră că liderul rus nu ar fi intimidat dacă Statele Unite decid să trimită arme Ucrainei.

"Nu îmi pot imagina o situaţie în care echipamente îmbunătăţite pentru armata ucraineană l-ar impresiona pe preşedintele Putin în aşa fel încît să creadă că va pierde în plan militar. Trebuie să o spun direct", a adăugat ea.

Cancelarul a precizat că forţa nu s-a dovedit a fi o soluţie cu Rusia nici în trecut. "Am crescut în Germania de Est, am văzut Zidul (Berlinului). Americanii nu au intervenit în cazul Zidului, dar în final am cîştigat", a declarat ea.

Conflictul din Ucraina a dominat agenda discuţiilor la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, subiectul unei eventuale livrări de arme forţelor ucrainene generînd opinii divergente în rîndul politicienilor şi experţilor care participă la reuniune.

Reprezentanţii americani susţin opţiunea furnizării de arme Ucrainei, în timp ce Germania şi alte ţări europene se opun acestei variante.

Sursa: Mediafax