CONCURSUL DE ESEURI “PARIAŢI PE UNIUNEA EUROPEANĂ”

Propăşirea-i legată de Europa

Menţiune specială - Cristina Cernei

Acum, cînd în preajma apropiatelor alegeri parlamentare voi rotunji frumoasa vîrstă de douăzeci de ani (25.XI), încep să-mi dau bine seama că Uniunea Europeană nu-i altceva decît un organism viu, cu spirit de sacrificiu. Iată de ce, semnînd Acordul de Asociere, ţara noastră mică e în afara oricărui pericol, de semnalele prevestitoare de rele sau inevitabile nenorociri. Într-un cuvînt, din viaţa Republicii Moldova sînt excluse completamente cuvintele expresiei celebre din antichitate „mane”, „techel”, „ofares”, adică zilele tale sînt numărate, faptele cîntărite şi ţara ta va fi împărţită. Aşa şi-mi vine să zic cu mîndrie legitimă, fiind convinsă că, uite, conducerea ţării a procedat just la momentul oportun, cînd vocea poporului a fost auzită, ascultată şi susţinută:

Ce-ţi doresc eu ţie,

Moldovioară dragă?

Viitor – lumină,

Ca toţi să-nţeleagă

Că n-a fost zadarnic,

Pasul cel făcut

Înspre Europa,

De nădejde-i scut.

Independentă şi suverană, Republica Moldova are toate şansele să se afirme ca stat civilizat în Uniunea Europeană şi de astăzi înainte să nu joace cum i-ar fluiera alţii. Semnînd Acordul de Asociere cu UE, poporul nostru e stăpînit de încredere şi optimism pentru ziua de mîine, fără a avea teamă de sabia lui Damocles. Vrînd-nevrînd, în faţa noastră se deschid noi orizonturi, platforme sigure de dezvoltare şi progres fără tăgadă în marea şi unita familie a popoarelor europene lipsite de făţărnicie şi dezmăţ. Dincolo de embargourile stupide impuse de Federaţia Rusă producţiei vinicole şi pomi-legumicole atît de competitive şi recunoscute pe piaţa CSI în vremurile nu de mult trecute, se ascunde, după mine, sensul cuvintelor rostite de Socrate: „Ştiu, numai că nu ştiu nimic”. Acelaşi lucru se întîmplă şi cu Rospotrebnadzor, însă nu-i departe ziua cînd flămîndul de rus se va opri din odiseea sa năstruşnică.

Cît priveşte Uniunea Europeană, reperul principal, cred, a fost deja făcut în ţara noastră. Despre aceasta ne vorbesc concludent avantajele reale ce se deschid mereu pentru economia republicii în deplină concordanţă cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional. Bunăoară, misiunile FMI, alcătuite din experţi înzestraţi, analizează situaţia bugetului de stat şi acordă o asistenţă de 566 milioane de dolari. Probabil că Guvernul Republicii Moldova ar trebui să devină mai eficient în distribuirea acestor resurse, mizînd pe viziunea strategică spre realizarea creşterii economice durabile şi a reducerii sărăciei. Sprijinul bugetar suplimentar din exterior poate ajuta remedierea unor sfere importante ale vieţii sociale ale ţării, cum sînt ocrotirea sănătăţii, învăţămîntul, cultura şi sportul.

Ce-i drept, a sporit direct costul energiei electrice, al gazelor naturale şi produselor petroliere procurate de Guvern la toate nivelurile. Totuşi, acest fapt nu trebuie să ne sperie, fiindcă Uniunea Europeană nu ne va lăsa la pierzanie. Să analizăm limpede, gîndindu-ne, în primul rînd, la piaţa de desfacere europeană cu un potenţial de peste 500 milioane de locuitori, ceva mai mult de 3 ori decît Rusia. Desigur, plugarii noştri au destul de lucru în această direcţie. E vorba, mai întîi de toate, de implementarea noilor tehnologii de ambalare a producţiei agricole, cît şi respectarea normelor calităţii ei. Afară de aceasta, restricţiile existente în UE îi obligă pe moldoveni să-şi redirecţioneze activitatea în agricultură, făcîndu-i mai inventivi, orientîndu-se la soiurile de fructe solicitate pe piaţa europeană, fără a se opri primitiv la culesul şi procesarea roadelor. O dilemă în această privinţă nu poate exista: progresul şi succesul temeinic îi însoţeşte neapărat pe oamenii harnici, iar noi, moldovenii, sîntem de neîntrecut în lucru şi avem un pămînt mănos cum mai rar se întîlneşte.

Dar asistenţa în sumă de 450 milioane de dolari, oferită de Banca Mondială, nu vorbeşte despre faptul că această sumă impunătoare are drept scop ca, pînă în anul 2017, să contribuie la propăşirea ţării, care va păşi cu dreptul în viitor?

Odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, au dispărut canoanele sclaviei cele vechi, conştiinţa moldoveanului s-a transformat dintr-un amanet într-o adevărată piatră de încercare, unde rolul principal îl joacă liniştea, armonia, pacea şi înţelegerea cu popoarele europene. Au fost renovate drumurile (Sărăteni-Soroca) conform standardelor europene, securitatea şi drepturile omului sînt vizibile, se fac simţite reformele poliţiei şi justiţiei, pe cît e posibil are loc stoparea traficului de fiinţe umane şi a corupţiei.

Asta-i bine şi se trage din Europa, de la vest, unde în capul mesei sînt puse disciplina, diplomaţia şi ajutorul reciproc. Accesul liber în orice colţ al Europei (fără vize), zborurile directe cu avionul, soluţionarea problemelor ce ţin de sănătatea moldovenilor, în comun acord cu vestiţii specialişti din România, Germania şi Franţa, noul echipament performant de la posturile noastre vamale – iată ţinta concretă şi cumpănită a UE faţă de poporul moldovenesc! Iată de ce sîntem datori să nu fim ticăloşi şi josnici, exprimînd toţi, ca unul, recunoştinţă faţă de generozitatea Uniunii Europene, care ne primeşte cu braţele deschise. Cică în lucrurile mari uneori ajunge şi intenţia. Indiscutabil, moldovenii n-au ce pierde asociindu-se cu UE, dimpotrivă, ea stă pavăză primilor şi timizilor noştri paşi în noua familie. Într-adevăr,

Alte vremuri azi trăim,

Într-un mileniu ce are,

La 14 ani neîmpliniţi,

Cam multe semne de-ntrebare,

Dar omul, cît n-ar fi de greu,

Le-ndură răbdător pe toate,

Rugîndu-se la Dumnezeu

Ca să-i trimită sănătate.

Aş mai adăuga un drum bun, cu sorţi de izbîndă în Uniunea Europeană pentru Moldova noastră. Aşa să fie!

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31