CONCURSUL DE ESEURI „PARIAŢI PE UNIUNEA EUROPEANĂ”

Premiul III – Ispir Dorina, studentă, anul 1, USM

Moldova – o ţară frumoasă, o minune ce-a cucerit nu numai un chip omenesc, dar şi o mulţime de suflete. Ea este o tînără în formare deoarece are doar 23 de ani de independenţă, iar pe parcursul lor a trecut şi prin greu şi uşor. Nu e nimic mai mirific decît să admiri codrii care stau ca nişte străjeri la hotarele ţării, să îţi scalzi visele în valurile bătrînelor rîuri, să îţi ţeşi pînza amintirilor lîngă minunatele cîmpii, iar cînd sufletul e prins în lanţuri grele, să zbori pe aripile păcii la tine acasă, în Moldova.

„Patriotismul nu este numai iubirea pămîntului în care te-ai născut, ci mai ales iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară”, spunea Mihai Eminescu. Ca să fii un adevărat patriot, cunoaşte trecutul ţării în care te-ai născut, ai copilărit, ai vorbit primul şi cel mai dulce cuvînt – mamă, ai avut prima dezamăgire şi primul motiv ca să fii puternic în viaţă. Fără trecut sîntem nimeni, sîntem orfani, fiindcă orice se întîmplă în ţară, se naşte pe pămînt, are un început care cu timpul devine un trecut pe care nu trebuie să-l uităm niciodată.

Istoria acestei fastuoase ţări este una zbuciumată, doar prin crîncenele lupte şi războaie a cîştigat demnitatea şi independenţa. Poporul acestei ţări are la baza formării ca cetăţean al Republicii Moldova un întreg sistem de valori. Temelia este credinţa în Dumnezeu, o inimă curată ce emană lumină, care este mai bogată decît tot aurul din lume, sinceritatea, omenia, respectarea obiceiurilor şi tradiţiilor, sărbătorilor naţionale şi cunoaşterea monumentelor de arhitectură care creează cultul naţional.

La 27 august 1991 a fost votată în Parlament independenţa ţării. La baza acestui stat minunat sînt simbolurile naţionale: drapelul de stat al Republicii Moldova, aprobat pe 12 mai 1991, drapelul ,tricolorul – simbolul oficial al ţării. El simbolizează trecutul, prezentul şi viitorul statului. Reflectează principiile lui democratice, tradiţia istorică, egalitatea în drepturi, prietenia tuturor cetăţenilor republicii. Imnul a fost aprobat la 22 iulie 1995, pe versurile lui Alexei Mateevici, „Limba Noastră”, şi muzica semnată de Alexandru Cristea. Imnul este un simbol al suveranităţii statului şi se interpretează la ceremonii oficiale. Stema a fost aprobată din 03.11.1990, iar ea conţine cele trei culori fastuoase –„albastru, galben, roşu”; capul de bour care exprimă bogăţia locurilor natale, puterea; steaua dintre coarnele boului relevă o iluzie de divinitate; semiluna redă veşnicia; acvila, pe figura căreia este depus scutul, care are o importanţă deosebită, semnificînd originea latină; crucea – tradiţia creştină şi marele valori morale ale poporului; ramura de măslin – pacea şi liniştea sufletească. Limba romană este sărbătorită la 31 august din anul 1990.Toate acestea constituie cartea de vizită a Republicii Moldova. Dar ca aceste simboluri să fie păstrate, există viitorul tării constituit din tineri.

Integrarea Europeană este un obiectiv constituit din domeniul politic, economic, juridic şi cultural-ştiinţific. Ea este o oportunitate pentru noi. Uniunea Europeană este o uniune economică şi politică dezvoltată în Europa, care este compusă din 27 state. Republica Moldova a tins spre integrarea europeană încă din anul 1992, dar fiecare acţiune şi negociere în vederea semnării unor documente a decurs anevoios. Un acord UE a fost semnat în 1994, aşa-zisul Acord de Parteneriat şi Cooperare care a intrat în vigoare în 1998. Principiile cele mai importante sau obiective sînt: dezvoltarea domeniului politic, promovarea comerţului şi investiţiilor, cooperarea în domeniile legislativ, economic, social, financiar, cultural, susţinerea eforturilor de consolidare a democraţiei, dezvoltarea economiei şi finalizarea tranziţiei la economia de piaţă.

Sînt făcuţi mai mulţi paşi spre integrarea europeană, dar avantajele reale ale Republicii Moldova sînt, în primul rînd, circulaţia liberă, ceea ce înseamnă întîlniri sufleteşti mamă-copii, soră-frate etc. Un dor scăldat în lacrimile dulci ale revederilor, îmbrăţişări fierbinţi. Pentru tineri este bine-venit un schimb de opinii, de idei, oportunităţi noi prin vizitarea mai multor ţări, observarea tradiţiilor, obiceiurilor, acumularea unor cunoştinţe. Moldova va avea legături cu multe ţări, atît în domeniul economic, cît şi în celelalte. Taxele vamale vor fi anulate la exportarea mărfurilor. Persoanele din domeniul economic vor putea să-şi exporte producţia peste hotarele ţării. O nouă experienţă ne va ajuta la modernizarea maşinilor agricole, noi metode pentru a strînge o cantitate anuală mai mare a producţiei agricole.

Salariile se vor apropia de cele europene, iar familiile vulnerabile vor fi mai protejate. Fiecare tînăr plecat în Europa pe o perioadă de timp va putea, la întoarcere pe meleagurile natale, să îşi înfiinţeze o afacere aici, la dînsul acasă; va reveni cu idei, cu surse financiare sau chiar va putea colabora cu alţi tineri ca şi el din alte ţări, iar fiecare acţiune a lui va fi susţinută deoarece viitorul ţării este bazat pe tineri. Se vor mări fluxurile de investiţii străine direct. Tinerii din sistemul educaţional vor fi mai apropiaţi de sistemul european bazat pe educarea unor personalităţi importante ale ţării. Vor fi mai bine respectate drepturile omului, democraţia şi suveranitatea ţării.

Viitorul ţării depinde de fiecare dintre noi şi mai ales de tineri. Începe cu tine ca să schimbi ceva în viaţă, fiecare dintre noi poate face cîte ceva pentru Patria sa! Trebuie să fim recunoscători că avem propria identitate, naţionalitate, un trecut glorios, dar şi un viitor care ne aşteaptă! Avem un suflet tînăr care e plin de putere îndreptată spre noi perspective. Trebuie să luptăm permanent pentru prosperitatea ţării noastre, iar aceasta înseamnă că trebuie să demonstrăm că putem să fim demni de o Uniune Europeană care ne ajută atît de mult pentru a intra în rîndul ţărilor europene dezvoltate, civilizate şi democrate.

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39