COMUNICAT PRIMIT LA REDACŢIE

Socialiştii lansează campania naţională de popularizare a ideii de integrare în Uniunea Vamală şi vor colecta 1 milion de semnături

Partidul Socialiştilor începe campania naţională de colectare a semnăturilor în favoarea orientării spre Uniunea Vamală a Republicii Moldova. Semnăturile vor fi colectate în corturi special amenajate, dar şi de către grupe mobile în toate raioanele republicii. În paralel, în cadrul campaniei, cetăţenii vor fi informaţi cu privire la avantajele socio-economice ale integrării Republicii Moldova în Uniunea Vamală.

Igor Dodon, liderul PSRM, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă de marţi, 25 martie, că toate semnăturile colectate vor fi prezentate Parlamentului şi Guvernului, astfel încît guvernanţii să se convingă de faptul că o bună parte din populaţia ţării, şi anume cel putin 60% din cei care se prezintă în mod regulat la votare, optează pentru vectorul estic de integrare. Semnăturile vor reprezenta o valoare politică incontestabilă. Ele vor arăta că Moldova are nevoie de Altceva în politica internă şi externă, aşa cum sună şi mesajul campaniei naţionale.

Igor Dodon a mai mentionat că această campanie naţională are drept scop popularizarea ideii de integrare în Uniunea Vamală în rîndul cetăţenilor moldoveni. În opinia liderului socialiştilor, restabilirea bunelor relaţii cu Moscova, orientarea spre Uniunea Vamală, organizarea unui referendum naţional pe subiectul vectorului geopolitic extern, iniţierea discuţiilor privind federalizarea Republicii Moldova – toate aceste elemente reprezintă soluţia pentru păstrarea integrităţii teritoriale şi a statalităţii Republicii

Moldova. Şi acest lucru trebuie să-l înţeleagă cît mai mulţi cetăţeni.

PSRM este ferm convins că situaţia economică şi socială catastrofală în care se află Moldova poate fi depăşită doar dacă ţara noastră se va integra în Uniunea Vamală – ceea ce va asigura crearea unor noi locuri de munca, piaţă de desfacere pentru produsele moldoveneşti, preţuri reduse la resursele energetice.

Anterior, socialiştii au propus tuturor partidelor parlamentare să adopte o hotărîre pentru desfăşurarea unui referendum cu privire la vectorul politicii externe. PSRM consideră că acest lucru a fost şi rămîne o necesitate stringentă, pe care orice guvernare onestă este obligată să o realizeze înainte de a desfăşura acţiuni cu caracter integraţionist. Greşelile comise de politicienii ucraineni, care s-au comportat exact ca şi aşa-numita “elită politică ” de la noi, au demonstrat cetăţenilor ţării vecine, dar şi lumii întregi, cît de scumpe pot fi aceste erori ale politicienilor şi în special cît de mult îi poate costa ignorarea voinţei poporului ei.

Politicienii moldoveni fac aceleaşi greşeli. Refuză organizarea referendumului naţional, au interzis prin lege organizarea referendumurilor locale iniţiate de socialişti în majoritatea raioanelor, au solicitat retragerea imunităţii şi intentarea dosarelor pe numele liderului şi activiştilor de partid pentru existenţa altei opinii de dezvoltare a ţării, celei ce este ca şi a majorităţii populaţiei Moldovei, ceea ce vorbeşte despre frica guvernării faţă de rezultatele acestor plebiscite. Nici cei din Partidul Comuniştilor nu au susţinut iniţiativa socialiştilor de desfăşurare a referendumurilor locale în mai multe raioane, încercînd să manevreze între UE (integrarea europeana este obiectivul strategic inclus în statutul comuniştilor) şi opţiunea eurasiatică.

Igor Dodon a făcut trimitere şi la declaraţiile de sîmbătă ale preşedintelui român Traian Băsescu, care a afirmat că în Republica Moldova există mai mulţi susţinători ai vectorului pro Uniunea Vamală decît ai vectorului pro Uniunea Europeană. Bucureştiul se teme de revenirea comuniştilor împreună cu socialiştii la guvernare în Chişinău, aceste temeri au fost exprimate de Băsescu în discursul său. Aceasta înseamnă că autorităţile de la Bucureşti înţeleg faptul că soluţiile propuse de socialişti înseamnă curmarea visului unionist şi stoparea procesului de românizare abuzivă a moldovenilor.

În opinia socialiştilor, astăzi stoparea procesului de integrare în Uniunea Europeană înseamnă stoparea dezintegrării ţării, înseamnă salvarea Republicii Moldova de la dispariţie.