Comisia Nationala Extraordinara de Sanatate Publica a luat mai multe masuri pentru a stopa raspindirea coronavirusului

Prim-ministrul Ion Chicu a condus, în această seară, ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, informează MOLDPRES, cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. În cadrul ședinței au fost prezentate informații actualizate referitoare la evoluția situației epidemiologice din țară și măsurile întreprinse de autorități pentru a preveni răspîndirea epidemiei virusului COVID-19. Potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor, pînă la 9 martie 2020, au fost raportate 109.695 cazuri de infestare cu COVID-19 confirmate clinic și 3.811 decese.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a informat despre evoluția stării persoanelor infestate și a menționat că există progrese. În prezent, sunt examinate în laborator teste pentru 7 cazuri suspecte. A fost transmis un apel către oamenii care intră în țară ca să completeze fișele epidemiologice standardizate, fapt necesar pentru a întreprinde măsuri operative în cazul de confirmare a infestării.

Premierul a solicitat autorităților responsabile să difuzeze cu promptitudine informații actualizate. În contextul evoluției situației epidemiologice din România și Ucraina, a fost discutată oportunitatea de a opri procesul educațional în școli începînd cu miercuri, 11 martie, pînă duminică, 15 martie. Specialiștii MSMPS consideră că procesul educațional nu trebuie să fie oprit, menționînd că elevii nu se află în grupul de risc, iar prezența lor la școala oferă o posibilitate mai bună de a-i supraveghea. A fost luată decizia de a nu opri procesul educațional, această măsură fiind considerată disproporționată. Comisia va considera această măsură în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Comisia a decis un șir de măsuri restrictive menite să prevină importul și răspîndirea infestării, printre care este sistarea zborurilor spre și din Republica Italia, interzicerea operatorilor companiilor aeriene de a lua la bord pasageri care călătoresc din Republica Italia, Iran, China, Coreea de Sud spre R. Moldova, obligarea operatorilor aerieni de a informa pasagerii curselor, care s-au îmbarcat din Italia, Iran, China și Coreea de Sud, inclusiv celor care au tranzitat aceste state spre R. Moldova despre necesitatea declarării pe răspundere proprie a informațiilor prevăzute în fișa epidemiologică și despre plasarea în carantină la domiciliu pe termen de 14 zile.