COMISIA MOLDO-ROMANA IN DOMENIUL TRANSFORMARII DIGITALE ISI INCEPE ACTIVITATEA

O comisie mixtă responsabilă de implementarea Memorandumului de înțelegere în domeniul transformării digitale dintre Republica Moldova și România a fost creată astăzi. Ședința de constituire a avut loc în contextul vizitei la Chișinău a ministrului cercetării, inovării și digitalizării al României, Sebastian Ioan Burduja, la invitația viceprim-ministrului pentru digitalizare, Iurie Țurcanu.

Republica Moldova are nevoie de implementarea tehnologiilor de ultimă generație, în conformitate cu standardele UE, a menționat Iurie Țurcanu la o conferință de presă susținută de cei doi oficiali. Potrivit vicepremierului, schimbările în acest domeniu vor avea mai mult succes dacă Republica Moldova va merge în parteneriat cu România.

Comisia mixtă va lucra asupra dezvoltării serviciilor publice electronice calitative, automatizării proceselor administrative și securității cibernetice. Vor fi recunoscute reciproc semnăturilor electronice. „Prin crearea Comisiei mixte interguvernamentale în domeniul transformării digitale, transmitem un mesaj clar cetățenilor și autorităților de nivel național, regional și internațional, precum și comunității de afaceri și TIC din stînga și din dreapta Prutului că acest spațiu digital comun între Chișinău și București ne va propulsa către un nou nivel administrativ și economic”, a declarat Iurie Țurcanu.

Ministrul cercetării, inovării și digitalizării al României, Sebastian Ioan Burduja, a remarcat că unirea digitală reprezintă șansa dezvoltării. „Transformarea digitală înseamnă conectarea oamenilor la oportunități, conectarea cetățenilor între ei, conectarea cetățenilor la serviciile pe care statul le oferă, la oportunitățile pe care mediul privat le oferă. Din această perspectivă, dar și nu numai din această perspectivă, Republica Moldova, prin eforturile pe care Guvernul Republicii Moldova le-a făcut, este cu pași mulți înaintea multor state din Uniunea Europeană, inclusiv înaintea României”, a subliniat ministrul român.

Memorandumului de înțelegere în domeniul transformării digitale dintre Republica Moldova și România, semnat pe 11 februarie, prevede impulsionarea cooperării bilaterale, efectuarea schimbului de experiență și mobilizarea resurselor atît tehnice, cît și financiare și de capital uman pentru dezvoltarea spațiului digital comun.

Sursa: IPN