Comandantul forțelor NATO în Europa se pronunță în favoarea menținerii trupelor SUA pe continent la nivelul actual

Comandantul suprem al forțelor aliate în Europa, generalul american Christopher G. Cavoli, a apreciat, Marți, că SUA ar trebui să-și mențină prezența militară în Europa la nivelul actual, în timp ce Pentagonul reevaluează desfășurarea militară americană în străinătate și, conform unor surse citate de postul NBC News, ar intenționa să retragă din Estul Europei circa 10.000 de soldați, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Armata americană are peste 100.000 de soldați desfășurați în Europa, dar secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, le-a transmis colegilor săi europeni să aibă în vedere că această prezență nu va dura la nesfîrșit.
”Sfatul meu este să mențină această postură a forței așa cum este acum”, a spus generalul Cavoli, în timpul unei audieri în Comisia pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților a SUA.
Deși Statele Unite și-au suplimentat cu circa 20.000 de soldați efectivele în Europa după invazia rusă în Ucraina, Cavoli a insistat că el nu recomandă diminuarea acestei desfășurări. ”Am recomandat consecvent în această perioadă să menținem forțele pe care le-am suplimentat și voi continua să fac acest lucru dacă voi fi întrebat”, a asigurat generalul american.
Întrebat dacă există planuri de relocare a unor trupe americane desfășurate în prezent pe flancul estic al NATO, Cavoli a spus că nu recomandă nici astfel de schimbări. ”Amplasamentele principale unde avem aceste forțe acum, ele acolo sunt și acolo intenționez să le păstrez”, a precizat el.
În timpul audierii, congresmeni atît republicani cît și democrați au estimat că o eventuală decizie a președintelui Donald Trump de retragere a unor trupe americane din Europa ar fi o greșeală. Dar o hotărîre în acest sens va avea ca fundament ”interesele enunțate de Trump”, a spus la aceeași audiere Katherine Thompson, asistentă a secretarului Apărării.
Oficiali de rang înalt din Departamentul american al Apărării examinează o propunere de retragere a circa 10.000 de militari din Europa de Est, a relatat Marți postul NBC News, citînd șase oficiali europeni și americani ce s-au exprimat pe acest subiect.
Unitățile luate în considerare pentru retragere fac parte din cei circa 20.000 de militari pe care Administrația fostului președinte democrat Joe Biden i-a desfășurat în 2022 pentru a consolida după invazia rusă în Ucraina apărarea statelor care se învecinează cu această țară.
În prima sa vizită externă ca secretar al Apărării, Pete Hegseth a spus, într-un discurs la Bruxelles, în Februarie, că ”realitățile strategice dure împiedică SUA să se axeze în primul rînd pe securitatea Europei. Statele Unite doresc să-și concentreze resursele pe securizarea graniței lor de Sud și pe contracararea Chinei”, a explicat Hegseth.











