COLABORATORII PREVIZIBILI VOR FI INLOCUITI DE ROBOTI
Automatizarea proceselor de muncă îi va alunga în stradă chiar şi pe absolvenţii universităţilor.
Cea mai mare provocare a celei de a patra revoluţii industriale este robotizarea totală a diferitelor sectoare ale economiei, motiv pentru care milioane de oameni din lume vor rămîne fără un loc de muncă. Experţii prognozează că acest lucru poate să se întîmple mult mai repede decît pare. Roboţii intervin în acele domenii care pînă nu demult erau prerogativa omului. Săptămîna trecută, robotul cibernetic din China „Siao nani” a publicat în ziarul local primul său articol, alcătuit din 300 de ieroglife şi scris într-o singură secundă.
Apariţia roboţilor în jurnalistică şi jurisprudenţă reflectă tendinţa generală de înlocuire a oamenilor prin maşini. În raportul Companiei nipone Mitsubishi se spune că doar în Japonia către anul 2030 roboţii vor dezlocui 2,4 milioane de muncitori.
A lupta pentru limitarea migraţiei sau mutarea locurilor de muncă în ţările în curs de dezvoltare, cum o fac astăzi mai mulţi lideri mondiali, deja nu mai este actual. S-a creat un nou mediu, iar să te împotriveşti acestor procese este imposibil.
Potrivit experţilor, roboţii îi vor înlocui nu doar pe mineri şi paznici, ci şi pe contabili şi jurişti. Profesiile în care roboţii deocamdată nu vor avea ce căuta ţin de acel gen de activitate care presupune multiple şi diferite relaţii cu alţi oameni .
Grupul de consultanţă McKinsey a editat în ianuarie 2017 un studiu consacrat pieţii globale a muncii. Potrivit autorilor, doar 5% din toate profesiile vor putea fi automatizate totalmente. Însă, practic în orice specialitate există potenţial pentru robotizare parţială.
Specialiştii mai consideră că cel mai uşor vor fi înlocuiţi lucrătorii din sfera hotelieră şi a restaurantelor. În activitatea lor pot fi robotizate 75% din funcţii. În procesul de dobîndire a mineralelor maşinile vor face 63% din volumul de lucru. Urmează presa şi telecomunicaţiile – 51%, construcţiile – 29%, artele şi distracţiile – 47% şi comerţul – 42%.
Guvernele întregii lumi vor trebui să se gîndească cum să minimalizeze stresurile sociale provocate de robotizarea totală. Cea mai simplă cale este amînarea permanentă a robotizării prin introducerea unor impozite speciale. Aşa fac în China. Însă progresul nu poate fi oprit. Astfel, mai bine s-ar aplica o altă strategie, adică, pregătirea oamenilor pentru o nouă realitate.