CNN: PUTIN ÎNCEARCĂ ANEXAREA ILEGALĂ A TRANSNISTRIEI, DUPĂ MODELUL CRIMEEA

Recentele amenințări ale Rusiei la adresa Republicii Moldova, referitoare la Transnistria, reprezintă acțiuni care seamănă izbitor de mult cu cele întreprinse de Moscova înaintea anexării ilegale a pensinsulei Crimeea, în 2014, dar și a invaziei Ucrainei declanșate în urmă cu un an, informează CNN.

CNN amintește, în acest context, de avertismentul lansat zilele trecute de Maia Sandu, care a declarat că Rusia plănuiește să implice diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civili, care să provoace revolte, să atace instituții ale statului și să ia ostatici.

Sandu a mai spus că „prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”.

Concomitent, ministerul apărării din Rusia a acuzat Ucraina că „are planuri” să invadeze Transnistria după o „operațiune sub steag fals”.

Astfel de declarații i-au pus pe liderii occidentali în stare de alertă, la exact un an de la declanșarea invaziei în Ucraina, invazie precedată de o retorică similară din partea lui Putin și a liderilor de la Kremlin - referitoare la faptul că etnicii ruși din Donbas ar fi fost „în pericol”, ceea ce a dus la atacul armat din 24 februarie.

 

Fost consilier al lui Zelenski: „Ucraina poate rezolva problema Transnistriei în trei zile”

De asemenea, purtătoarea de cuvînt a diplomației lui Putin a declarat că nu se așteaptă ca noul guvern de la Chișinău să schimbe „retorica antirusă” și a mai spus că țara este „dusă cu încredere de susținătorii săi occidentali pe calea Ucrainei”. Maria Zaharova a mai susținut că procesul de învestire a noului guvern moldovean a fost însoțit de „o retorică antirusă fără precedent”.

„Am urmărit îndeaproape formarea noului guvern al Republicii Moldova. Am observat că acest proces a fost însoţit de o creştere fără precedent a retoricii antiruseşti din partea autorităţilor de la Chişinău, pe baza unor informaţii neprobate despre un presupus plan rusesc de destabilizare a situaţiei din ţară, primite de la Kiev”, a spus Maria Zaharova, care a calificat aceste informaţii drept „ficţiune”.

Săptămîna trecută, Vladimir Putin a anulat un decret din 2012 prin care Moscova recunoștea independența Moldovei și suveranitatea Chișinăului asupra Transnistriei.

Analistul militar Aleksei Arestovici, fost consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina „poate rezovla problema Transnistriei în trei zile”.

„Moldova este un stat suveran și decide singură cui să solicite ajutor. Noi putem acorda un astfel de ajutor doar dacă autoritățile moldovene decid în acest sens. Noi sîntem deschiși. Problema (Transnistriei) poate fi rezolvată în trei zile”, a spus Arestovici.

Sursa: digi24.ro