CM-2018: CROATIA A INVINS RUSIA SI S-A CALIFICAT IN SEMIFINALE

Croația s-a calificat în semifinalele Campionatului Mondial din Rusia după ce a învins chiar țara gazdă în urma loviturilor de departajare, scor 2-2 (3-4 la penalty-uri). Trupa lui Dalici a intrat eroic, dar meritat, în careul mondial de ași, după încă un meci cu peripeții, pe care l-a dominat. După prelungiri de chin și ruleta rusească, așteaptă Anglia.

Ultimul "sfert" și al patrulea nume din careul de ași al Mondialului s-a decis la Soci.

Rușii încep cu elan și entuziasm, semn clar că au ieșit din tranșeele în care s-au apărat contra Spaniei.

Atacă și riscă, iar croații par puțin surprinși de schimbarea strategiei. Depășesc fără emoții momentul de forcing și răspund periculos. Cu centrarea lui Rebici, respinsă de Akinfeev, și "capul" lui Lovren peste bară. Rebici, foarte activ, scoate o "directă", dar Rakitici nu e în șut.

 

Golazo Cerîșev!

Uuuuuuh, se aude tot mai sacadat și frecvent din tribună strigătul de luptă preluat de ruși de la fanii islandezi. Tac brusc la devierea din plonjon a lui Perišici, puțin alături de țintă. Și sar în aer la combinația Dziuba-Cerîșev, ultimul executîndu-l fantastic pe Subašici de la 22 de metri, 1-0! Era minutul 32.

 

Spectacol tot în 2

Se și văd în semifinală cu Anglia. Mult prea devreme. Croații strîng "galbene", par nervoși. Nu renunță, nici nu intră în dezavantaj la odihnă, pentru că defensiva lui Cercesov își devoalează limitele. Minutul 39. Tot în doi, Mandžukici și Kramarici, se naște punctul egalizator, cu centrare din stînga și reluare letală din 8 metri. "Vulturul" Akinfeev n-are replică, echilibru logic pe tabelă la pauză.

 

Perišici, ce ghinion!

Băieții lui Dalici au învățat ceva din primul act. Preiau controlul de la cabine. Kramarici vrea să fie eroul serii, numai că "foarfeca" lui nu-l păcălește pe Akinfeev. Rușii sînt împinși în spate de calitatea tehnică și posesia adversarilor, revin la tactica pe contraatac. Au și norocul de partea lor.

Perišici nimerește stîlpul porții, iar mingea refuză să intre în plasă (min. 60), trecînd paralel cu linia, spre disperarea lui Dalici! Gazdele nu prea mai ies din terenul propriu și meciul începe să semene cu asediul spaniol. Doar că tiki-taka nu e în registrul croat. "Capul" lui Erohin "peste" e un intermezzo în monologul "negrilor". Rușii răsuflă greu și visează să ajungă iar în prelungiri.

 

Croații cad pe capete

Bombardamentul continuă. Modrici și Vrsaljko sînt blocați în ultima clipă. Cît mai rezistă oare gazdele? Modrici dirijează, driblează, centrează. Degeaba. Dincolo, Subašici crește tensiunea: acuză o contractură după ce Dalici face a 3-a schimbare! Rezistă și el. 1-1 după 90 de minute.

Prelungirile sînt o tortură pentru croați. Vrsaljko nu mai poate și iese accidentat, Mandžukici se plimbă pe teren, epuizat. Salvarea vine din corner. Minutul 101. Assist Modrici și Vida plasează mingea cu capul incredibil, printr-un culoar strîmt din mijlocul careului superaglomerat, lîngă bară: 1-2.

 

Fernandes, tot cu capul

Livin' La Vida Loca e refrenul fanilor croați fericiți. Nu s-a terminat thrillerul. La aceeași poartă, în ultima repriză de chinuri, Subašici blochează șutul lui Kuziaev. Dar se predă la "capul" lui Fernandes, tot din fază fixă (min. 115).

Fanii mobilizați de Cercesov au înviat, Rusia continuă războiul. E aproape să-l cîștige, dar Subašici se întinde și reține mingea lui Zobnin. Decide loteria de la 11 pași, la care Rusia a sucombat. Croația supraviețuiește iar penalty-urilor și așteaptă Anglia.

Sursa: gsp.ro