”Clanul Diacov-ilor” cu ”sigla prezidențială Stoianoglo”

La mobilizarea Kremlinului, Ivan și Dima nu pot spune ”net”

Mihai CONȚIU

Pe zi ce trece, în contextul ofensivei rusești, pe toate planurile, împotriva Republicii Moldova, ies la iveală tot mai multe ”cadre” moldovenești docile Moscovei despre care credeam că moldovenii au și uitat, dar nu și serviciile secrete ale Rusiei. Acum, Moscova are nevoie de absolut toate slugile ei din Republica Moldova – cei la vedere, cei lăsați să hiberneze o vreme etc. –, activîndu-i pentru ca Rusia să cucerească această Țară pe cale politică, s-o deturneze din parcursul ei natural de integrare în lumea civilizată și prosperă a UE. Recent, indecent și purulent, printre cei care au reieșit din ”găuazce” și care se ”sKrem-lin” sunt cei din ”clanul Diacov-ilor”.

”Clanul Diacov-ilor” îi are în frunte pe frații Dumitru (Dima) și Ivan (Vania) Diacov. Primul, Dima, a izbutit să fie printre cei mai longevivi politicieni activi și deputați ai Parlamentului acestei Țări pe care a dezbrăcat-o de ”țoale imobiliare”, pentru el, și a contribuit la menținerea ei sub călcîi rusesc pînă mai ieri. Asta a fost cu putință datorită unei subtile ”pregătiri operative – jurnalistico-politice – în corturile KGB”. Extrem de bine conexatul la ”unele servicii” Renato Usatîi, în urmă cu niște ani, venind vorba despre Dima, a spus că ”nici Ministerul Culturii nu are atîtea clădiri de patrimoniu cîte are Dumitru Diacov”, obținute, firește, prin dezbrăcare patrimoniului național, în care el să facă nudism ori de cîte ori intră-n călduri.

Acesta ”mai mic”, fratele Ivan, fost procuror-șef al Chișinăului, cu grad de general, pe vremea cînd Dima cumpăra și vindea politică în draci, inclusiv lui Plahotniuc, a fost și șeful Secției de Anchetă, între 1991 și 1994, a Ministerului Securității Naționale (MSN), actualul SIS, avînd gradul de locotenent-colonel. Își imaginează cineva ”cum se ancheta” atunci într-un MSN după model rusesc? Printre altele, în 2019, administrîndu-și o ”viagra politică falsificată”, Ivan a fost și candidatul Partidului Nostru al lui Usatîi la funcția de primar al Chișinăului.

Recent, la sunetul moscovit de ”deșteptare și ieșire din bîrlog”, prin canalele rețelelor de socializare, Ivan al Diacov-ilor a puroiat un apel către ”veteranii și actualii procurori, judecători și ofițeri de urmărire penală din cadrul MAI”, care a fost mînjit astfel: ”Alexandru Stoianoglo a anunțat că va participa în calitate de candidat independent la scrutinul electoral pentru alegerea noului președinte al R. Moldova. Pornind de la faptul că noi, procurorii, judecătorii și ofițerii de urmărire penală ai MAI prin esență sîntem funcționari de stat depolitizați, vin cu propunerea de a ne consolida în jurul d-lui A. Stoianoglo acum, pînă la demararea scrutinului electoral” (…), a găvărit Diacov.

Asumarea de către dl Stoianoglo a calității de ”candidat independent” este cusută cu ață albă atîta vreme cît domnia sa a fost propus de către PSRM și Igor Dodon. Cei mai mulți comentatori politici sunt de părere că această candidatură ar fi convenabilă Moscovei. Primul semnal e că inițiativa a venit din cușca moscovită a PSRM. Acum, prin înrolarea lui Ivan Diacov în această campanie de susținere, îndoielile încep să dispară. Rămîne de văzut cine se va mai alia pentru susținerea acestei candidaturi. Acum, Moscova le permite la cît mai mulți ca să se deconspire. Se înțelege că dl Stoianoglo are dreptul să fie unul dintre cei mai buni procurori dintre candidații la Președinție, dar asta nu înseamnă că poate fi și un președinte de Țară al procurorilor dornici de răzbunări.

Chemarea la arme și a ”clanului Diacov-ilor” de către Kremlin demonstrează că serviciile secrete rusești au luat în calcul mobilizări electorale pro-ruse din absolut toate segmentele sociale. Observați cui anume se adresează Ivan Diacov – ”tuturor veteranilor și actualilor procurori, judecători și ofițeri de urmărire penală din cadrul MAI”! Calculul moscovit e simplu: în contextul mult prea prelungitei reforme în Justiție, al tuturor selecțiilor de numiri de judecători, procurori ori șefi de instituții din domeniu, vor fi destui nemulțumiți, acestora adăugîndu-li-se ”veteranii” sistemului care nu pot, ca și Diacovii, să spună ”net” directivelor Kremlinului! Totodată, se înțelege că dl Stoianoglo mai are destui susținători în Sistem.

În final, nu ne rămîne decît să constatăm clar că Diacovii continuă să fie la fel de periculoși ca și Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și supușii lui găgăuzi, Vlad Filat, socialiștii, comuniștii, AUR și restul resturilor rusofile!

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:38
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39
03.09.24 - 01:47