Circul prelungirii detenţiei pentru Filat

BeţiShor acuză-n în sală, iar brutele care-o susţin… o fac pe afară

Mihai CONŢIU

Ziua de Vineri, 23 Octombrie, aşa cum era de aşteptat, ne-a oferit încă un circ judiciar, în contextul recursului formulat de avocaţii lui Vlad Filat, care au contestat decizia primei instanţe de judecată, cea de cercetare penală a acestuia în condiţiile unei detenţii de 30 de zile. Fireşte că „docilii, prosperii şi contestabilii” judecători ai Curţii de Apel Chişinău au respectat „indicaţiile venite de SUS” şi au menţinut decizia primei instanţe de judecată.

De astă dată, Filat a fost prezent la procesul „Inchiziţiei oligarhului”, prilej cu care a putut face cîteva declaraţii greu de interzis de către „călăii lui judiciari” şi nu numai! Trebuie să reţineţi că, de cînd Filat este reţinut în izolatorul Centrului Național Anticorupție, contactele lui cu lumea exterioară au fost interzise total, excepţie făcînd doar avocaţii săi.

Nu le pasă că vor pierde la CEDO, căci vor doar compromiterea lui Filat

Judecarea recursului la Curtea de Apel a fost o mascaradă întreagă. Cînd spun „mascaradă”, mă refer la declaraţiile avocatului lui Filat, care a comunicat că Procuratura, prin madama Adriana BeţiShor, a administrat la dosar probe suplimentare obţinute, ulterior, prin percheziţiile ilegale efectuate la domiciliul lui Filat, celui al părinţilor acestuia etc., ceea ce înseamnă o încălcare procedurală extrem de gravă. Încă din clipa reţinerii sale abuzive, Filat a căpătat statutul de deţinut politic, indiferent de probele incriminatorii care îi pot fi administrate ulterior la dosar, iar oligarhul ştie despre ce este vorba.

O a doua mascaradă, de astă dată mediatică, la care am fost martor, a fost felul în care şedinţa de judecată în dosarul lui Vlad Filat a fost reflectată la televiziunea de familie a oligarhului – Publika Tv –, în emisiunea „Publika News”. În studio erau invitaţi Vitalie Catană, jurist, şi neostoita Vitalia Pavlicenco, o „politicianistă” care fuge ca dracul de tămîie de onorabilul statut de bunicuţă bună de plimbat nepoţeii prin parc…, prin parcuri, prin parcări…! Această maşinărie infernală de vorbit… vorbe l-a determinat pe Catană să părăsească emisiunea, înfuriat fiind, probabil, că îl depăşeşte colosal în materie de sluj şi-aport în folosul oligarhului. Bucuria Pavlicencăi, căci a putut da drum liber binecunoscutei sale diarei verbale!

În emisiune, „mult prea încercata” Pavlicenco a sugerat o chestiune extrem de criminală, spunînd că scoaterea în afara legii a PLDM ar fi o chestiune normală. Doamne, cu cît o fi plătită o astfel de… sugestie!? Cel mai de rîs s-a făcut Pavliceanca, în faţa mea, atunci cînd a spus că procurorul Adriana BeţiShor ar putea fi „o mică Laura Codruţa Kovesi”, şefa DNA din România. Păi, madam Pavlicencă, Kovesi, spre deosebire de BeţiShor, „nu a avut şi nu are trecere la toţi judecătorii, care instrumentează dosare doar în favoarea sa, nu a avut susţinerea unor forţe politice, nu a devenit colonel la 29 de ani şi nici nu şi-a început activitatea în lupta anticorupţie în 2011”!

Pe fondul „coerenţelor oratorice” ale Pavlicencăi, Publika TV ne oferea, cu insistenţă, nişte imagini teribile, incriminatorii, deontologic, pentru jurnaliştii acestui post, dar demn de autosesizare pentru instituţiile statului, dacă nu i-ar aparţine oligarhului.

Aici este vorba despre un grup de „protestatari” care cereau condamnarea lui Filat. Aceiaşi ca şi de la prima instanţă de judecată – tineri solizi, ale căror chipuri erau acoperite cu glugi, avînd aere de drogaţi sau de alcoolizaţi, extrem de violenţi, nişte amărîte de femei de la ţară, care rosteau cîteva fraze învăţate pe de rost etc. Problema constă în aceea că nimeni, iar aici este vorba şi despre forţele poliţieneşti de ordine, nu dădea semne să constate cum aceşti tineri anti-Filat se comportau ca nişte bestii ucigaşe – şi-au transformat în bîte suporturile de lemn ale pancartelor pe care le purtau şi pe care le mînuiau, ca pe nişte săbii, cu un suspect profesionalism.

Generic, protestatarii anti-Filat îl acuzau pe acesta de furtul miliardului, deşi ex-premierul este cercetat pentru cu totul alte născociri sau todenunţuri ale lui Ilan Şor, în care madama Adrian BeţiShor se dă cu capul de toţi pereţii ca să-l implice.

„O mare parte din protestatarii de aici sunt din PD și au fost aduși aici cu microbuzele. Îmi pare rău că fost aduși copii de la liceu.”, a declarat deputatul PLDM Tudor Deliu.

Demn de reţinut în cazul decapitării juridice şi politice a lui Filat este faptul că lor, celor care au comandat această operaţiune, nu le pasă că el va cîştiga la CEDO, din simplul motiv că au fost încălcate procedurile şi au ignorat prezumţia de nevinovăţie, căci ei vor cu orice preţ compromiterea lui, indiferent de faptul că pagubele vor fi suportate de stat.

Filat a demonstrat că este puternic

În prima sa ieşire publică de cînd a fost reţinut, Filat a demonstrat că este puternic şi greu de intimidat de toate presiunile comandate împotriva sa. Iată, printre altele, ce a declarat Filat la prima sa „ieşire publică”:

 „Este un spectacol cu interes politic prin care se încearcă punerea furtului de la BEM pe spatele meu. Se încearcă să se pună în sarcina mea întreaga responsabilitate a ceea ce s-a întîmplat în sistemul bancar. Se face special ca să nu intru în contact cu oamenii. Astăzi a fost aprobat arestul pentru 30 de zile. Dacă în Parlament se vorbea de 60 de milioane de dolari și ulterior de 190 de milioane de dolari, așa, fără nici o probă. Este vorba de un milion de dolari care s-ar fi dat în baza denunțului mincinos al lui Shor, și de 80 de milioane de dolari, credite pentru niște companii despre care habar nu am nici cine sunt. Fără nici o probă se încalcă prezumția nevinovăției cu scop clar politic, și rog pe cei care vor în țara noastră să fie justiție, să nu se lase manipulați și să lupte ca acest lucru să se întîmple.”

Vizibil marcate de înscenările judiciare care i se fac, Filat a mai declarat: „Mamă, tată, vă iubesc! Angela, te iubesc! Copii, vă iubesc!” Oare ce va spune şi oligarhul atunci cînd îi va veni sorocul – Publika, te iubesc? Aiurea!

„Săracii” judecători care au decis prelungirea arestului preventiv pentru Filat

Din completul de judecată care a decis, Vineri, 23 Octombrie, prelungirea arestului preventiv pentru Filat au făcut parte Iurie Iordan, Ghenadie Lîsîi și Silvia Vrabie.

Ghenadie Lîsîi este judecător din 1996, care, anul trecut, a avut un venit salarial de 76.816,2 de lei, şi deține un apartament și un autoturism de model Toyota Camry.

Iurie Iordan a fost transferat la Curtea de Apel Chișinău în luna Octombrie 2001, prin decretul președintelui Republicii Moldova. Salariul lui Iordan a fost de 185.434,19 de lei, din activitatea didactică, 16.298,15 de lei și 500 de euro donație din Italia (sic!). Acesta mai deține terenuri și casă de locuit în Căușeni și un apartament în Chișinău.

În Noiembrie 2006, Iurie Iordan, care a fost propus de CSM pentru reconfirmarea în funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă, a fost respins de Vladimir Voronin, potrivit unei investigații a ZDG.

„Activând în calitate de judecător, s-a manifestat ca o persoană care posedă cunoștințe medii, poate fi influențată în luarea deciziilor, nu dă dovadă de sîrguință și perseverență, nu se bucură de stimă și autoritate, pune interesele personale mai presus de obligațiile funcționale, este orgolios și încalcă în mod brutal normele de etică profesională”, se arată în actul preşedintelui.

Potrivit aceluiaşi document, în 2003, cînd acesta examinat cauza penală în privinţa numitului D. Constantin, conducătorul unei grupări criminale, judecătorul Iordan, în prezența polițiștilor din escortă, a pronunțat o Decizie de arestare a acestuia. După aceea, în urma unei discuții purtate cu reținutul, judecătorul Iordan şi-a anulat propria Decizie. După eliberare, D. Constantin a părăsit țara și în prezent este dat în urmărire generală. Oare Iordan nu ar fi trebuit cercetat penal pentru Decizia sa? Mai apoi, se spune că, în Iulie 2006, Iurie Iordan ar fi contribuit la absolvirea de răspundere penală a trei infractori – Secrieru, Guștiuc și Andros – fiind suspectaţi că ar fi complici ai lui D. Constantin.

Cel de-al treilea judecător, Silvia Vrabie, activează în cadrul Curţii de Apel din anul 2006. Silvia Vrabie, anul trecut, a avut un salariu de 81.559,81 de lei de la Curtea de Apel Bender și 70.960,40  de lei de la Curtea de Apel Chișinău. Vrabie  deține terenuri agricole, casă de locuit, apartament, un autoturism și un tractor. Sărmanii judecători, care împart „dreptate”!