Cine va putea obliga Rusia sa plateasca despagubiri de razboi Ucrainei?

Sancțiunile împotriva Rusiei trebuie păstrate pînă cînd va achita toate datoriile

Mihai CONȚIU

Pe data de 23 August 1944, România a întors armele împotriva armatei naziste trecînd de partea Aliaților. Absolut toți istoricii avizați au recunoscut că această decizie a Regelui Mihai I de România a scurtat Al Doilea Război Mondial cu circa șase luni. În consecință, nemții aflați pe teritoriul României Regale au devenit inamici, iar armata rusă care pătrundea și a și intrat pe teritoriul românesc a devenit aliata românilor. Rețineți că nu-s povești ce scriu aici, căci mulți dintre noi, dincolo de statisticile istorice, avem mărturii vii de la cei care au fost martori și victime!

Aflați în retragerea de pe teritoriul României, soldații inamici nemți nu au ucis civili, copii, femei și bătrîni. În plus, atunci cînd, în retragerea lor, soldații nemți aveau nevoie de diferite alimente sau alte bunuri, ei nu jefuiau gospodăriile oamenilor sau spărgeau magazinele, ci plăteau absolut orice produs pe care doreau să-l cumpere.

Cînd soldații ruși ”aliați” au intrat în România aliată, acești barbari au comis cele mai cumplite atrocități – au ucis oameni, au jefuit orice, au comis violuri etc. Ca o paranteză, astăzi, cînd văd că există o serie de români vizibili care sunt de acord cu Putin, mă gîndesc că aceștia sunt, poate, fiii ori nepoții mamelor sau bunicilor lor violate de către barbarii soldați ruși! Atrocitățile animalice pe care le săvîrșesc soldații ruși de astăzi în Ucraina mă fac să-mi amintesc cele arătate mai sus.

După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, care a fost declanșat de către Germania lui Hitler și Rusia lui Stalin, Rusia, conjunctural, a fost parte la masa negocierilor. România, în pofida aportului adus, a fost exclusă, deși nu era Ungaria lui Horthy. Nemaivorbind despre pierderile teritoriale românești (Transilvania nu a fost ”un cîștig teritorial”, ci un teritoriu românesc recîștigat!), Astfel, România, ajunsă sub sfera de influență rusească, a fost nevoită să plătească Rusiei ”despăgubiri de război”. Despre Tezaurul României pe care nici Rusia criminală a lui Putin nu vrea să-l restituie, nici nu mai vorbim!

Istoria României furată de ruși după război

Despăgubirile la care a fost obligată România erau fixate la 300 de milioane de dolari, dar prețurile aveau ca referință anul 1938, la care era acceptată o marjă de plus 15%. Însă, pînă la sfîrșitul războiului, cotațiile internaționale la mărfuri erau deja cu 33% mai mari. Jumătate din suma datorată avea sa fie plătită în petrol.

Aproape 54 de milioane de dolari se duceau sub forma de cereale, animale și lemn. Restul de pînă la 300 de milioane de dolari erau transferuri de mijloace de transport și tehnologie industrială. Au luat calea sovietelor linii de asamblare, fabrici întregi. Fabrica de avioane de la Brașov, cuptoare siderurgice, fabrici de țigări, chiar și tipografii au fost confiscate. În contul despăgubirilor au fost incluse 6.000 de vagoane de tren și 355 de vapoare comerciale. Au plecat toate către URSS și nu au plecat goale.

„Suma în sine nici nu merită să fie absolutizată sau discutat numai despre această sumă pentru că ce s-a întîmplat a fost că trupele sovietice au rechiziţionat mult mai multe lucruri şi nu toate au fost trecute şi contabilizate cu adevărat în contul despăgubirilor”, a afirmat istoricul Bogdan Murgescu. Era luată vita omului din bătătură ca rechiziţie, ceasul de la mîna ca pradă de război, dar pînă şi Conservatorul Bucureşti a fost uşurat de piane, trimise să doteze diverse instituţii proletare ale URSS. 

Toate domeniile cheie ale economiei erau controlate de Uniunea Sovietică, iar dominaţia era facilitată de scutirea de taxe a acestor societăţi mixte. În 1945, Sovrompetrol genera o treime din producţia de petrol. În 1950 acoperea 100%. Tîrziu, în 1952, se înfiinţează Sovromcuarţit. Era o societate care, de fapt, se ocupa cu exploatarea zăcămintelor de uraniu, luat de URSS pentru a face primele sale bombe nucleare, a spus istoricul Florian Banu. Aproape 90% din exporturi merg către URSS, iar jumătate din importuri sunt pe aceeași relaţie. Exportul este însă subevaluat, în timp ce importul se face la cotații internaționale. Nici măcar în anii războiului România nu ajunsese la un asemenea grad de dependență față de fostul aliat. Germania a atins maximum 56% din exportul românesc.

În 1956, sovromurile sunt desfiinţate, dar România va răscumpăra participaţia sovietică în aceste societăţi, iar plăţile se vor întinde pînă în anii '70. Se apreciază că, prin aceste societăţi, România a fost scuturată de circa 2 miliarde de dolari, ceea ce în banii actuali ar însemna o sumă de 30 de miliarde de dolari. Pe fondul acestei secări a ţării prin metode indirecte, România avea dificultăţi uriaşe în plata despăgubirilor oficiale, cele 300 de milioane de dolari. Nu era o sumă de neglijat. Reprezenta 55 la sută din venitul naţional al României din 1945. Pînă la 60% din ce producea ţăranul român se ducea pentru a hrăni omul sovietic.

Odată și odată, Rusia va plăti!

După cel de-Al Doilea Război Mondial, Germania eliberată de nazism a plătit despăgubiri imense Țărilor și chiar persoanelor fizice care au avut de pătimit. După 1991, cînd Federația Rusă s-a declarat succesoarea URSS, nici o Țară nu a avut demnitatea națională ca să-i ceară Rusiei despăgubiri pentru răul făcut de către URSS republicilor unionale, entităților etnice pe care le-au spulberat de pe fața pămîntului și nici Statelor Est-europene.

Acum, Rusia criminală a lui Putin a transformat și continuă să transforme Ucraina într-o Țară-ruină. Cînd se va termina totul, se va găsi o Putere care să oblige Rusia să plătească Ucrainei despăgubiri de război, așa cum România sărăcită după cel de-Al Doilea Război Mondial a plătit agresoarei URSS?

Oare nu se impune ca sancțiunile internaționale împotriva Rusiei să fie menținute pînă cînd îi va plăti Ucrainei, pînă la ultimul euro, nu ultima rublă, toate pagubele materiale provocate și recompensarea urmașilor tuturor copiilor, femeilor și bătrînilor uciși cu sălbăticie de către criminalii lui Putin?Așa ar fi drept!