CIND VOR FI EXCLUSE NOTELE LA EDUCATIA FIZICA

Ce-i, totuşi, mai important corpul sau mintea sănătoasă?

Ştiu bine că ceea despre ce am să scriu mai jos este o problemă nu numai a mea ci a sute şi mii de părinţi care au copii elevi. Din păcate, o disciplină care ar trebui să fie în exclusivitate o plăcere de cele mai multe ori este o durere de cap atît pentru şcolari, cît şi pentru părinţii lor.

Mă refer la educaţia fizică. Şi mai mult decît supărată sînt chiar curioasă – cine întocmeşte normativele prevăzute de programul acestui obiect? Aceste probe sînt planificate pentru nişte copii obişnuiţi sau pentru cei din şcolile sportive din Coreea de Nord, unde ori faci faţă, ori mori.

Pe urmă mai este o chestie legată de o bună parte din profesorii de educaţie fizică. Pentru că în cunoştinţă de cauză afirm cu toată certitudinea: unii dintre ei prezintă un exemplu limpede de frustrare, ranchiună şi lipsă de bun-simţ şi vor fi nemiloşi mai ales cu elevii care înregistrează succese deosebite la alte materii. Un fel de „las că-ţi arăt eu, ai să vezi tu medie mare, ca să ştii că şi educaţia fizică este obiect serios”. Încă o dată repet că tot despre ce scriu aici este fondat.

Nimeni nu îndrăzneşte să conteste importanţa culturii fizice în instituţiile preuniversitare, dar să am iertare, totuşi, după părerea mea şcoala medie de cultură generală are scopul prioritar să pregătească oameni cărturari şi instruiţi şi nu un set de muşchi bine făcuţi. Iar pentru cei interesaţi anume de acest aspect sînt licee de profil, cluburi, centre sportive etc. De ce atunci uneori se confundă o şcoală obişnuită cu una de pregătire a rezervelor olimpice?

Se ştie că această chestiune a ajuns şi în vizorul autorităţilor centrale. Bunăoară, în luna septembrie curent ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a înaintat un demers către ministrul Educației, Corina Fusu, prin care a cerut excluderea notelor la disciplina școlară educație fizică. Potrivit dnei Glavan, părinții cu copii de vîrstă școlară adesea cer scutirea elevilor de la lecțiile de cultură fizică, motivul principal fiind notele obținute la aceste ore.

„Ministerul Sănătății consideră că aplicarea notelor pentru disciplina școlară educația fizică reprezintă un impediment care reduce atractivitatea orelor și limitează accesul copiilor la practicarea activității fizice, stimulînd modul sedentar de viață”, argumentează Ministerul Sănătății.

Cred că este cel mai bun lucru făcut de vreun minister în ultimul timp. Interesant numai cît timp îi va trebui Ministerului Educaţiei să se pronunţe pe marginea acestui document.

Pentru că dacă va mai tărăgăna, am să procedez şi eu la fel ca şi mulţi părinţi. Şi am să-i scot băiatului meu certificat de scutire de la orele de educaţie fizică. Şi nu ştiu a cui mai mare va fi pierderea: un băiat bine dezvoltat, activ, cu ţinută sportivă, măcar pentru că în afara orelor frecventează o secţie de fotbal în oraş, va sta în pauză la orele regulamentare de educaţie fizică. Pentru că, vezi bine, el “nu poate da normativele”. Dar şi pentru că are nişte planuri de viitor care sînt foarte dependente de media generală de studii. Ce poate fi lesne ştirbită de ambiţiile cuiva de mare sportiv nerealizat - fie că aceste ambiţii au loc să fie în birourile Ministerului Educaţiei, fie deja în şcoli.

Lilia GRUBÎI