CIND A APARUT EXPRESIA «LIMBA ROMANEASCA»
«Cu timpul termenul valahă (vlahă) a fost raportat numai la limba Munteniei. Pentru limba Moldovei se foloseşte adjectivul moldovenească (limba moldovenească), format cu mult mai înainte de la numirea statului – Moldova. Termenul «română/românească» se va referi la limbă paralel cu denumirea de «valahă», dar mai tîrziu. Încă în anii 30 ai sec. XIX Fr.Diez în Gramatica comparativă a limbilor romanice foloseşte termenul «valahă» (limbă). În prima jumătate a veacului XIX Ia.Ghinculov raporta termenul «valahă» numai la tipul de vorbire muntenească... Termenul «român» raportat la limbă capătă o raspîndire largă mai ales după unirea Munteniei cu Moldova de peste Prut şi după arariţia noii denumiri a statului – România». Cum s-a arătat mai sus.
«Expresia «limba românească» apare în 1838».
Adverbul moldoveneşte este atestat în creaţia populară moldovenească din sec. XIV.
Glotonimul limba moldovenească,s-a menţionat, este fixat în izvoare străine: moldausche Sprasche (în Tirol, 1591); de lingua moldavorum – în Istoriile... lui J.–A. de Thou (Franţa, 1591)... Mai tîrziu în Notele de călătorie ale lui Goethe: moldausche Sprasche (1787)... Despre limba moldovenilor s-au scris studii filologice: Despre limba noastră moldovenească de Gr.Ureche (1635); Despre limba moldovenească de Miron Costin (1677); Despre limba moldovenilor şi Despre literele moldovenilor de D.Cantemir (1716)... În limba moldovenească avem primul act oficial scris la 1571. Din 1581 avem primul Lexicon moldovenesc (Catastihul mănăstirii Galata). Primul dicţionar moldovenesc a fost alcătuit de N.Milescu Spataru în 1672. La 1719 italianul Silvestro Amelio alcătuieşte Vocabulario italiano-moldavo.
Din Valahia, în această perioadă, nu avem nimic scris despre vreo limbă valahă. Şi mai puţin despre vreo careva «limbă română».
Nu puteau moldovenii să rămînă muţi vreo 500 de ani pînă s-ar fi «deşteptat» rumînii, ca să le spună cum să-şi numească limba maternă!
Faimosul erudit publicist român G.Damian, chemat la «luminarea» – românizarea moldovenilor, zăpsind că moldovenii au demonstrat «adevărul: acela că limba română apare ca denumire abia în secolul al XIX-lea», recunoaşte: «În România nimeni nu se teme de acest adevăr».
Slavă Domnului, că măcar în mileniul al III-lea «românii» s-au luminat măcar în această privinţă!
Vasile STATI