CINCI ANI DE INCHISOARE CU EXECUTARE PENTRU UN POLITIST DIN SINGEREI

Un inspector din cadrul Inspectoratului de poliție Sîngerei a fost condamnat la cinci ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, pentru complicitate la corupere pasivă. De asemenea, el urmează să achite o amendă în mărime de 200 de mii de lei și nu va mai putea ocupa funcții publice timp de cinci ani, transmite IPN.

Procuratura Generală menționează că inspectorul este acuzat că în ianuarie 2020, acționînd în complicitate cu un ofițer de investigații, din cadrul aceluiași inspectorat, au pretins și au primit ilegal de la denunțător șase mii de lei. Contra banilor aceștia urmau să nu transmită materialele acumulate organului de urmărire penală. Denunțătorul era investigat pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate produsă de droguri. Oamenii legii, de asemenea, urmau să nu-i întocmească proces-verbal contravențional pentru consumul de droguri fără prescripția medicului.

Instituția mai menționează că inspectorul vizat nu și-a recunoscut vina în săvîrșirea infracțiunii incriminate și, în condițiile date, cauza penală în privința acestuia s-a examinat în procedură generală.

Cînd a pronunțat sentința de condamnare, Judecătoria Bălți, sediul Sîngerei, i-a interzis polițistului să părăsească țara pînă la hotărîrea definitivă. Or, sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Bălți.

Cît ține de cel de-al doilea polițist, acesta și-a recunoscut vinovăția. Astfel, cauza penală în privința sa a fost disjunsă într-o procedură separată, fiind examinată pe baza probelor administrate la faza de urmărire penală. Încă în decembrie 2020, aceeași instanță l-a condamnat pe ofițerul de investigații la închisoare pe un termen de 4 ani, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de probă de trei ani. la fel, el urma să achite o amendă în mărime de 150 de mii lei și a fost privat de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de cinci ani.

Sursa: IPN