CHINA PUNE LA PAMINT MUNTI INTREGI, IAR CERCETATORII SINT INGRIJORAŢI

„Este un experiment fără precedent în istoria omenirii!”

Campania prin care autorităţile chineze dărîmă munţi pentru a crea suprafeţe construibile ar putea provoca ample probleme de mediu, avertizează oamenii de ştiinţă. Cercetătorii de la Universitatea Chang'an din China au avertizat că zeci de munţi au fost deja doborîţi, iar acest lucru provoacă poluarea aerul, poluarea apei, erodarea solului şi inundaţii. Oamenii de ştiinţă avertizează că această activitate are loc pe o scară fără precedent în istoria omenirii. Ei îşi împărtăşesc îngrijorările într-un studiu publicat în jurnalul Nature.

„Deoarece nu au mai existat astfel de proiecte de creare de sol pînă acum în lume, nu există nici un fel de ghid”, explică profesorul Peiyue Li de la Universitatea Chang'an. Oraşele Chinei se extind rapid pe măsură ce economia se dezvoltă, iar dărîmarea munţilor este o metodă prin care autorităţile obţin mai mult pămînt construibil care să permită dezvoltarea acestora. Aproximativ 20% din populaţia Chinei trăieşte în zone de munte. De-a lungul ţării, în oraşe precum Chongqing, Shiyan, Yichang, Lanzhou şi Yan'an, au fost dărîmaţi zeci de munţi. Solul şi rocile obţinute sînt folosite apoi pentru a umple văile, iar acest proces a dus pînă acum la crearea de sute de kilometri pătraţi de teren plat.

„Oraşele de munte precum Yan'an sînt situate în mare parte în văi relativ plate. Văile sînt înguste şi limitează dezvoltarea oraşelor, iar densitatea uriaşă a populaţiei joacă şi ea un rol”, explică profesorul Li. Dărîmarea munţilor este o metodă folosită uneori în industria minieră, mai ales în SUA, însă cercetătorii afirmă că niciodată nu s-a folosit această metodă la scara la care este aplicată în China.

Cercetătorii avertizează că transformarea dealurilor în cîmpii duce la aruncarea particulelor de praf în atmosferă, poluînd rîurile, provocînd alunecări de teren şi inundînd şi punînd în pericol plantele şi animalele.De asemenea, specialiştii avertizează că terenul plat obţinut ar putea să nu fie potrivit pentru construcţii.

„Cea mai mare îngrijorare a noastră este siguranţa - cît de sigură este construirea oraşelor pe pămîntul nou creat”, subliniază profesorul Li. „Yan'an, spre exemplu, este cel mai mare proiect încercat vreodată pe o suprafaţă compusă din mîl gros bătut de vînt, spune specialistul. „Aceste soluri moi se pot scufunda atunci cînd sînt ude, provocînd prăbuşirea structurilor şi surparea terenului. Construirea pe astfel de soluri este un lucru foarte periculos, fiind nevoie de foarte mult timp ca solul să devină stabil”, avertizează omul de ştiinţă. Cercetătorii afirmă că Guvernul chinez ar trebui să apeleze la specialişti naţionali şi internaţionali pentru a analiza în profunzime riscurile înainte să continue cu aceste proiecte.

Profesorul Brian McGlynn de la Universitatea Duke din SUA a comentat articolul cercetătorilor chinezi în cadrul emisiunii Inside Science de la BBC Radio 4: „În SUA şi China continuăm cu aceste proiecte fără să ştim care va fi rezultatul, mai ales cînd vine vorba de apă, hidrologie şi implicaţiile asupra calităţii apei. Articolul cercetătorilor chinezi se concentrează asupra problemelor structurale, asupra abilităţii solului de a se stabiliza. Pe lîngă acest lucru, trebuie să ne gîndim şi la faptul că schimbăm în mod masiv fluxul apei şi materialele cu care intră în contact. Nu avem niciun fel de experienţă referitoare la manipulări pe scară atît de largă. Este un imens experiment”.

„Sîntem într-un teritoriu complet nou cînd vine vorba de aceste schimbări”, a comentat şi dr. Jan Zalasiewicz de la Universitatea Leicester. „Există şi alte proiecte, precum Insula Palmierilor din Dubai, ce implică mutarea a miliarde de tone de materiale dintr-un loc în altul pentru a crea un peisaj nou. Deşi oamenii au făcut acest lucru pe o scară mică şi moderată preţ de mult timp, acum depăşim nivelul proceselor naturale”, a concluzionat profesorul Zalasiewicz.

Surse: BBC News, Nature

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37