CHESTIUNEA „NOASTRA” RUSEASCA

Anterior rolul Rusiei în politica americană era simplu. Dacă te situezi pe poziţii de dreapta – te temi de Ivan şi de apucăturile lui. Dacă eşti de stînga, recunoşti că „ameninţarea roşie” este doar un mit.

Cu timpul situaţia s-a complicat. În ultimii 15 ani a fost un preşedinte care a declarat despre înţelegerea totală cu Putin, după care doi candidaţi, care au insistat asupra necesităţii de a ocupa o poziţie dură faţă de Moscova, iar acum – candidatul Trump, care la modul deschis îl admiră pe liderul de la Kremlin şi promite legături strînse cu Rusia.

În acest timp, democraţii americani au trecut calea de la ridiculizarea lui Bush jr. şi a lui Mitt Romney, pentru că ultimul susţinea că Rusia e duşmanul numărul unu, pînă la teoria că Trump ar fi agent de influenţă rusă.

Teoreticienii şi ideologii stau la cumpănă. Sean Hannity a luat interviu de la Julian Assange, pentru că acesta, posibil, are materiale compromiţătoare pe Clinton. Ediţia Nation îl apără pe Trump de liberali, încercînd să justifice şi să explice dragostea lui faţă de Putin. Conservatorii de rînd se încurcă, iar analiştii liberali încearcă să distrugă tot ce au scris ei despre Rusia pînă în anul 2012.

Această situaţie denotă debandada din interiorul partidelor. Casa Albă ar trebui să-şi reexamineze politica sa faţă de Kremlin, iar partidele politice să abordeze mai multe variante de relaţii cu Rusia, deoarece deocamdată nu e clar în ce mod interesele americane se confruntă cu cele ruseşti.

Însă acum totul s-a amestecat. În Orientul apropiat, pe parcursul „primăverii arabe” Washington-ul a promovat revizionismul, în timp ce Moscova – o politică pragmatică, apărîndu-şi aliaţii. În acelaşi timp, Putin a simţit slăbiciunea Occidentului şi a ştiut să-l destabilizeze.

Strategia dezvoltării evenimentelor în Orientul apropiat, unde politica americană a eşuat şi unde SUA şi-a făcut o mulţime de duşmani, vorbeşte despre faptul că un nou război rece e inutil. Interesul principal al SUA în Siria nu mai e cel de acum 10 ani – să o ţină mai departe pe Rusia. Acum cel mai important duşman e terorismul, iar sarcinile prioritare sînt stoparea crizei imigranţilor şi restabilirea unei oarecare ordini. Pentru atingerea acestor scopuri SUA e obligată să colaboreze cu Rusia.

După The New York Times, SUA