CELULELE LUI FILAT SI PLATON, INCHISE PENTRU CEI DE LA AMNESTY INTERNATIONAL

Reprezentanții Amnesty International Moldova (AIM) au mers într-o vizită de lucru la Penitenciarul nr.13 din Chișinău pentru a discuta cu deținuții, în special din subsolul penitenciarului. Condițiile de detenție din penitenciar încalcă drepturile fundamentale ale omului, fiind motivul sutelor de condamnări ale RM la CtEDO. Deși organizația a cerut de la MAI și DIP accesul în celulele lui Filat sau Platon, acest lucru nu li s-a permis.

Penitenciarul 13 are celule supraaglomerate, grupuri sanitare murdare și aer impregnat cu miros de canalizare, sistem de aerisire nefuncțional și pe de altă parte existența unor celule renovate din contul deținuților, dotate cu frigidere, televizoare, ferestre din termopan și cuptoare cu microunde. Aceasta este concluzia reprezentanțilo AIM.

Organizația a cerut închiderea Penitenciarul nr.13, din cauza „condițiilor de detenție inumane și degradante, acesta fiind motivul celor mai multe dosare pierdute de Republica Moldova în fața Curții Europene a Drepturilor Omului”. „Milioane de lei au fost plătite de statul RM, începînd cu anul 2002, pentru încălcarea art.3 CEDO, contra torturii, condițiilor inumane și degradante. Deși, de mai mulți ani, statul vorbește despre construirea unui nou penitenciar, pînă în acest moment, aceasta rămîne a fi o vorbă goală”, scrie într-un comunicat al organizației.

Sursa: agora.md