CELE MAI PUTERNICE "ARMATE CIBERNETICE"

După nivelul de dezvoltare a aşa-numitelor armate cibernetice – subunităţi specializate în securitate cibernetică –, Statele Unite ocupă primul lor, urmate de China, Marea Britanie, Coreea de Sud şi, pe poziţia a cincea, Rusia. În orice caz, aşa arată un clasament alcătuit pe baza aprecierilor specialiştilor de la Zecurion Analytics. Dar dacă SUA cheltuieşte anual pentru întreţinerea acestei armate care numără, potrivit datelor Zecurion, aproximativ 9.000 de oameni, în jur de 7 miliarde dolari pe an, în Rusia această cifra este de numai 300 de milioane pentru un efectiv de circa 1.000 de hackeri.

Acelaşi studiu Zecurion indică la capitolul direcţii de activitate ale "armatelor cibernetice" spionajul, atacuri cibernetice şi războaiele informaţionale. Autorii studiului susţin, în context, că o ţară mai dezvoltată este mai vulnerabilă la atacuri cibernetice. "Dependenţa diferitelor dispozitive şi aparaturi de internet va creşte. Ca urmare, va spori vulnerabilitatea anumitor utilizatori, a gadgeturilor lor, maşinilor, precum şi a sistemelor şi infrastructurii ţărilor", explică analiştii Zecurion.

Activităţile din spaţiul cibernetic devin tot mai des motive de tensiune în relaţiile internaţionale. Cel mai recent exemplu îl constituie acuzaţiile lansate de SUA la adresa Rusiei, suspectată de implicare în spargerea sistemului informatic al Partidului Democrat în timpul campaniei electorale din Statele Unite. Negată vehement de Moscova, această ingerinţă a antrenat impunerea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, instituţiile vizate fiind serviciile speciale FSB şi GRU, dar şi cîteva companii care nu ar fi fost străine de acele atacuri.

Sursa: Incomemagazine.ro