Cele mai longevive animale din lume

Care este vieţuitoarea care nu moare niciodată

Unele animale trăiesc mult mai mult decît oamenii. O specie de burete de mare poate trăi peste 1.000 de ani, iar o specie de meduză este practic nemuritoare. Un anumit tip de meduză poate fi considerată singura vieţuitoare nemuritoare. „Aceste meduze se numesc Turritopsis nutricular şi au o capacitate care i-a fascinat pe oamenii de ştiinţă. Îşi pot anula practic procesul de îmbătrînire. O meduză matură din această specie poate să revină fără probleme la stadiul de polip şi să reia viaţa de la capăt. Se poate spune că sunt nemuritoare şi de aceea oamenii de ştiinţă le studiază pentru a le afla secretul“, spune medicul veterinar român Alin Colcea.

Buretele de Antarctica

Buretele de mare este o specie extrem de longevivă. Cercetătorii au reuşit să demonstreze că un anumit tip, respectiv Buretele de Antarctica poate trăi mai mult de un mileniu. „Sunt mii de specii de bureţi de mare în lume, iar majoritatea trăiesc maxim 30 de ani. Sunt consideraţi a fi animale care cresc foarte lent. Buretele de Antarctica însă trăieşte în ape foarte reci şi există dovezi că pot supravieţui pînă la 1.500 de ani“, mai spune medicul. Broaştele ţestoase sunt printre animalele care trăiesc cel mai mult. Pot ajunge la peste 100 şi chiar peste 200 de ani. „Broaştele ţestoase de Galapagos sunt foarte longevive. Una dintre ele, pe nume Harriet a decedat la 175 de ani. Era într-o grădină zoologică deţinută de Steve Irwin. Mai sunt dovezi că broaştele ţestoase pot trăi şi peste 200 de ani. Una dintre ele, o broască ţestoasă gigant din Albadra a trăit 250 de ani“, mai spune specialistul. 

Balena de Groenlanda trăieşte două secole

Balena de Groenlanda poate trăi peste 200 de ani. „Balena de Groenlanda este o specie pe cale de dispariţie. În lume mai sunt puţin peste 20.000 de exemplare şi de aceea vînătoarea ei este interzisă. Este foarte mare, atinge şi 18 metri şi are o greutate de 50 de tone. Are un strat de grăsime de 50 de cm care o protejează de frig şi de şocuri atunci cînd se scufundă. Cea mai longevivă balenă si această specie a trăit 211 ani“, mai spune Alin Colcea. 

 Ariciul roşu de mare

Ariciul roşu de mare este cea mai mare dintre speciile de arici. Poate atinge şi 30 de cm, are culoarea roşie după cum spune şi denumirea speciei şi ţepi care pot atinge între 10 şi 18 cm. Ariciul roşu de mare trăieşte în medie 200 de ani şi poate fi văzut în Oceanul Pacific, Alaska şi pe coastele statului California.

Sursa: Adevărul.ro