CEL MAI INDEPARTAT LOC DE PE PAMINT, UNDE SE AFLA?

Cea mai îndepărtată insulă de pe planetă, separată de restul lumii de oceanul furtunos, va intra în secolul XXI graţie unui concurs de proiecte, destinat modernizării infrastructurii ei.

Tristan da Cunha este un grup format din patru insule vulcanice, situate la sudul Oceanului Atlantic, la o distanţă de 1,6 mii kilometri la sud-vest de Cape Town, Africa de Sud.

Cea mai mare dintre insule – Tristan – este, de asemenea, singura parte locuită a arhipelagului, unde trăiesc 268 de cetăţeni ai Marii Britanii. Insulele vecine se numesc Nightingale,  Inaccessible şi Gough. Ultimile două fac parte din obiectele moştenirii universale a UNESCO. Ambele insule găzduiesc cîteva specii endemice de plante şi animale. Pe insula Gough se află o mică staţie meteorologică, unde locuiesc nouă savanţi.

Este interesant – populaţia insulei e de 268 de persoane. Toţi locuitorii sînt descendenţi ai opt bărbaţi şi şapte femei, care s-au mutat pe insulă între anii 1816 şi 1908. Oamenii de pe insulă poartă doar şapte nume: Glass, Green, Hugan, Lavarelle, Repetto, Rogers şi Suan.

Concursul arhitecţilor britanici, anunţat de Institutul Regal, va avea loc în anul 2016 şi va coincide cu aniversarea a 200 de ani de la descoperirea arhipelagului Tristan da Cunha. Scopul concursului e „de a ajuta localitatea să treacă la autogestiune şi garantarea vitalităţii celor şapte mări a Edinburg-ului. Pe parcursul concursului vor fi examinate idei inovatoare şi economice privind replanificarea sediilor administrative, îmbunătăţirea standardelor de viaţă a regiunilor populate şi modernizarea sistemelor agricole”.

Concursul are un mic, dar foarte serios neajuns. Participanţii la el nu vor putea vizita din timp insula, din cauza accesului dificil. Echipa care va cîştiga concursul îşi va lăsa urma sa în istorie, apropiind insula de un viitor luminos şi optimist.