CEDO SĂ VĂ JUDECE!

Lorena Bogza şi justiţia au atacat mişeleşte „Moldova Suverană”

Prin 2012, am scris nişte pamflete ale căror eroină era Lorena Bogza. N-aş fi făcut-o dacă n-ar fi vorbit cu dispreţ despre ziarul nostru la o emisiune de-a ei cu Vladimir Voronin. Este ştiut de cînd există lumea publicistică – la pamflet, răspunzi cu pamflet! Lorena Bogza şi unii judecători din R. Moldova habar nu au despre asta. Mai mult decît atît, ei nici nu ştiu ce este acela pamflet, că este o specie literară, publicistică, nu un gen literar, aşa cum cred unii scriitori moldoveni, şi care nu poate fi incriminat juridic decît în statele totalitare. Pentru scrierea pamfletelor mele, am avut ca sursă de inspiraţie un interviu de-al ei oferit revistei „Punkt”, interviu pe care o să vi-l reproducem parţial în unul din numerele viitoare ale ziarului nostru.

Judecătoarea Maria Avornic de la Judecătoria Centru şi restul judecătorilor de la Curtea de Apel şi Curtea Supremă de Justiţie, care i-au menţinut Hotărîrea, au comis gafa impardonabilă, descalificantă şi umilitoare, pentru domniile lor, de a-i admite Cererea de chemare în judecată înaintată de Lorena Bogza şi „PRO Digital” împotriva lui Mihai Conţiu şi „Moldovei Suverane”.

În procesul intentat nouă Lorena Bogza şi-a evaluat onoarea, demnitatea profesională şi suferinţele psihice la o sumă totală de 150.000 de mii de lei. După ce prima instanţă a decis că onoarea, demnitatea profesională şi suferinţele psihice trebuie plătite de ziarul nostru cu 20.000 de mii de lei şi cu 5.000 de lei de către mine, că probabil atît a considerat că ar costa în lei moldoveneşti, Lorena nu a mai făcut recurs, fapt care m-a determinat să cred că este sigură de cîştigarea procesului şi s-a mulţumit şi cu atît. Te pui cu onoarea, demnitatea profesională şi suferinţele psihice?

Statul R. Moldova o să piardă la CEDO şi din pricina Lorenei

Abia acum, avînd mai mult timp, „mă voi dezvirgina” la CEDO, adică voi face primul demers juridic, şi sunt sigur că R. Moldova o să piardă din cauza instanţelor naţionale incompetente, care sunt incapabile să judece astfel de cauze.

Fără să intru în alte amănunte, fiind vorba despre precedentele CEDO cu privire la atentatele împotriva libertăţii de exprimare, este suficient să amintesc şi faptul că salariile totale lunare ale membrilor redacţiei ziarului nostru sunt mai mici decît cere ea. De Lorena nu zic nimic, dar judecătorii înţeleg ceva din asta? Vă asigur că nimeni nu-şi imaginează ce va mai urma, iar aici nu-i vorba doar despre CEDO! În momentele grele, incomode, Lorena şi cei din spatele ei se vor gîndi la noi. Cu siguranţă!

De Conţiu că „a fost bătut” de Lorena se scrie, dar că acelaşi Conţiu „l-a bătut” pe Dabija... nici o vorbă!

Abia acum, cazul juridic cu Lorena devine o chestiune personală pe care o voi supune unei monitorizări externe credibile. De ce o fac? Pentru că i-am garantat lui Ion Berlinski, cu legislaţia CEDO şi precedentele pe masă, cu exemple de pamflete similare, că publicarea celor ale mele nu au cum să fie incriminate juridic nici chiar de judecătorii moldoveni. M-am înşelat!

Eram „pe teren” cînd Berlinski m-a sunat să-mi spună că am pierdut acest proces, că a aflat acest lucru din „Ziarul Naţional”. Procesul cu Cancelaria de Stat trenează din anul 2010, iar cel cu Lorena s-a rezolvat neaşteptat de repede...

Cu „satisfacţie profesională”, o anume Stela Mihailovici scrie un articol în „Ziarul Naţional”, intitulîndu-l „Lorena Bogza l-a „BĂTUT” pe Conţiu de la „Moldova Suverană”. Nimic neobişnuit, dar dacă domnişoara/doamna cu pricină tot este interesată de „bombe juridice”, atunci de ce nu a scris şi despre procesul pe care l-am cîştigat definitiv împotriva lui Nicolae Dabija, tot la CSJ, pe data de 5 Februarie 2014?

Doamne, cît de oameni sunt oamenii! Astfel am exclamat cînd, în seara zilei de 24 Februarie, m-a sunat un prieten de la Strasbourg, un observator al realităţilor de aici, care, printre altele, mi-a spus că Petru Bogatu a considerat că ştirea Stelei Mihailovici este atît de interesantă încît a redistribuit-o prin pagina sa de Facebook! Acum înţelegem şi mai multe!

Oricum, îmi păstrez convingerea tristă că, dincolo de judecătorii moldoveni, pot demonstra că Lorena Bogza, chiar dacă îşi face bine treaba în TV, are doar relaţii puternice, dar nu are habar de istorie literară, obligatorie pentru una ca ea, şi nici nu poate face faţă la un test de scris performant în paralel cu cel pe care „l-a bătut”. „L-a bătut”, deocamdată!

Mihai CONŢIU

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39