CEA MAI DIFICILA PERSPECTIVA PENTRU PAS SI TARA
Moldova, incapabilă și repetentă la clasa politică centristă
Autor: Mihai CONȚIU
Actuala realitate, certificată și de sondajele de opinie care plasează Președinția și PAS în cădere liberă, ne oferă certitudinea clară că viitorul civilizat și democratic al Republicii Moldova depinde de soarta războiului din Ucraina. Dacă Rusia pierde în Ucraina, Republica Moldova are șanse de viitor, dacă va cîștiga, actualul stat independent și suveran va deveni o gubernie rusească.
În situația în care Putin va reuși să cucerească Ucraina sau o parte din ea, în care să fie inclus Sudul care poate face joncțiune cu regiunea transnistreană, Rusia va cuceri și Republica Moldova, nu neapărat cu arme, ci ”pe cale politică democratică”, cu ajutorul majorității pro-rusești constituite din PSRM, PCRM, Partidul Șor și restul partidelor de aceeași orientare din afara Parlamentului. După cum constatăm, Putin are răbdare, în perspectiva unui război de uzură, unul cît mai îndelungat, dincolo de primul ”general Iarnă” 2022-2023. Sunt tentat să cred că Putin poate avea răbdare și pînă la următoarele alegeri prezidențiale din SUA, sperînd să le cîștige Donald Trump, dacă Justiția americană nu-l va condamna pînă atunci pentru incitare la asediul Capitoliului.
Răbdare au și PSRM, PCRM și Partidul Șor, iar toți vedem cum această răbdare le aduce creșteri substanțiale în sondaje, cu șanse clare de a cîștiga viitoarele alegeri. Chiar dacă Justiția moldovenească, pe drept cuvînt și legal, ar dizolva Partidul Șor, susținătorii acestuia nu vor deveni ”orfani”, iar asta pentru că se vor alia cu cine le va spune transfugul penal Șor.
Dacă Rusia va fi alungată din Ucraina, PSRM, PCRM și Partidul Șor își vor schimba radical opțiunile. Cu o Rusie înfrîntă, chiar dacă vor cîștiga viitoarele alegeri, acestor partide le va fi extrem de greu să denunțe statutul de Țară candidată la integrarea în UE și, în general, să-și mențină actuala poziție antioccidentală extrem de virulentă. De ce? Pentru că ar condamna Republica Moldova la o înfometare cruntă. Doar UE și SUA pot ajuta Republica Moldova să reziste ca Stat, așa cum au făcut-o și pînă acum, nicidecum Rusia, care nu a dat moldovenilor nici măcar un capăt de ață gratuit.
Erodarea încrederii populației în guvernare și Președinție are, după cum am mai spus și altădată, motive obiective – inflația inevitabilă, pandemia, războiul de lîngă noi –, dar și cauze subiective, care țin de exclusivismul politic al PAS. Avem suficiente motive să credem că mulți dintre liderii mai vizibili ai acestui partid asudă din greu la protejarea, la extrapolarea imaginii Maiei Sandu pînă la dimensiuni extra-pozitive, în care ea să și creadă, în timp ce ei, pe căi ascunse, își derulează propriile interese personale.
Dramatic pentru moldoveni și pentru aducerea aminte a acestui partid este faptul că PAS, în exclusivitate, oferă Țării ca singură alternativă politică de guvernare alianța dintre PSRM, PCRM și Partidul Șor. Ce avem, în realitate? Dreapta reprezentată de PAS, dar cu nuanțe de centru-stînga în materie de mesaje sociale, și Stînga extremistă a acestor trei partide! Unde-i centrul politic moldovenesc? Nicăieri! Cine putea contribui decisiv la conturarea unor partide de centru-dreapta sau centru-stînga de tip european? Doar PAS, iar asta spre binele propriu și al Țării! Cum putea face asta? Inclusiv prin alianțe politice de guvernare cu partide mai mici, dar cu resurse umane expertizate în diferite domenii, pe care, firește, să le domine, inclusiv PPDA.
Ca PAS să rămînă la guvernare cît mai multă vreme, avea și are o nevoie disperată de astfel de alianțe, de strategii de dezvoltare, consolidare a 2-3 partide plasate pe centru-dreapta sau centru-stînga de tip european. Doar existența unor astfel de partide puteau garanta, inclusiv prin alianțe preelectorale, cîștigarea viitoarelor alegeri de către PAS. Din nefericire, în primul rînd pentru Țară, iar mai apoi pentru PAS, în rîndul populației este receptată convingerea că partidul de guvernămînt a sugrumat cu bună știință evidențierea, nașterea sau renașterea publică a unor astfel de partide.
În Toamna care vine, cel mai probabil, guvernarea se va confrunta cu o nesfîrșită serie de proteste. Valurile de scumpiri inevitabile și erorile de guvernare vor fi exploatate în cel mai cinic mod de către PSRM, PCRM și Partidul Șor. Rămîne la latitudinea ”ideologilor” PAS cum vor decide să facă față provocărilor social-politice inevitabile – prin înăspriri legislative ori prin dialog deschis cu alte forțe progresiste în vederea constituirii unei ipotetice largi coaliții naționale de guvernare? În funcție de evoluția războiului din Ucraina, nu-s deloc de neglijat măcar tentative absolut necesare de dialoguri constructive cu Opoziția parlamentară, fără Partidul Șor.
Așteptînd, așadar, Toamna, vom avea și noi răbdare să vedem cum o să iasă din ea PAS, o altfel de răbdare decît cea a lui Putin și a extremei politice de Stînga!