CEA DE-A IV-A EDIŢIE A SUMMIT-ULUI TEHNOLOGIEI INFORMAŢIEI ŞI COMUNICAŢIILOR
Serviciile TIC fac guvernarea mai transparentă, mai aproape de cetăţean
Prim-ministrul desemnat Vlad Filat a participat, pe 17 aprilie, la cea de-a IV-a ediţie a Summit-ului Tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor din Republica Moldova ”Moldova ICT Summit 2013”, a transmis Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.
Summit-ul a fost organizat de către Asociaţia Naţională a Companiilor din domeniul TIC, în parteneriat cu USAID, Centrul de Guvernare Electronică şi Ministerul Educaţiei al R. Moldova, sub patronajul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. La eveniment au participat Secretarul General al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, Hamadoun Toure, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasadorul Dirk Schuebel, Ambasadorul SUA, William H. Moser, membri ai Guvernului, ai instituţiilor internaţionale, oameni de afaceri.
Prim-ministrul Vlad Filat a mulţumit organizatorilor pentru desfăşurarea acestui eveniment şi a subliniat importanţa lansării proiectului Strategia „Moldova Digitală 2020”, care vine să consolideze proiectele de prestare a serviciilor electronice publice, lansate în ţara noastră. ”Acest eveniment este o platformă eficientă de discuţii, vizavi de succesele înregistrate de R. Moldova în sfera tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. În cadrul primelor summit-uri de acest gen ne-am propus obiective şi proiecte concrete, iar acum putem constata, cu siguranţă, că ele au fost, în mare parte, realizate. Acest lucru demonstrează că avem capacitate umană, dar şi organizatorică pentru a atinge obiectivele propuse”, a spus Vlad Filat. Prim-ministrul desemnat a subliniat că Guvernul trebuie să utilizeze la maxim capacitatea serviciilor oferite de domeniul TIC, care, la rîndul său, va îmbunătăţi comunicarea dintre funcţionarii publici şi cetăţeni. ”Serviciile prestate de stat în domeniul tehnologiei informaţiei, precum E-CNAM, E-CNAS, E-Licenţiere, fac guvernarea mai transparentă, mai aproape de cetăţean, şi care vine să elimine corupţia, un fenomen foarte nociv pentru societatea noastră”, a spus Vlad Filat.
Premierul desemnat a ţinut să menţioneze că domeniul TIC este unul prioritar pentru întreaga societate şi necesită o abordare complexă din partea autorităţilor. În vederea dezvoltării acestui sector, Guvernul va continua să menţină dialog cu partenerii externi care sînt deschişi de a oferi în continuare expertiza necesară. Cu prilejul evenimentului, Vlad Filat a mulţumit acestora pentru contribuţia substanţială adusă, în implementarea proiectelor TIC în ţara noastră. ”Mulţumim partenerilor din Banca Mondială, Marea Britanie, Statele Unite, Coreea de Sud, dar şi tuturor celor care, sincer, participă şi contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova”, a conchis Vlad Filat.
Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a menţionat că misiunea MTIC este să asigure continuitate proiectelor implementate în ţara noastră în domeniul TIC prin crearea unor politici publice previzibile. În acest context, a fost elaborat proiectul Strategiei ”Moldova Digitală 2020”, un document care trasează direcţiile principale ale dezvoltării societăţii informaţionale a ţării în următorii 8 ani. ”Strategia se axează pe trei piloni: extinderea accesului şi conectivităţii, ceea ce înseamnă o infrastructură TIC optimizată; conţinut digital şi servicii publice electronice accesibile; şi fortificarea capacităţilor de utilizare TIC, care reprezintă utilizarea la un nivel mai înalt a beneficiilor oferite de serviciile informaţionale”, a spus Pavel Filip. Oficialul a evidenţiat, totodată, poziţionarea ţării noastre în clasamente regionale şi internaţionale, care demonstrează că domeniul TIC în R. Moldova este la un nivel înalt. Pavel Filip a precizat că 98 de procente din localităţile din ţară au acoperire 3G, iar potrivit clasamentului Net Index, R. Moldova este printre primele 20 de ţări ale lumii după viteza medie de acces la internet. Totodată, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a subliniat că lansarea tehnologiei reţelelor 4G ne plasează pe unele dintre primele locuri în Europa de Est, iar pentru moment R. Moldova dispune de o reţea de peste 12 mii km de fibră optică, la care sînt conectate 885 de localităţi. ”În 2020 ne propunem ca toate localităţile să aibă acces la reţeaua fixă de bandă largă”, a mai spus Pavel Filip.
Pavel Filip a menţionat că în contextul ultimelor realizări în prestarea serviciilor electronice din ţara noastră, Guvernul va continua să încurajeze livrarea unor servicii publice mai performante, adaptate la nevoile cetăţenilor.