CEA DE-A II-A EDIŢIE A GALEI PREMIILOR ÎN SĂNĂTATE

Guvernul ia toate măsurile pentru a dezvolta un sistem modern de ocrotire a sănătăţii

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a participat, pe 9 aprilie, la cea de-a II-a ediţie a Galei Premiilor în Sănătate, cu prilejul împlinirii a 65 de ani de la fondarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Zilei Mondiale a Sănătăţii, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

La eveniment au participat ministrul Sănătăţii în exerciţiu, Andrei Usatîi, şeful Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în R. Moldova, Jarno Habicht, coordonatorul rezident ONU în R. Moldova, Nicola Harrington-Buhay, deputaţi ai Parlamentului, reprezentanţi ai corpului diplomatic, manageri ai instituţiilor medico-sanitare.

Premierul în exerciţiu a mulţumit tuturor celor implicaţi în prestarea serviciilor de ocrotire a sănătăţii din R. Moldova pentru munca depusă şi i-a felicitat cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii. Prim-ministrul în exerciţiu a menţionat că Guvernul ia toate măsurile necesare pentru a dezvolta un sistem modern de ocrotire a sănătăţii. ”Trebuie să prioritizăm acţiunile pentru ca serviciile în medicină să devină mai eficiente, însă dincolo de acţiuni şi strategii avem nevoie din ce în ce mai mult şi de atitudine suficientă în activităţile pe care le desfăşurăm. Trebuie să cunoaştem care e tensiunea arterială, să facem sport, să avem o dietă mai sănătoasă”, a spus Vlad Filat. Totodată, Premierul în exerciţiu a subliniat că priveşte cu optimism dezvoltarea sferei medicinei în ţara noastră şi a dat asigurări că eforturile întreprinse de autorităţi în această direcţie vor continua. ”Avem o viziune a ceea ce trebuie să facem în sistemul nostru de sănătate, oameni care au capacitatea necesară ca să realizeze această viziune, şi nu în ultimul rînd avem şi parteneri de dezvoltare care vin să ne ofere sprijinul necesar în îndeplinirea obiectivelor propuse”, a conchis Vlad Filat.

La rîndul său, şeful Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în R. Moldova, Jarno Habicht, a menţionat că este onorat să participe, împreună cu colegii din R. Moldova, la acest important eveniment şi a subliniat că Gala Premiilor în Sănătate oferă posibilitatea de a evalua rezultatele care au fost obţinute în domeniul ocrotirii sănătăţii. ”Este o oportunitate de a privi înapoi şi de a realiza ce eforturi am depus pentru a îmbunătăţi accesul cetăţenilor la serviciile de sănătate în mod echitabil. Au fost elaborate şi adoptate multe strategii, stabilite priorităţile, lansate iniţiative noi şi promovate reforme în sfera medicinei”, a spus Jarno Habicht.

Oficialul şi-a exprimat convingerea că deciziile constructive promovate la nivel guvernamental vor avea continuitate şi a precizat că aceste acţiuni sînt aşteptate atît de cetăţeni, cît şi de specialiştii din domeniul sănătăţii.

În cadrul festivităţii au fost înmînate premii la categoriile: „Cel mai bun medic de familie”, „Cea mai bună echipă de urgenţă”, „Cel mai performant management”, Premiul pentru „ONG în sănătate” ş.a.

Cel mai bun medic al anului 2013 a fost desemnat Ion Onţa, din Sipoteni, Călăraşi.Doctorul habilitat în medicină Grigore Friptuleac a fost premiat pentru cea mai bună activitate didactică, iar drept cea mai bună organizaţie neguvernamentală din domeniul sănătăţii a fost desemnat Centrul Strategii şi Politici în Sănătate.