CE vrea să se plaseze în fruntea revoluţiei industriale verde
Comisia Europeană (CE) a prezentat, Joi, unul dintre obiectivele fundamentale ale strategiei sale pentru a se asigura că industria sa poate concura cu SUA şi China pe segmentul fabricării de produse din domeniul tehnologiilor curate şi accesării materiilor prime necesare pentru tranziţia verde, transmite Reuters, potrivit agerpres.
Reglementarea privind emisii zero nete în industrie şi cea privind materiile prime critice sunt menite să asigure faptul că blocul comunitar nu este doar pionier în reducerea emisiilor de carbon, ci şi în fruntea tehnologiei necesare pentru realizarea acestui obiectiv.
Investiţiile globale în tranziţia verde ar urma să se tripleze pînă în 2030, de la 1.000 miliarde de dolari anul trecut, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Parlamentul European, adăugînd: „Competiţia este în desfăşurare”.
CE vrea să obţină din Europa 10% din materiile prime critice, cum ar fi litiu, cobalt şi pămînturile rare pe care le consumă, în timp ce reciclarea ar urma să adauge încă 15%, iar majorarea procesării încă 40% din necesităţile sale pînă în 2030.
Aprovizionarea cu minerale vitale pentru tranziţia verde este o provocare, în condiţiile în care China procesează aproape 90% din pămînturile rare şi 60% din litiu, un element cheie pentru baterii.
Comisia Europeană susţine că nu mai mult de 65% din orice materie primă cheie ar trebui să vină dintr-o singură ţară terţă.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a întărit lecţia învăţată în timpul pandemiei, şi anume că UE nu poate depinde de un singur furnizor pentru materiile prime esenţiale.
CE va recunoaşte ca „proiecte strategice” planurile firmelor de a extrage sau procesa materiile prime. În comerţ, UE va căuta să extindă parteneriatele pe segmentul materiilor prime şi acordurile de liber schimb, cum ar fi cele cu Australia, Canada şi Chile, obiectivul fiind de a înfiinţa o alianţă globală în domeniul materiilor prime.
De asemenea, UE va stabili o ţintă de a produce cel puţin 40% din produsele din domeniul tehnologiilor curate de care are nevoie pînă în 2030, parţial accelerînd acordarea permiselor pentru proiecte verzi şi stimulînd investiţiile.
Comisia Europeană va propune scheme de ajutoare de stat mai simple, care să permită subvenţiile pentru promovarea tehnologiei verzi, cu posibilitatea oferirii de stimulente fiscale, conform fondurilor existente la nivelul UE.