CE SINT ECONOMIILE SI CARE SINT CELE MAI SIGURE MIJLOACE DE A INVESTI

Economiile sînt banii rămași după ce toate cheltuielile de consum personale sînt scoase din venitul acumulat într-o anumită perioadă. De obicei, oamenii aleg să investească în imobile, în mașini sau în alte bunuri. Sau economiile sînt depuse la bancă, mai ales că depozitele bancare aduc și un venit adițional, iar suma de pînă la 50 de mii de lei este garantată. Răspunsul la întrebările privind economiile și investițiile sînt oferite de Banca Națională într-un videografic explicativ.

De asemenea, există opțiunea de a investi în valorile mobiliare de stat, care pot fi procurate prin intermediul băncilor. Se poate învesti și în burse de valori, dar e riscant dacă persoana nu are cunoștințe și competențe speciale. Evident, la diferite tipuri de investiții sînt obținute diferite venituri.

Cele mai frecvente active financiare sînt cele sub formă de acțiuni, obligațiuni, pensii facultative, asigurări de viață sau alte instrumente. De regulă, cu cît mai riscantă este investiția, cu atît mai mare ar putea fi venitul, de aceea depozitele care sînt considerate mai sigure, au un venit mai mic.

Videograficul este realizat în cadrul campaniei de informare și sensibilizare a publicului „Educația financiară – un beneficiu personal, social și economic”. În această campanie, BNM propune atenției publicului o serie de videografice, podcasturi și ghiduri video, care, în mod succint și accesibil, prezintă concepte financiare, sfaturi utile și alte informații bine de știut în viața de fiecare zi.

Sursa: IPN