CE SE FACE LA GUVERN
Viceministru nou la MAIA
Guvernul l-a numit în funcţia de viceministru al agriculturii şi industriei alimentare pe Vlad Loghin. Noul viceministru are experienţă, în calitate de om de afaceri, în ceea ce priveşte promovarea exporturilor, inclusiv pe continentul american. Funcţia de viceministru a devenit vacantă după numirea lui Viorel Guţu în calitate de reprezentant FAO în Tadjikistan. Tot pe 28 mai Guvernul l-a eliberat din funcţia de viceministru al finanţelor pe Victor Barbăneagră, în baza cererii depuse. Atît ministrul finanţelor, cît şi premierul i-au mulţumit lui Barbăneagră pentru activitatea desfăşurată pe parcursul a peste 4 ani, perioadă în care a contribuit la perfecţionarea politicii fiscale şi a promovat reforme în contabilitate din domeniul auditului.
Guvernul a aprobat Programul activităţilor de reintegare a ţării pe anul 2014
Programul activităţilor de reintegare a ţării pe anul 2014, aprobat astăzi, 28 mai, de către executiv, include 54 de proiecte selectate în cadrul unui concurs, din 120 de propuneri de proiecte parvenite de la autorităţile publice locale şi centrale. Vicepremierul Eugen Carpov a comunicat că proiectele selectate ţin de modernizarea instituţiilor din sistemul educaţional, reparaţia şi dotarea clădirilor de menire social-culturală, reparaţia unor porţiuni de străzi şi reconstrucţia apeductelor, îmbunătăţirea sistemelor de iluminare etc. Oficialul a declarat că implementarea proiectelor selectate va contribui la consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului. În bugetul de stat sînt prevăzute fonduri în mărime de 15 milioane de lei pentru realizarea activităţilor de reintegrare a ţării. Mijloacele pentru realizarea proiectelor selectate vor fi alocate de către Ministerul Finanţelor în două tranşe, în baza documentelor confirmative prezentate de beneficiari.
Se instituie o nouă distincţie de stat
Guvernul a aprobat proiectul legii privind instituirea unei noi distincţii de stat – „Crucea Misiunilor Internaţionale”, care va fi decernată persoanelor ce au participat la operaţiunile de menţinere a păcii şi securităţii internaţionale. „Crucea Misiunilor Internaţionale” reprezintă o cruce de argint, încărcată cu un medalion cu diametrul de 14 mm, avînd chenar de aur în relief şi, în mijloc, în cîmp de azur, imaginea în relief a Stemei de Stat a Republicii Moldova, în întregime aurită. Reversul însemnului este plat. Înălţimea distincţiei este de 90 de mm. Distincţia urmează să ajungă la circa 11 mii de cetăţeni moldoveni, dintre care 9 mii de participanţi la acţiunile din Afganistan (1979-1989). Ministrul apărării, Valeriu Troenco, a spus că este necesară suma de 2,4 mln de lei pentru confecţionarea distincţiei pentru cele aproximativ 11 mii de persoane, a legitimaţiei şi a cutiei capitonate pentru distincţie.
Sursa: IPN