CE SE FACE LA GUVERN
Exportul produselor ecologice moldovenești pe piața UE va fi facilitat
Certificatele eliberate pentru produsele agroalimentare vor fi recunoscute pe piața europeană, iar exportul producției ecologice în UE va fi facilitat. Executivul a aprobat proiectul Legii privind producția agroalimentară ecologică și etichetarea produselor ecologice. Noile prevederi vor contribui la buna funcționare a pieței interne, asigurarea concurenței loiale și sporirea încrederii cetățenilor în produsele etichetate drept ecologice.
Mai mult, documentul prevede recunoașterea la nivel internațional a organismelor de control din Republica Moldova. Astfel, producătorii locali vor putea să-și exporte produsele în UE cu mențiunea „ecologic”. În același timp, organismele de certificare internaționale, acreditate în UE, nu vor mai fi obligate să se acrediteze și în țara noastră. Aceasta va permite producătorilor să acceseze subvenții, chiar dacă își certifică producția la autoritățile internaționale. Pînă în prezent, de subvenții beneficiau doar producătorii care depuneau dosarele la autoritățile naționale.
Proiectul stabilește și normele aplicabile producției ecologice. Astfel, nu este permisă utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri), fertilizanților pentru sol și altor produse interzise în agricultura eco. Produsele etichetate ca fiind ecologice vor conține cel puțin 95% de ingrediente bio. Pentru a avea astfel de produse, agricultorii vor folosi doar semințele obținute prin metode organice, iar ulterior produsele eco vor fi păstrate separat de cele neecologice.
Totodată, legea instituie un sistem de supraveghere în domeniul agriculturii ecologice și stabilește atribuțiile autorităților competente. Pentru asigurarea unui control mai riguros, în procesul de certificare este inclusă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. De asemenea, documentul stabilește modelul unic pentru certificatele care vor fi eliberate producătorilor.
În prezent, în Republica Moldova activează 150 de companii specializate în cultivarea produselor ecologice.
A fost aprobat Programul de ordine și securitate publică pentru anii 2022 – 2025
Gradul de siguranță a populației la domiciliu, în comunitate, în mediile de activitate, în traficul rutier și pe drumurile publice va fi sporit. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, Programul de ordine și securitate publică pentru anii 2022-2025.
Documentul are drept scop să aducă serviciile de ordine publică mai aproape de oameni, inclusiv printr-o acoperire mai bună a teritoriului, precum și prin dezvoltarea abilităților de comunicare și interacțiune cu cetățenii. Complementar, programul pune bazele unei culturi polițienești orientate spre necesitățile populației. Astfel, reacționarea la apelurile de urgență va fi promptă și eficientă.
În același timp, Programul va asigura uniformizarea procedurilor de intervenție, instruirilor, coordonării și fluxului de informații între subdiviziunile specializate în domeniul ordinii și securității publice, precum și dotarea cu echipament modern a angajaților din prima linie și a structurilor de suport.
Acesta este al patrulea program din cele șase, care urmează a fi aprobate de Guvern, în vederea implementării Strategiei de dezvoltare a domeniului afacerilor interne pentru anii 2022-2030.
A fost instituită Comisa națională pentru monopol fiscal
Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, instituirea Comisiei naționale pentru monopol fiscal și Regulamentul privind organizarea și funcționarea acesteia.
Comisia va constata necesitatea instituirii monopolului fiscal pentru anumite activități economice; va estima impactul atribuirii statutului de monopol fiscal, inclusiv avantajele și dezavantajele economice; va propune Guvernului spre examinare atribuirea sau retragerea statutului de monopol fiscal unei întreprinderi sau unui grup de întreprinderi.
Stabilirea acestui mecanism urmărește scopul de apărare a cetățenilor și societății prin promovarea interesului public în activitatea economică desfășurată de către agenții economici. Astfel, statul poate acționa în mod indirect, prin impozite, taxe, licențe, garantarea guvernamentală a unor credite, lansarea comenzilor de stat.
Comisia națională pentru monopol fiscal este un organ colegial, cu caracter consultativ, fără statut de persoană juridică. Aceasta este formată din reprezentanți ai autorităților publice și ai societății civile.
Noi decizii pentru promovarea comerțului electronic
Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, modificarea unor acte normative, în vederea ajustării cadrului legal aferent comerțului electronic (e-comerț) și eliminării constrîngerilor care pun în dificultate dezvoltarea e-comerțului.
Proiectul prevede actualizarea legislației privind comerțul interior și completarea acesteia cu prevederile privind comerțul electronic. De asemenea, potrivit modificărilor, consumatorii vor beneficia de protecție sporită în cadrul comerțului online, iar comercianții vor fi obligați să dispună de locuri pentru returnarea mărfurilor. Totodată, vînzătorii de produse alcoolice online și personalul responsabil de livrare vor fi obligați să verifice vîrsta cumpărătorului.
În același timp, unitățile care practică comerțul online cu metale prețioase vor fi scutite de obligația de a deține suprafața de 12 metri pătrați pentru desfășurarea activității, iar comercianții vor fi obligați să aplice reduceri identice, indiferent de mijloacele de plată (în numerar sau fără numerar) preferate de cumpărător, precum și informarea cumpărătorilor privind instrumentele/mijloace de plată acceptate.
Solda militarilor în termen va fi majorată
Începînd cu anul viitor, militarii în termen ai Armatei Naționale vor primi 500 de lei, în loc de 150 de lei pe care îi încasau anterior. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, majorarea soldelor pentru militarii în termen și persoanele chemate la cantonamente.
De asemenea, potrivit documentului, militarilor în termen eliberaţi din serviciu li se va achita o indemnizaţie unică în mărime de trei solde băneşti, ceea ce constituie 1500 de lei, iar dacă aceştia fac parte din rîndurile copiilor orfani sau rămaşi fără tutela părinţilor - în mărime de cinci solde băneşti (2500 de lei).
Proiectul mai stipulează că soldații în termen încorporaţi în Forțele de Menținere a Păcii din zona de securitate vor primi o soldă bănească în mărime de 600 de lei, indiferent de funcţia deţinută în contingent. Totodată, militarilor în termen și militarilor cu termen redus, numiţi prin ordin în funcţii de conducere, li se majorează solda bănească pentru perioada de exercitare a acestor funcţii. Pentru comandanții de grupă, solda va crește cu 10%, iar pentru locţiitorii comandanților de pluton - cu 15%.
În același timp, proiectul hotărîrii prevede creșterea indemnizaţiei lunare a persoanelor chemate la cantonamente cu pînă la 500 de lei.
Se va face schimb automat de informații cu alte state privind conturile financiare
Republica Moldova va furniza, în adresa autorităților competente ale statelor străine, informații de natură financiară cu privire la conturile deschise sau închise de rezidenții altor state. În același timp, autoritățile vor putea obține aceeași informație cu privire la conturile deținute de cetățenii noștri în alte țări. Transmiterea informațiilor se va efectua pînă la data de 30 septembrie a anului calendaristic următor pentru informațiile aferente anului calendaristic precedent.
Prevederile se regăsesc în proiectul de lege cu privire la aprobarea Acordului multilateral al autorităților competente pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare, aprobat, astăzi, de Guvern.
Schimbul automat de informații privind conturile financiare are drept scop transparentizarea fluxurilor de capital din străinătate, îmbunătățirea conformării fiscale atît la nivel național, cît și internațional, încurajarea declarării veniturilor de către contribuabili, precum și transparentizarea voluntară a operațiunilor și activelor.
Reamintim că Republica Moldova a devenit membru al Forumului Global privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în anul 2016. Prin aderarea la această organizație, Republica Moldova și-a asumat angajamentul de implementare a celor două standarde internaționale privind transparența și schimbul de informații: schimbul de informații la solicitare (EOIR) și schimbul automat de informații privind conturile financiare (AEOI).
100 milioane euro vor fi alocate de BEI pentru continuarea proiectului „Moldova drumuri III”
Lucrările de construcție și reabilitare a drumurilor naționale vor continua și în 2023. Guvernul a aprobat ratificarea Contractului de finanțare între Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiții pentru suplinirea și realizarea în continuare a proiectului „Moldova drumuri III”.
Proiectul prevede atragerea resurselor adiționale în valoare de 100 milioane euro, oferiți de BEI, în vederea suplinirii și executării în continuare a lucrărilor de reabilitare a drumurilor naționale. De asemenea, este prevăzută reabilitarea de obiective noi, și anume:
- Reabilitarea drumului R34 Hînceşti – Leova – Cahul – Giurgiulești, sectorul III, Cantemir – Cahul;
- M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România, construcția sectorului lipsă, sectorul de ocolire a or. Cimișlia.
Pentru sectoarele de drumuri nominalizate au fost elaborate studii de fezabilitate și documentația de proiect, astfel procedurile de achiziționare a lucrărilor vor fi lansate imediat după aprobarea finanțării acestora.
Implementarea proiectului va contribui la îmbunătățirea stării și calității rețelei de drumuri naționale, inclusiv creșterea mobilității și eficienței transportului în întreaga țară. De asemenea, vor fi create noi locuri de muncă și va fi sprijinită dezvoltarea economică prin investițiile aduse în reabilitarea și construcția drumurilor.
6 proiecte noi de dezvoltare locală incluse în Documentul unic de program pentru anii 2022-2024
Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, modificări la hotărîrea Guvernului privind „Lista proiectelor prioritare de dezvoltare locală pentru finanțare din sursele Fondului național pentru dezvoltarea regională și locală” (FNDRL), inclusă în Documentul unic de program (DUP) pentru anii 2022-2024.
Modificările vizează includerea a șase proiecte de dezvoltare locală, la măsura care prevede „Creșterea capacităților de valorificare a surselor de finanțare a proiectelor investiționale finanțate din sursele partenerilor de dezvoltare” și excluderea altor două proiecte din DUP pentru care s-a constat neeligibilitatea obiectivelor stabilite.
Modificările propuse au fost aprobate de către Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale printr-o decizie aprobată la sfîrșitul lunii octombrie anul curent.
După aprobarea proiectului, Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală va iniția procedura de semnare a contractelor de finanțare cu administrațiile publice locale ale căror proiecte au fost incluse, adițional, în Lista proiectelor prioritare de dezvoltare locală pentru finanțare din mijloacele FNDRL.
Sursa: gov.md