CE SE FACE LA GUVERN
Premierul va întreprinde o vizită la Bruxelles
În debutul şedinţei de pe 23 noiembrie a Guvernului, Prim-ministrul Pavel Filip a anunţat că, la începutul săptămînii viitoare, va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles, Regatul Belgiei, unde va avea mai multe întrevederi cu oficiali europeni de rang înalt pentru a discuta realizările şi prioritățile de activitate ale Cabinetului de miniştri.
„Este o vizită, din punctul meu de vedere, foarte importantă pentru că o facem după 10 luni de guvernare şi vom avea posibilitatea să trecem în revistă cele realizate pe dimensiunea relațiilor RM-UE”, a menţionat Pavel Filip.
Totodată, Premierul a spus că în timpul vizitei va da asigurări că Bruxelles-ul va găsi la Chișinău și pe viitor un Guvern solid, care are suportul unei majorităţi parlamentare, dincolo de retorica care a existat în campania electorală. „Acest Guvern este determinat în continuare să meargă pe implementarea Acordului de Asociere, ceea ce înseamnă implementarea unei Agende de reforme foarte ample pentru Republica Moldova. Astfel încît, în 2018 împreună cu cetăţenii să culegem deja roadele de la aceste reforme”, a conchis şeful Cabinetului de miniştri.
Pe parcursul vizitei, Prim-ministrul va avea întrevederi cu Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, Președintele Parlamentului European, Martin Schulz şi Președintele Consiliului European, Donald Tusk. Totodată, Pavel Filip se va întîlni cu mai mulţi comisari europeni, inclusiv Federica Mogherini şi Johannes Hahn.
De asemenea, şeful Executivului va purta discuţii cu referire la investiţiile în domeniul energetic şi Programul de suport macrofinanciar pentru Republica Moldova.
Pavel Filip a apreciat buna organizare a primului tur de alegeri pentru AP a Găgăuziei
În cadrul şedinţei de pe 23 noiembrie a Guvernului, Pavel Filip a apreciat buna organizare a primului tur al alegerilor pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, desfășurat la data de 20 noiembrie a.c..
“Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în această campanie pentru dedicație și profesionalismul demonstrat și sper foarte mult că turul doi al scrutinului va avea loc la fel de transparent și fără încălcări. Astfel, dincolo de toate speculațiile am demonstrat că în Republica Moldova sîntem în stare să desfășurăm alegeri corecte”, a declarat Premierul.
În context, șeful Cabinetului de miniștri a reamintit că Unitatea Teritorial - Autonomă Găgăuzia trebuie să beneficieze de toată atenția Executivului și a solicitat raportarea periodică referitor la implementarea Planul de acțiuni privind ameliorarea situației social-economice din unitatea teritorială autonomă Găgăuzia pentru perioada 2016-2019. În acest sens, Prim-ministrul a accentuat datoria Guvernului de a întreprinde acțiunile necesare pentru dezvoltarea UTA Găgăuzia.
Măsuri noi de prevenire şi control a bolilor transmisibile
Executivul a aprobat, pe 23 noiembrie, Regulamentul privind sistemul de alertă precoce și răspuns rapid pentru prevenirea, controlul bolilor transmisibile și a evenimentelor de sănătate publică. Documentul are ca scop instituirea unui sistem de alertă viabil, necesar pentru depistarea precoce a riscurilor de îmbolnăvire și limitarea răspîndirii bolilor transmisibile.
Regulamentul prevede o serie de acţiuni de informare, consultare și cooperare, ce urmează a fi întreprinse de către autorități, în situaţiile de criză, printre care, schimbul permanent și rapid de informații, inițierea investigațiilor epidemiologice și cercetărilor de laborator, diminuarea impactului și lichidarea consecințelor. Totodată, documentul stabileşte necesitatea informării populației privind metodele de protecție individuală, indiferent de nivelul de alertă și promovarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor, pînă la anularea situației de urgență.
Sistemul de alertă precoce și răspuns rapid reprezintă o parte integrată a sistemului național de supraveghere și control al bolilor transmisibile și evenimentelor de sănătate publică, fiind destinat menținerii siguranței și a securității sănătății populaţiei.
Infrastructura feroviară va fi modernizată cu susţinerea Băncii Europene de Investiţii
Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul şedinţei de pe 23 noiembrie, proiectul de lege pentru ratificarea Contractului de finanţare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii privind construcţia şi reabilitarea infrastructurii feroviare din ţara noastră. Documentul a fost semnat în septembrie 2016 şi prevede alocarea finanţării în sumă totală de 50 milioane de euro.
În cadrul proiectului urmează să fie achiziţionate 11 locomotive diesel de linie principală, care pot fi utilizate, atît pentru transportul pasagerilor, cît şi a mărfurilor. Totodată, cu suportul BEI va fi reabilitată infrastructura feroviară din Republica Moldova. Potrivit documentului, porţiunile pe care vor fi realizate lucrări de reabilitare vor fi stabilite în baza unui studiu de fezabilitate, iar prioritate vor avea principalele coridoare feroviare ale ţării: Bender – Chişinău – Ungheni – Bălţi – Ocniţa şi Bender – Basarabeasca – Etulia – Giurgiuleşti.
Cu ajutorul proiectului respectiv, autorităţile îşi propun să creeze un sistem de transport feroviar eficient, care să corespundă necesităţilor cetăţenilor, dar şi să faciliteze comerţul pe piaţa internă şi pe pieţele externe şi tranzitul internaţional de mărfuri pe cale feroviară.
A fost stabilită metodologia de calcul a tarifelor de acces pe proprietățile publice
Executivul a aprobat, în cadrul şedinţei de pe 23 noiembrie, metodologia de calcul a tarifelor maxime pentru dreptul de acces pe proprietățile publice și de utilizare partajată a infrastructurii electronice. Documentul presupune facilitarea reutilizării infrastructurii de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice, prin stabilirea unor principii unice de calcul al tarifelor pentru prestarea serviciilor de acces la instalaţiile şi canalele de telecomunicaţii.
Conform proiectului, tarifele maxime pentru accesul la infrastructura de comunicaţii electronice urmează să fie calculate în funcţie de costurile directe, inclusiv cele de capital, suportate în legătură cu oferirea dreptului de acces şi valoarea proprietăţii publice. În acelaşi timp, preţul stabilit poate fi modificat doar o singură dată pe an şi urmează să fie comunicat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei.
Măsura încurajează dezvoltarea rețelelor publice de comunicații electronice la nivel național, investițiile în infrastructura de profil și asigură o concurență loială pe piața serviciilor de comunicații electronice. Metodologia aprobată asigură implementarea prevederilor Legii privind accesul pe proprietăţi şi utilizare partajată a infrastructurii asociate reţelelor publice de comunicaţii electronice şi a Strategiei naţionale de dezvoltare a societăţii informaţionale Moldova Digitală 2020.
Pensiile angajaţilor structurilor de forţă vor fi stabilite şi achitate de către CNAS
Casa Naţională de Asigurări Sociale va prelua, începînd cu 1 ianuarie 2017, atribuţiile de stabilire şi plată a pensiilor angajaţilor structurilor de forţă. În acest sens, Guvernul a aprobat pe 23 noiembrie o serie de modificări şi completări la Legea asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.
Măsura are ca scop instituirea unei singure instituţii responsabile de stabilirea şi achitarea pensiilor, inclusiv a angajaţilor structurilor de forţă, precum şi asigurarea unui sistem transparent şi eficient de utilizare a mijloacelor publice.
În prezent, asigurarea cu pensii a militarilor în termen, a celor care satisfac serviciu prin contract, a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne, precum şi a familiilor acestora este efectuată de către şase autorităţi diferite. Totodată, auditul de performanţă privind sistemul de pensii în Republica Moldova, realizat de Curtea de Conturi în 2015, a constatat că sistemul informaţional pentru stabilirea pensiilor organelor de forţă este unul învechit şi nu asigură procesarea eficientă a datelor. În acelaşi timp, situaţia curentă, determină lipsa unei informaţii sistematizate privind cheltuielile reale aferente tuturor categoriilor de pensii, numărul efectiv de pensionari în Republica Moldova, precum şi alţi indicatori relevanţi.
Prim-ministrul Pavel Filip a subliniat că acest proiect este primul dintr-un concept mai amplu de reformare a sistemului de pensii. Urmare a acestei reforme vor fi majorate pensiile celor, care se pensionează începînd cu anul 2017, dar vor fi și valorizate pensiile celor care s-au pensionat după anul 1999 și au fost defavorizați la calcularea pensiei. Premierul a conchis că datorită implementării reformei în domeniu va fi asigurat un sistem de pensii sustenabil și echitabil.
Proiectul de lege va fi trasnimis Parlamentului pentru examinare.
Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului RM