Ce se face la Guvern
Majorarea unor categorii de burse pentru elevi şi studenţi
Executivul a aprobat două decizii privind modificarea unor hotărîri de Guvern, prin care au fost majorate mai multe categorii de burse pentru elevi şi studenţi.
Potrivit modificărilor, se majorează bursele de performanţă pentru elevii din liceele-internat republicane cu profil arte și pentru elevii din clasele IV-IX ai Colegiului Național de Coregrafie. Astfel, bursele de performanță vor constitui de la 305 pînă la 440 de lei, iar bursa specială va fi de 460 de lei. Recalcularea burselor se efectuează cu începere de la 1 martie 2016.
S-a aprobat modificarea și completarea hotărîrii Guvernului care prevede stabilirea cuantumului burselor pentru elevii şi studenţii din învăţămîntul profesional tehnic şi superior şi aprobarea burselor diferenţiate, în bază de rezultatele obţinute, pentru elevii din învățămîntul profesional tehnic secundar. Cuantumul acestui tip de burse va fi majorat pînă la 460 de lei. În prezent, mărimea acestora constituie 330 de lei.
Mijloacele financiare respective sînt prevăzute în Legea bugetului de stat pentru 2016.
Legea privind comerțul electronic, adaptată la reglementările UE
Executivul a aprobat un proiect de lege prin care propune modificarea și completarea Legii privind comerțul electronic.
Astfel, proiectul constă în eliminarea lacunelor existente în cadrul legislativ și normativ național și aplicarea noilor reglementări prin prisma legislației europene și în conformitate cu Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Aplicarea acestor măsuri va oferi mai multe posibilităţi de a dezvolta comerțul online în țara noastră.
Un aspect important în acest sens este stimularea creșterii economice a întreprinderilor, sporirea investițiilor în inovație, care se dezvoltă datorită sistemelor electronice și care contribuie la consolidarea competitivității întreprinderilor de toate nivelele din Republica Moldova.
Instituția publică în calitate de centru de informare pentru cei interesați în domeniul comerțului electronic va fi Agenția pentru Protecția Consumatorilor.
Menționăm că, odată cu semnarea Acordului de Asociere, care include Acordul de Liber Schimb, Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a transpune legislația și practica Uniunii Europene în mai multe domenii, inclusiv în sectorul comerţului electronic.
Proiectul respectiv de lege urmează a fi examinat şi aprobat de Parlament.
Ajutor de 100 de mii de lei familiei pompierului căzut la datorie
Prim-ministrul Pavel Filip și-a exprimat regretul pentru trecerea în neființă a pompierului Ivan Nogailîc, care a decedat în timpul stingerii incendiului de pe strada Uzinelor din municipiul Chișinău. De asemenea, șeful Executivului a cerut Ministerului Afacerilor Interne să grăbească procedura de oferire a ajutorului de 100 de mii de lei, acordat din partea Guvernului, pentru familia pompierului decedat, precum și alocarea a cîte 10 mii de lei pentru șase pompieri care au avut de suferit în timpul incendiului.
“Aş vrea încă odată să îmi exprim tot regretul pentru decesul pompierului care a căzut în misiunea de stingere a incendiului la depozitul de pe strada Uzinelor din capitală. Acest băiat s-a comportat ca un adevărat erou și noi avem datoria morală să ne onorăm eroii”, a spus Premierul.
Totodată, Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat autorităților responsabile să investigheze cauzele izbucnirii incendiului pentru a stabili cine se face responsabil de acest incident tragic.
“Vreau să facem o analiză foarte profundă a lucrurilor care s-au întîmplat, de ce a izbucnit incendiul, care au fost cauzele acestuia, dar este foarte important să facem şi concluziile necesare. Să vedem cine a fost responsabil, cine a oferit autorizarea antiincendiară şi posibilitatea ca acest depozit să activeze. Să nu uităm că această anchetă este și o obligație morală față de pompierul decedat”, a conchis Pavel Filip.
Premierul a spus că eroul Ion Nogailîc, căzut la datorie, va fi decorat post-mortem cu cea mai înaltă distincție de stat pentru militari, Ordinul Ștefan cel Mare.
Dialog cu potenţiali investitori chinezi
Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu reprezentanţii companiei China National Technical Import & Export Corporation, specializată în importul și exportul de tehnologii-cheie și instalații complete, în special în sectorul energetic.
Premierul a menţionat deplina deschidere a Guvernului pentru potenţialii investitori, specificînd că deja au fost întreprinse mai multe acţiuni pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri. Astfel, Republica Moldova a reuşit să urce trei poziţii în clasamentul Băncii Mondiale Doing Business 2017.
În context, Pavel Filip a evidenţiat în mod deosebit interesul Republicii Moldova de a dezvolta proiecte în domeniul energetic. „Asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova este prioritatea numărul unu a statului. Ne dorim să avem o interconexiune cu piaţa energetică europeană. În acest sens, avem deja în derulare cîteva proiecte de interconectare cu sistemul energetic al României”, a spus Prim-ministrul. Şeful Cabinetului de miniştri a precizat că în prezent, se lucrează la proiecte de importanță majoră, precum racordarea la sistemul energetic european prin intermediul liniei Isaccea-Vulcănești-Chișinău. Studiul de Fezabilitate urmînd a fi finalizat în decembrie 2016, ca mai apoi să fie demarate procedurile pentru desfăşurarea concursului pentru construcția acestei linii.
Cu referire la energia regenerabilă, Premierul a informat că în Republica Moldova a fost adoptată o nouă lege care va intra în vigoare în martie 2017, iar în prezent se definitivează cadrul de reglementare secundar.
Reprezentanţii grupului chinez au făcut o scurtă prezentare a companiei şi au exprimat interesul pentru dezvoltarea unor proiecte energetice în Republica Moldova în domenii precum, construcții în sectorul energetic, linii de înaltă tensiune, dispecerate energetice, energie regenerabilă, modernizarea grupurilor energetice. Partea chineză s-a arătat dispusă să ofere, atît soluții tehnice, cît şi financiare pentru implementarea proiectelor selectate.
Pavel Filip a specificat că Republica Moldova îşi doreşte realizarea unui proiect cu Republica Populară Chineză, în mod special în domeniul energetic, şi Executivul este gata să contribuie la eliminarea barierelor şi constrîngerilor în calea investiţiilor chineze. Urmează ca investitorul chinez în comun cu Ministerul Economiei să convină asupra unor proiecte concrete de interes reciproc.
China National Technical Import & Export Corporation este o companie de stat, aflată sub supravegherea directă a Guvernului chinez. Valoarea totală a proiectelor realizate de acest grup în deferite ţări ale lumii se cifrează la peste 100 de miliarde de dolari.
Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului RM