CE SE FACE LA GUVERN

Pavel Filip solicită autorităţilor să se responsabilizeze în organizarea unui scrutin electoral corect

În şedinţa Guvernului, Premierul Pavel Filip a solicitat autorităţilor să dea dovadă de responsabilitate maximă şi să-şi îndeplinească conştient atribuţiile pentru a asigura desfăşurarea scrutinului electoral pentru alegerea Preşedintelui Republicii Moldova într-un mod transparent, democratic şi corect.

Şeful Cabinetului de miniştri a solicitat ministrului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari, să prezinte partidelor politice, instituţiilor mass-media, precum şi reprezentanţilor corpului diplomatic, informaţii privind capacitățile tehnice de funcţionare a Registrului de Stat al Populației, inclusiv sub aspectul de furnizare a informaţiei pentru Registrul de Stat al Alegătorilor. Totodată, Premierul Pavel Filip a menţionat că sistemul informaţional menţinut de ÎS CRIS ”Registru” este unul dintre cele mai moderne şi dezvoltate sisteme din spaţiul european şi a contat consistent în procesul de obţinere a regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană.

 „Acest Registru este foarte rigid şi nu pot fi comise falsificări. Dacă tehnic vom demonstra care sînt posibilităţile şi capacităţile acestui sistem, vor dispărea orice tip de speculaţii din societate”, a accentuat Premierul.

În acelaşi timp, Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat Ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, să asigure ordinea publică, atît pe perioada campaniei electorale, cît şi în ziua scrutinului. De asemenea, Pavel Filip a reiterat apelul său către membrii administrației centrale de a se ţine departe de campania electorală şi de a se concentra pe activitatea desfăşurată.

„Eu nu vreau sub nici o formă să pierdem două luni, pentru că dacă ne implicăm în campania electorală, Executivul nu mai lucrează eficient. Pentru mine personal, dar şi pentru întreg Cabinetul de miniştri, campania electorală reprezintă obţinerea programului cu Fondul Monetar Internaţional. Chiar dacă nu toate măsurile convenite cu FMI sînt populare, ele vor fi realizate în termen, aşa cum ne-am planificat”, a conchis şeful Executivului.

 

Lilia Palii este noul Secretar general al Guvernului

Cabinetul de miniştri a aprobat demisia Secretarului General al Guvernului, Tudor Copaci, numind-o în această funcţie pe Lilia Palii, care pînă în prezent a deținut funcția de consilier principal de stat al Prim-ministrului.

Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că Tudor Copaci a condus Cancelaria de Stat într-o perioadă complicată, cînd urma să fie stabilizată situaţia în ţară şi acest lucru a fost asigurat, mulţumindu-i pentru activitate. Totodată, Premierul a precizat că Tudor Copaci se va regăsi în continuare în echipa guvernamentală, în altă funcţie.

De asemenea, Premierul a remarcat vasta experiență a doamnei Lilia Palii în administraţia publică, subliniind importanţa misiunii care-i revine în noua postură, în contextul reformei administraţiei publice, inclusiv a Cancelariei de Stat, demarate de Guvern, dar şi în procesul de promovare a reformei teritorial-administrative.

 

Executivul susţine pedepsirea conducătorilor auto pentru comportament agresiv

Cabinetul de miniştri a susţinut iniţiativa unui grup de deputaţi privind legiferarea acţiunilor ce constituie comportament agresiv în traficul rutier şi stabilirea sancţiunilor aplicate pentru acestea.

Proiectul de modificare legislativă clasifică drept comportament agresiv manevrele în traficul rutier care creează neîntemeiat obstacole circulaţiei şi prejudiciază drepturile altor participanţi la trafic. Totodată, conducătorilor auto li se recomandă să adopte un mod de conducere preventivă, care presupune neadmiterea situaţiilor periculoase în timpul conducerii vehiculului, precum şi anticiparea şi evitarea situațiilor periculoase ce pot fi provocate de alţi participanţi la trafic.

În funcţie de gravitatea încălcărilor înregistrate, şoferii urmează să fie sancţionaţi cu amenzi şi puncte de penalizare sau muncă în folosul comunităţii. Modificările urmează să fie făcute la Legea privind siguranţa traficului rutier şi la Codul contravenţional al Republicii Moldova.

Totodată, Executivul a venit cu o serie de recomandări privind îmbunătăţirea iniţiativei legislative şi conformarea acesteia la actele normative în vigoare şi la bunele practici internaţionale în domeniu.

Conform datelor statistice, peste 90 % din accidente se produc din vina conducătorilor de vehicule, iar principalele cauze sînt excesul de viteză şi neadaptarea acesteia la traficul rutier, neacordarea priorităţii la trecerea intersecţiilor sau la traversarea pasajelor pietonale, precum şi conducerea automobilului sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe interzise.

 

Guvernul a aprobat reducerea taxei rutiere pentru autovehiculele străine

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Codului Fiscal. Documentul prevede că autovehiculele înregistrate în țările cu care Republica Moldova are încheiate acorduri bilaterale sau multilaterale sînt scutite, reciproc, de plata taxelor pentru folosirea drumurilor naționale. Scutirea însă nu se va aplica autovehiculelor cu numere de înmatriculare în statele care nu respectă înțelegerile încheiate.

În același timp, taxa pentru folosirea drumurilor naționale a fost redusă cu 30% pentru autovehiculele străine (autobuze și camioane). Se estimează că în acest fel fluxul tranzitărilor va crește, iar statul își va compensa eventualele pierderi.

Taxa pentru folosirea drumurilor va fi de 5 ori mai mare în cazul autovehiculelor cu o masă totală sau cu dimensiuni care depășesc limitele admise. Modificarea respectivă va aduce acumulări la bugetul de stat în sumă de aproximativ 50 milioane de lei, bani care vor fi utilizați pentru amenajarea și întreținerea infrastructurii rutiere.

În prezent, taxa pentru folosirea drumurilor naționale nu se aplică autovehiculelor înmatriculate în statele cu care Republica Moldova a încheiat acorduri bilaterale şi multilaterale privind transportul rutier, care presupun scutirea reciprocă de oricare taxă rutieră.

Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului RM