CE SE FACE LA GUVERN
Executivul a aprobat iniţierea negocierilor privind creditul oferit de România
Cabinetul de miniştri a aprobat pe 23 septembrie hotărîrea cu privire la iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de împrumut dintre Guvernul Republicii Moldova şi Executivul României.
Condiţiile Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă, în valoare de 150 milioane de euro, pe o perioadă de cinci ani, au fost discutate în şedinţa comună de ieri a Cabinetelor de miniştri ale celor două state. Potrivit înţelegerilor la care s-a ajuns între ambele părţi, dobînda anuală a împrumutului va fi de 1,5 la sută. Prima tranşă, în sumă de 60 de milioane de lei, urmează să fie acordată în anul 2015.
România a decis să acorde creditul în condiţii extrem de avantajoase, într-o perioadă dificilă pentru Republica Moldova, din punct de vedere financiar şi bugetar, pînă la momentul în care va avea un acord cu instituţiile financiare internaţionale, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană.
Banii vor fi utilizaţi pentru reanimarea unor proiecte investiţionale, care au fost temporar stopate, în situaţia în care a fost suspendat suportul bugetar de la partenerii de dezvoltare.
Asupra Acordului urmează să se expună Legislativele României şi Republicii Moldova.
Funcţionarii publici ar putea fi obligaţi să denunţe cazurile de corupţie
Demnitarii şi funcţionarii publici ar putea să fie obligaţi să denunţe actele de corupţie despre care au aflat, potrivit proiectului de lege cu privire la obligaţia de raportare a actelor de corupţie, avizat pe 23 septembrie de Guvern.
„Persoanele cărora le sînt încredinţate funcţii publice au obligaţia să raporteze actele de corupţie, cele conexe actelor de corupţie şi faptele de comportament corupţional care le-au devenit cunoscute în timpul atribuţiilor de serviciu”, se spune în proiect. Această prevedere se aplică şi în cazul liderilor de partid sau organizaţiilor social-politice, şefilor întreprinderilor de stat sau ai instituţiilor publice.
Sub incidenţa acestei legi intră notarii publici, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari privaţi, mediatorii ş.a.
Potrivit proiectului, dacă o persoană cu funcţie publică află despre comiterea unui act de corupţie, aceasta este obligată să sesizeze despre caz Centrul Naţional Anticorupţie în termen de trei zile, în caz contrar riscă să fie sancţionată disciplinar. Denunţătorul riscă dosar penal în cazul în care se stabileşte că a raportat informaţii false.
Corupţia afectează mediul de afaceri, sistemul judecătoresc, veniturile populaţiei şi ale statului, calitatea educaţiei şi ocrotirea sănătăţii, precum şi calitatea vieţii în general, se constată într-o notă a Ministerului Justiţiei. Proiectul promovat de minister are scopul de a identifica cazurile de corupţie.
Pentru a intra în vigoare, legea urmează a fi adoptată de Parlament.
Importul şi comercializarea produselor de azbest va fi interzis
Importul şi comercializarea produselor din azbest în Republica Moldova va fi interzis, potrivit unui proiect de lege avizat pe 23 septembrie pozitiv de Guvern, care urmează să fie adoptat de Parlament.
„Sîntem unica ţară din Europa, de la Atlantic încoace, care mai permite importul, depozitarea şi comercializarea acestor produse. Toate ţările au exclus aceste produse zece ani în urmă, noi avem încă probleme în acest sens”, a menţionat Valeriu Munteanu, ministru al Mediului. Uniunea Europeană a interzis utilizarea produselor ce conţin azbest încă din 2005.
Proiectul de lege se discută de „vreo cinci-şase ani şi abia acum, pentru a treia oară, a ajuns să fie aprobat de Guvern”. „Cele mai răspîndite produse cu conţinut de azbest sînt foile de ardezie, care dacă sînt pulverizate sînt cancerigene şi ca urmare destul de periculoase”, a spus ministrul.
„Toate tentativele de pînă acum s-au ciocnit de un interes major din partea producătorilor (din Federaţia Rusă şi Ucraina) şi a importatorilor, care au împiedicat adoptarea unor măsuri legislative în folosul cetăţenilor şi al mediului ambiant. Avem toată convingerea că, în cel mai scurt timp, Republica Moldova va depăşi această reminiscenţă sovietică, care omoară la propriu şi figurat cetăţenii noştri”, se arată într-o declaraţie făcută anterior de Ministerul Mediului.
Potrivit proiectului de lege, aceasta va intra în vigoare după şase luni de la adoptare. Comercializarea stocurilor de produse din azbest va fi permisă timp de un an după intrarea în vigoare a legii, iar cetăţenii nu vor fi impuşi să dea jos foile de ardezie de pe case.
Efectivul trupelor de carabinieri va fi majorat cu 280 de unităţi
Guvernul a aprobat pe 23 septembrie cererea Ministerului Afacerilor Interne de a mări efectivul-limită al numărului de angajaţi cu 280 de unităţi.
Majorarea este preconizată pentru Departamentul trupelor de carabinieri în vederea trecerii treptate a militarilor în termen ai acestor trupe la serviciul prin contract, a menţionat în cadrul şedinţei de Guvern, Oleg Balan, ministrul Afacerilor Interne.
De asemenea, ministerul prevede că aceste modificări vor necesita cheltuieli suplimentare şi precizează că acestea se regăsesc în proiectul de buget pentru anul 2015 şi a estimărilor pentru 2016-2017.