Ce pot invata SUA si Europa din lupta Asiei contra coronavirusului

Statele Unite ale Americii şi Europa ar trebui să tragă învăţăminte, în principal în materie de testare şi carantină în masă, din lupta ţărilor din Asia pentru limitarea răspîndirii epidemiei de coronavirus, notează agenţia Bloomberg, potrivit mediafax. Răspîndirea coronavirusului i-a adus pe oficialii din domeniul sănătăţii din SUA şi Europa în căutarea de răspunsuri, pe care le pot obţine din experienţa Asiei, care luptă împotriva acestui patogen din Ianuarie, cu oarecare succes.

„În doar puţin peste două luni, boala puternic contagioasă a călătorit din epicentrul Wuhan (China) în cel puţin 108 ţări, îmbolnăvind peste 119.000 persoane şi omorînd 4.200 de oameni. Toate Guvernele încearcă să limiteze epidemiile, închizînd frontierele şi suspendînd segmente ample ale sistemelor economice”, notează agenţia de presă Bloomberg.

Chiar şi înainte de apariţia Covid-19, China, Hong Kong şi unele naţiuni din Asia de Sud-Est au reuşit să depăşească epidemia SARS din 2003 şi, mai recent, MERS şi febra porcină, dobîndind experienţă în contracararea bolilor infecţioase, afirmă Kenji Shibuya, profesor la Colegiul regal din Londra (King’s College) şi fost director al Departamentului de Sănătate publică al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). „Au acumulat cunoştinţe şi experienţă, astfel că există posibilitatea ca alte ţări să înveţe din aceste experienţe”, subliniază specialistul.

Este prematur să se spună că epidemia de coronavirus a fost învinsă în Asia, chiar şi în contextul în care China susţine că cifrele sunt în scădere, iar alte state, precum Marea Britanie, au adoptat strategii total diferite, care nu pun accent pe limitarea epidemiei. Dar experienţa ţărilor asiatice poate fi un reper pentru alte ţări, subliniază Bloomberg.