CAZUL UNABOMBER

Furia matematicianului terorist

Cum să reuşeşti să prinzi un geniu malefic care aspiră să fie asasinul perfect, anonim, necunoscut şi fără chip? Un terorist care construieşte bombe nedetectabile pe care le trimite mai apoi la adresele luate întîmplător, ale unor victime nevinovate? Un individ care lansează autorităţilor piste false de urmărire, întocmite magistral, şi care trăieşte ascuns undeva în sălbăticia statului american Montana? Acestea au fost obstacolele pe care agenţii din FBI au trebuit să le depăşescă timp de aproape douăzeci de ani pentru identificarea şi prinderea celebrului Unabomber, unul dintre cei mai atipici şi stranii terorişti care au trăit vreodată.

Eternele traume din copilărie

Celebrul terorist denumit de presa americană Unabomber din cauza metodei sale preferate de a ucide se numea de fapt Theodore John „Ted” Kaczynski şi s-a născut pe data de 22 mai 1945 în Chicago, din părinţi emigranţi polonezi. Încă din fragedă pruncie, Kaczynski a fost un copil fragil şi bolnăvicios, care a suferit de reacţii alergice la multe medicamente şi a fost nevoit să trăiască în condiţii de izolare şi recuperare medicală.

De fapt, mulţi dintre specialiştii care l-au studiat şi i-au analizat ulterior motivaţiile sunt convinşi că multe incidente din copilăria sa tristă, l-au marcat serios pe viaţă. De fapt, conform observaţiilor medicilor care l-au tratat, se pare că după perioadele sale de spitalizare, personalitatea lui Ted s-a schimbat categoric. Pînă şi naşterea fratelui său mai tînăr, David Kaczynski, a avut un efect puternic asupra sa. Părinţii săi au observat de la bun început sclipirile de geniu ale lui Ted faţă de domeniul matematicii, prin urmare l-au impulsionat şi susţinut avid în această direcţie.

Copil cu o inteligenţă sclipitoare, Ted a avut totuşi de suferit în perioada şcolii. Afecţiunile sale medicale l-au împiedicat cu doi ani de zile să meargă la şcoală la vîrsta normală de şcolarizare. În plus, a fost marginalizat şi tratat drept „diferit” atît de profesorii din şcoală şi liceu, cît şi de colegi. „Vina” consta doar în inteligenţa sa deosebită care-i complexa pe cei din jur. În ciuda acestor neajunsuri la nivel de integrare socială, Ted a fost un copil activ în grupurile şcolare în care a activat, inclusiv în grupul de limbă germană şi cel de şah.

În anul 1958, Kaczynski a intrat deja în Universitatea Harvard. Avea doar 16 ani pe atunci, dar inteligenţa sa deosebită i-a adus o bursă gratuită în această pretigioasă universitate. Aici, el a studiat şi aprofundat tainele matematicii şi a participat cu entuziasm la experimentele psihologice conduse de profesorul Henry A. Murray.

După absolvirea cursurilor Universităţii Harvard, eveniment petrecut în anul 1962, Kaczynski şi-a continuat studiile în cadrul Universităţii Michigan. Acolo, a predat studenţilor şi şi-a definitivat lucrarea de dizertaţie, care a fost îndelug aclamată şi apreciată de toţi profesorii. Tot aici, Ted şi-a luat doctoratul în anul 1967, după care s-a dus să predea în cadrul Universităţii Berkeley din California. Aici, Kaczynski a avut o perioadă dificilă, avînd probleme în a-şi expune ideile.

Mai mult, fiul imigranţilor polonezi se ferea de contacte cu studenţii săi. Prin urmare, în anul 1969, Ted şi-a dat demisia din funcţia de profesor asistent, iar la începutul anului 1970, geniul matematician a renunţat la vechiul său stil de viaţă pantru a se stabili în statul Montana unde a ales să ducă viaţa unui om care trăieşte singur şi liber în sălbăticia naturii. Acolo şi-a construit singur o cabană lîngă Lincoln, unde a trăit aproape în izolare completă.

Se ocupa cu vînătoarea de iepuri şi păsări sălbatice, cultiva legume şi citea toată ziua. Astfel, odată cu trecerea timpului, unele idei şi concepte începeau să prindă conturi în mintea sa, iar Ted şi-a dezvoltat o filozofie de viaţă personală caracterizată prin ura contra formelor de guvernămînt umane şi a tehnologizării. În anul 1978, Kaczynski s-a mutat înapoi în Chicago unde s-a angajat la fabrica unde lucra şi fratele său.

Acolo a avut o relaţie sentimentală cu una dintre şefele sale, însă relaţia s-a transformat într-o mare dezamăgire pentru geniul matematician. Pentru a se răzbuna pe fosta sa iubită, Ted i-a scris acesteia o serie de epigrame usturătoare, motiv pentru care a fost concediat. Acest episod dse pare că a deschis Cutia Pandorei din Ted. 

Se naşte Unabomber

În decursul aceluiaşi an, el a făcut prima sa bombă artizanală camuflată într-o scrisoare trimisă unui profesor din Universitatea Northwestern. Scrisoarea a fost deschisă de un agent de pază din campusul universitar, iar omul a suferit răni minore în urma exploziei. Un alt pachet exploziv a fost trimis aceleiaşi universităţi, după care Ted s-a întors în Montana. Kaczynski a luat apoi în vizor American Airlines, cărora le-a trimis două bombe, una în anul 1979, alta în 1980.

Cazul a intrat deja în atenţia FBI, care colabora la el cu U.S. Postal Service şi Biroul de Alcool, Tutun şi Arme de Foc. Cazul a fost cunoscut sub acronimul UNABOM, care provenea de la UNiversity and Airline BOMbing. Ulterior, expeditorul misterios a fost denumit Unabomber. Pînă în anul 1982, Ted-Unabomber s-a perfecţionat, bombele sale devenind tot mai distructive. Un secretar din cadrul Universităţii Vanderbild şi un profesor la Universitatea Berkeley au avut de suferit răniri serioase provocate de pachetele explozive trimise de matematician.

Prima sa victimă a decedat în anul 1985, cînd un proprietar de magazine de calculatoare a murit ucis de o bombă care a explodat în faţa magazinului său. Unabomber a mai ucis apoi două persoane înainte de capturarea sa, care a avut loc în anul 1996. Per total, Ted a ucis 3 persoane şi a rănit alte 22. Marea lovitură a cazului, a avut loc după ce Kaczynski a scris şi publicat un eseu de 35.000 de cuvinte despre problemele societăţii moderne.

Ted a ameninţat şi trusturi de presă cum a fost The New York Times, pentru a-i publica aşa numitul „Unabomber Manifesto”, ameninţînd ziarul că va arunca în aer un avion dacă nu-i va publica ideile. Printre milioanele de cititori s-a aflat şi fratele său, David Kaczynski care a recunoscut stilul de scriere al lui Ted, precum şi unele dintre ideile sale. Eventual, David le-a spus autorităţilor despre bănuielile sale.

Pentru milioane de americani care deja începuseră să trăiască în panică, coşmarul se apropia de sfîrşit. Pe data de 3 aprilie 1996, agenţii federali l-au arestat pe Ted în cabana sa din Montana. Jurnalele de ştiri şi ziarele publicau imagini ale unui Kaczybski bărbos şi subnutrit, transportat cu cătuşe de zeci de poliţişti agitaţi. America vedea astfel prin ecranele televizoarelor primele imagini cu celebrul Unabomber.

În cabana din munţi, investigatorii au descoperit o bombă artizanală completă şi funcţională, componente ale altor bombe, precum şi peste 40.000 de pagini din jurnalul personal ţinut de Ted. Acolo, printre alte însemnări, Unabomber îşi descria atentatele cu lux de amănunte.

În luna ianuarie a anului 1998, Ted a încercat să se sinucidă în custodia poliţiei în timp ce aştepta finalizarea procesului său. A insistat pe lîngă avocaţii săi ca aceştia să nu susţină că era nebun sau că ar fi suferit vreo afecţiune mentală, declarînd că a fost şi este în continuare perfect sănătos şi îşi asumă toate faptele.

După ce a încercat să se prezinte singur în proces, Kaczynski a decis să pledeze vinovat faţă de toate cele 13 acuzaţii. Se crede că a făcut un tîrg cu procurorii pentru a evita astfel pedeapsa cu moartea. În schimb, Unabomber a primit patru condamnări pe viaţă pentru acţiunile sale.

În prezent, Ted Kaczynski este închis la închisoarea Florence din Colorado. Fapt întîmplător sau nu, Unabomber a fost închis în acelaşi penitenciar cu celebrii Timothy McVeigh-atentatorul de la Oklahoma City şi Ramzi Ahmed Yousef, teroristul musulman care a făcut primul atentat la World Trade Center.

Nicu Pîrlog

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40
02.11.24 - 13:26