CARACATITA PLAHOTNIUC. RADIOGRAFIA AFACERILOR SI AVERII UNUIA DINTRE PRINCIPALII OLIGARHI DE PESTE PRUT

Text foto: Plahotniuc vorbeşte la telefonul mobil placat cu aur

Infografie adevărul.ro

Vlad Plahotniuc este unul dintre cei mai puternici oameni din Moldova, cu o avere estimată la două miliarde de dolari. Printre domeniile de interes se numără mass-media, afaceri cu petrol şi bănci. I se spune Al Capone de Grozeşti sau Cardinalul din Umbră. Spre deosebire de celebrul gangster din Chicago, Plahotniuc însă pare să aibă la degetul mic instituţiile anticorupţie din Repunlica Moldova.

Activităţile mascate sau la vedere ale lui Vladimir Plahotniuc îl încadrează perfect în sintagma oligarhului modern: misterioase companii off-shore, duble identităţi, control media, cumetrii cu cei mai puternici oameni din stat, filaje în străinătate, atacuri raider, procese de şantaj şi ameninţări. Pentru a înţelege cine este Plahotniuc în Moldova şi în spaţiul rusofon, gîndiţi-vă că, în martie, cînd se ducea spre Vladimir Putin, preşedintele Kîrgîzstanului a avut o escală de patru ore în Republica Moldova. A refuzat să folosească acest timp pentru a se întîlni cu omologul său, Nicolae Timofti, alegînd în schimb să se vadă cu Plahotniuc.

Potrivit Rise Moldova, escala n-a fost deloc întîmplătoare, ci preşedintele kîrgîz a mers special la Chişinău pentru a se întîlni cu Plahotniuc. Mai mult, avionul pe care l-a folosit preşedintele kîrgîz pentru a merge la Vladimir Putin – cu escală la Vladimir Plahotniuc – aparţine unei companii atribuită oligarhului moldovean. Acelaşi avion a fost folosit, cîteva zile mai tîrziu, de omul de afaceri Ilan Shor pentru a fugi din Moldova.

Plahotniuc: omul de afaceri, politicianul şi oligarhul

Povestea pe care o spune Vladimir Plahotniuc despre el are, însă, puţine în comun cu imaginea de oligarh. El depune acum mari eforturi pentru a se promova drept filantrop şi abia apoi om de afaceri şi politician. De fapt, relaţia pe care omul de afaceri Plahotniuc o are cu politicianul Plahotniuc este de iubire şi ură: cînd anunţă că iese din toate afacerile pentru a se dedica politicii şi a aduce mult-rîvnita schimbare în Republica Moldova, cînd declară că „trăieşte pentru afaceri”.

Paradoxal, cînd interesul o cere, intră în scenă oligarhul Plahotniuc, care nu depune nici un efort pentru a se ascunde. Deşi a dat numeroase interviuri în care povesteşte despre hotelurile sale, despre avionul privat şi alte afaceri bănoase, Plahotniuc nu a trecut niciodată nici una dintre aceste afaceri în declaraţiile de avere şi venituri pe care a fost obligat să le depună, an de an, cît timp a fost membru al Parlamentului de la Chişinău.

Comisia Naţională de Integritate (CNI), singurul organ din Republica Moldova abilitat să verifice aceste discrepanţe majore între ceea ce spune Plahotniuc şi ceea ce scrie el în acte, este „alintată” în presa de peste Prut „bîta lui Plahotniuc”. În urmă cu patru ani, echipa „Adevărul Moldova” a dezvăluit că Vladimir Plahotniuc, pe atunci prim-vicepreşedinte al Parlamentului, are dublă identitate, avînd cetăţenie română pe numele Vlad Ulinici – legislaţiile din Republica Moldova şi din România interzic cetăţenilor să aibă două nume, chiar şi în cazul în care au mai multe cetăţenii.

După dezvăluiri, Plahotniuc a declarat că a cerut autorităţilor române să-i schimbe numele în actele româneşti pentru a fi la fel cu numele din Republica Moldova. Imperiul lui Plahotniuc este unul ramificat, despre care presa din Republica Moldova şi cea din România au scris sute de articole. Vă prezentăm o radiografie a afacerilor controlate de Vladimir Plahotniuc, direct sau indirect. Asumate sau doar atribuite lui de către presă.

Inginer în Tehnologia Industriei Alimentare, director al Petrom

Plahotniuc are diplomă de inginer în Tehnologia Industriei Alimentare, obţinută în 1991 de la Universitatea Tehnică din Moldova. Primul său loc de muncă n-a avut însă nimic de-a face cu acest domeniu. Din 1991 pînă în 1993, el a fost „specialist” în cadrul Centrului pentru Prevenirea şi Reabilitarea (UTM) Victimelor Minore, afliliat Primăriei Chişinău. Au urmat cîţiva ani în care a profesat ca economist, după care a fondat mai multe companii, inclusiv un parteneriat moldo-american.

Primul job important al lui Vladimir Plahotniuc a venit în 2001: director comercial al grupului Petrom Moldova. Un an mai tîrziu, Plahotniuc şi-a obţinut şi masteratul în Business şi Administrare, tot de la UTM. A devenit ulterior director general al Petrom Moldova, „ocupîndu-se cu importul şi distribuţia petrolului”, după cum arată CV-ul oficial al politicianului. A ocupat această funcţie pînă în 2010, cînd a renunţat la ea în favoarea politicii.

În 2005 a devenit şi vice-preşedinte al Consiliului de Administrare a Băncii Centrale Victoriabank, una dintre cele mai mari bănci din Moldova, pe care a început s-o conducă în 2006, din funcţia de preşedinte. Şi la această funcţie a renunţat tot de dragul politicii, în ianuarie 2011. Între timp, în 2006 şi-a obţinut şi a doua licenţă, în Drept, de la Universitatea de Studii Europene din Moldova.

Averea din acte

În acte, politicianul nu este miliardar. Singurele proprietăţi pe care le-a menţionat în declaraţia de avere pe 2014 sînt un apartament de 243 de metri pătraţi, situat în centrul Chişinăului, două garaje şi trei automobile Mercedes. Totodată, Plahotniuc susţine în declaraţie că este implicat într-o singură companie – Prime Management SRL –, pe care o deţine în totalitate şi care i-a adus venituri în valoare de 34 de milioane de lei moldoveneşti (peste 7,8 milioane de euro).

Societatea Prime Management a fost înfiinţată în septembrie 2010, cu doar două luni înainte ca Plahotniuc să devină, peste noapte, cap de listă al Partidului Democrat din Moldova (PDM) pentru alegerile legislative. În aceeaşi perioadă, notează „Ziarul Naţional” din Republica Moldova, care a publicat numeroase anchete despre Plahotniuc, majoritatea afacerilor controlate de Plahotniuc şi-au schimbat proprietarii. Hotelurile, posturile de televiziune, agenţiile de publicate controlate pînă atunci de Plahotniuc au fost preluate de un holding administrat de un off-shore olandez, continuă „Ziarul Naţional”.

Averea ascunsă

Prime Management SRL este şi puntea între banii pe care Plahotniuc îi ţine la avere şi afacerile ascunse cu mai mult sau mai puţin efort. Sediul declarat al Prime Management coincide cu sediu fundaţiei filantropice „Edelweiss” şi cu sediul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova – ambele organizaţii înfiinţate şi asumate de Plahotniuc. Aceste trei sedii au adresa în Chişinău, pe Bulevadrul Dimitre Cantemir 1/1. Aici se înalţă o impunătoare clădire de birouri, arată „Ziarul de Gardă”, publicaţie specializată în investigaţii din Moldova.

În acte, acest bloc cu o suprafaţă de 5.200 de metri pătraţi aparţine firmei Finpar Invest, fondată de sora lui Plahotniuc şi administrată în prezent de unul dintre oamenii de încredere de-ai lui Plahotniuc, Ghenadie Sajin, care administrează mai multe dintre afacerile politicianului. Sajin este cumnatul fostului procuror general, Valeriu Zubco. Coincidenţă sau nu, la parterul acestui imobil din Bulevardul Cantemir este o filială Victoriabank, precum şi biroul Petrom Moldova, cele două mari companii conduse de Plahotniuc pînă în 2010-2011.

Mai mult, tot la această adresă şi-au declarat, în trecut, sediile şi compania Finpar Invest, Casa Media (publicitate), Telefe M International (audiovizual - televiziuni şi radio), Media Production (media) – toate aceste firme au legături sau sînt controlate de Plahotniuc. În aceeaşi clădire de birouri din Bulevardul Cantemir au sediile şi alte două firme, deţinute de un coleg de partid de-ai lui Plahotniuc, arată „Ziarul de Gardă”.

Tot jurnaliştii moldoveni au descoperit că acolo are sediul şi firma Novensys Corporation SRL, înfiinţată de o societate cu acelaşi nume din România. Această firmă îi aparţine lui Ştefan Mărginean, fost colonel în Securitate şi proprietar al grupului Metanef, a arătat o anchetă Sursa Zilei. Finpar Invest îl leagă pe Plahotniuc şi de celelalte afaceri uriaşe care-i sînt atribuite, pe care cînd le neagă, cînd şi le asumă. Societatea deţine terenul pe care a fost construit cel mai luxos hotel din Chişinău, Nobil, situat chiar în centrul capitalei Moldovei.

„Grupul de afaceri pe care îl coordonez este implicat în managementul mai multor posturi de televiziune şi radio, acţionînd şi pe piaţa agenţiilor de publicitate. În ceea ce priveşte Hotelul Nobil, este una dintre investiţiile cu care mă mîndresc”, a declarat Plahotniuc în 2010, într-un interviu acordat ziarului „Timpul” din Moldova.

Off-shore-ul olandez

De cînd a intrat în politică, în 2010, afacerile lui Plahotniuc au trecut, rînd pe rînd, în proprietatea holdingului olandez OTIV Prime Holding B.V. Numele, a scris presa, reprezintă iniţialele celor patru membri ai familiei Plahotniuc: Oxana (soţia), Timofei (fiu), Inochentie (fiu) şi Vladimir. În perioada octombrie 2010 – februarie 2012, unicul acţionar al OTIV Prime Holding B.V. a fost off-shore-ul cipriot Finpar Victoria Limited, care i-a aparţinut lui Plahotniuc, arăta, în 2013, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, o platformă de jurnalism de investigaţie, care primeşte finanţări şi granturi de la mai multe organizaţii străine.

O altă legătură între Plahotniuc şi OTIV Prime Holding B.V. a fost stabilită chiar de justiţia olandeză care, la sfîrşitul anului trecut, a pus sechestru pe bunuri în valoare de 70 de milioane de euro ale acestui trust. Decizia a venit într-un proces în care fraţii Victor şi Viorel Ţopa îl acuză pe Plahotniuc că le-a preluat abuziv, printr-o serie de atacuri raider, pachetele de acţiuni pe care le deţineau în cadrul Victoriabank, Banca de Economii şi ASITO. În prezent, fraţii Ţopa sînt fugiţi în Germania, după ce Victor a fost condamnat la 10 ani de închisoare într-un dosar de şantaj, despre care susţine că i-a fost înscenat de Plahotniuc.

Dan ANGHEL

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31