CARACATITA PLAHOTNIUC. RADIOGRAFIA AFACERILOR SI AVERII UNUIA DINTRE PRINCIPALII OLIGARHI DE PESTE PRUT (2)

Off-shore-ul olandez

În dosarul în care s-a dispus sechestrul asupra OTIV Prime Holding B.V. ar fi implicaţi şi Marian Lupu, preşedintele PDM, şi Andrian Candu, preşedintele Parlamentului de la Chişinău şi fin al lui Plahotniuc, susţine trustul de presă Jurnal Trust Media din Moldova, deţinut de fraţii Ţopa. Andrian Candu ar fi semnat contractul privind transferul de proprietate în numele firmei OTIV Prime Holding B.V., în baza unei procuri.

Sursa citată susţine că Marian Lupu ar fi asigurat girul politic al tranzacţiei. Lupu, la rîndul său fost preşedinte al Parlamentului moldovean, a ameninţat că va acţiona trustul în judecată, catalogînd informaţiile drept „minciuni”. Holdingul OTIV Prime Holding B.V. include acum alte cinci companii - OTIV Prime Services B.V., OTIV Prime Media, OTIV Prime Hospitality B.V., OTIV Prime Financial B.V. şi OTIV Prime Real Estate B.V.

În Moldova, prima dintre companiile de sub umbrela holdingului olandez – OTIV Prime Services B.V. apare ca societate fondatoare a patru firme: Top Galeria (expoziţii), Axa Broker, Argus-Teh (montare a sistemelor automate de semnalizare şi stingere a incendiilor) şi Argus-S (servicii de pază şi protecţie). Argus-S este firma care-i asigură cei patru bodyguarzi care-l însoţesc pretutindeni pe Plahotniuc şi care lucrează pentru celelalte companii controlate de Plahotniuc, arată „Ziarul Naţional”.

Anul trecut, firma de pază a devenit obiectul unei anchete a Procuraturii Generale din Moldova, fiind suspectată de contrabandă, crearea sau conducerea unei grupări criminale, precum şi încălcarea dreptului la viaţă privată. Firma ar fi ajuns chiar şi în vizorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (echivalentul din Moldova al SRI) pentru că ar fi organizat operaţiuni de filaj ilegale, precum şi că a interceptat convorbirile telefonice ale unor demnitari. Directorul firmei Argus-S este finul lui Plahotniuc, Dorin Damir. Administratorul societăţii este Valentin Mejinschi, fost ministru de Interne al Republicii Moldova şi fost director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţie, instituţie devenită între timp Centrul Naţional Anticorupţie (echivalentul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România).

Imperiul de presă

O altă companie din holdingul olandez, OTIV Prime Media B.V., figurează în registrele Camerei Înregistrării de Stat (echivalentul Registrului Comerţului de la noi) drept fondatoare mai multor dintre companiile care administrează trustul media controlat de Plahotniuc, arată „Ziarul Naţional”. Astfel, OTIV Prime Media B.V. a înfiinţat în Moldova firma Media Production SRL (fondatorul postului TV Canal 3, dar şi al mai multor emisiuni difuzate la „Prime TV”), Telefe M International SRL (fondatorul postului TV 2 Plus), Prime TV SRL (proprietarul posturilor Prime TV şi Prime FM), 24h SRL (fondatorul portalului de ştiri 24h.md). OTIV Prime Media B.V. este totodată şi fondatoarea agenţiilor de publicitate Angel-S (acelaşi nume l-a avut şi compania moldo-americană înfiinţată de Plahotniuc în anii 90) şi Casa Media, deţinătoarea drepturilor exclusive de vînzare a publicităţii de la posturile Prime TV, 2 Plus, Canal 3, Publika TV.

Hotelurile

Cea de-a treia firmă din holdingul olandez se ocupă de hotelurile cu care s-a lăudat Plahotniuc. OTIV Prime Hospitality B.V. este fondatoarea firmelor Codru Hospitality (care deţine hotelul Codru, de patru stele, din centrul Chişinăului), şi Nobil-Club – care deţine hotelul Nobil, ridicat pe terenul care aparţie firmei înfiinţate de sora lui Plahotniuc. Între timp, hotelul Codru a trecut în proprietatea Finpar Invest.

Tot această ramură a off-shore-ului olandez se ocupă şi de clubul Drive, despre care Plahotniuc a recunoscut că-i aparţine. A patra companie din cadrul holdingului olandez se ocupă de afacerile din sectorul financiar-bancar. OTIV Prime Financial B.V. (redenumită în 2013 Generashon Financial B.V.) deţine acum pachetul de 26,75% de acţiuni în cadrul Victoriabank pe care îl deţinea anterior Plahotniuc. A cincea şi ultima ramură a holdingului olandez este OTIV Prime Real Estate B.V.. În Moldova, ea deţine acum Finpar Invest (firma care deţine blocul din Bulvardul Cantemir, fondată iniţial de sora lui Plahotniuc), societatea care i-a adus cele mai mari bătăi de cap lui Plahotniuc.

În primul rînd, de Finpar Invest se leagă un uriaş scandal privind privatizarea insulelor de pe lacul din Parcul La Izvor din sectorul Buiucani al Chişinăului. Privatizarea acestora a fost catalogată drept „abuzivă” de primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, care a demarat mai multe procese în instanţă pentru a încerca să păstreze insulele în proprietatea Primăriei. Pînă la urmă, Primăria a fost obligată să cedeze proprietăţile către Finpar Invest.

Blocul familiei Plahotniuc

Firma Finpar Invest este legată şi de o altă afacere ascunsă a fostului prim-vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău. Finpar deţine trei locuinţe într-un bloc din capitala Moldovei în care, rînd pe rînd, s-a mutat aproape întreaga familie Plahotniuc. Mai exact, a scos la iveală o investigaţie realizată în 2013 de Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova, în blocul de pe strada Bulgară, Vladimir Plahotniuc şi soţia sa deţin două apartamente, cu o suprafaţă totală de peste 1.250 de metri pătraţi.

Demnitarul mai avea în posesie patru garaje şi un spaţiu de 80 de metri pătraţi la subsol. Înainte de a deveni demnitar, Plahotniuc locuia în acelaşi bloc, însă într-un apartament de 52 de metri pătraţi, adică mai mic decît spaţiul pe care-l deţine acum la subsol. În acelaşi bloc locuiesc şi părinţii lui Plahotniuc, Gheorghe şi Zinovia, care au intrat în posesia unui apartament de 101,1 metri pătraţi printr-un contract de donaţie.

Printre vecini se numără, de asemenea, fratele deputatului, Andrei Plahotniuc (care este proprietarul unui apartament de 90,2 metri pătraţi), şi surorile: Vera Morozan (apartament de 72,6 metri pătraţi), Tatiana Plahotniuc (apartament de 88,1 metri pătraţi) şi Luncaşu Elena (apartament de 55,9 metri pătraţi). Alte trei locuinţe din acelaşi bloc din centrul Capitalei aparţin întreprinderii cu capital străin Finpar Invest. Aceste apartamente au fost achiziţionate de companie în ultimii doi-trei ani, de cînd oligarhul s-a făcut politician, nota Centrul de Investigaţii Jurnalistice.

Plahotniuc, filat la vila ascunsă din Franţa

O altă discrepanţă majoră între ceea ce declară Plahotniuc că deţine şi adevărata sa avere a ieşit la iveală în septembrie 2014, cînd Rise Moldova a publicat o serie de fotografii realizate în timpul unui filaj asupra lui Plahotniuc, la vila sa din Sciez, Franţa. Imaginile l-au surprins pe Plahotniuc la vilă, făcînd cumpărături, dar şi în compania unor oameni de afaceri. Printre persoanele surprinse în compania milionarului moldovean se numără Doina Popa, prezentatoare la Prime TV, Irina Ulianovschi, fiica fostului preşedinte de la Curtea de Apel Comrat (Gheorghe Ulianovschi), Adrian Candu (preşedintele Parlamentului de la Chişinău, fost ministru al Economiei şi fin al lui Plahotniuc) şi omul de afaceri Iurii Luncaşu.

Avionul privat

Avionul atribuit lui Plahotniuc aparţine, în acte, companiei Nobil Air, fondată de Air Clasica, societate ce aparţine, la rîndul său, off-shore-ului brtanic Western Alliance LLP.

Cine zboară cu Nobil Air

Printre VIP-urile care au apelat la serviciile Nobil Air se numără şi Marian Lupu, liderul partidului din care face parte Plahotniuc. Aceste deplasări ale demnitarilor au fost, evident, plătite de stat, care a achitat sute de milioane de lei companiilor Nobil Air şi Air Clasica, scrie „Ziarul Naţional”. Nobil Air este compania la care a apelat şi preşedintele Kîrgîzstanului atunci cînd a mers la liderul rus Vladimir Putin, cu escală la Vladimir Plahotniuc.

Mai mult, avionul care l-a adus pe Almazbek Atambaiev, preşedintele kîrgîz, în Moldova şi apoi l-a dus mai departe, la Sankt Petersburg, este acelaşi cu care a fugit din Moldova controversatul om de afaceri Ilan Shor, a dezvăluit portalul Independent.md. Ilan Shor este considerat responsabil pentru scurgerea unui miliard de euro din sistemul bancar moldovenesc în Rusia, la sfîrşitul anului trecut. Portalul Independent.md scrie că „Nobil Air este o companie înfiinţată încă în 2003 de către oligarhul Vladimir Plahotniuc”.

Nobil Air a primit, în perioada 2013-2014, mai multe credite de la Banca Socială din Republica Moldova, una dintre instituţiile din care „au dispărut” banii către Rusia. Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, care a cîştigat alegerile parlamentare din noiembrie, a publicat pe blogul său personal un document al Băncii Sociale, potrivit căruia Nobil Air a primit cel puţin patru împrumuturi de la bancă în ultimii doi ani.

Filiera Shor

O anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice a arătat că Nobil Air a fost controlată de Vladimir Plahotniuc tot prin sora sa, Vera Morozan. Luna trecută însă, înainte de a fugi în Turcia, Ilan Shor a confirmat faptul că el este proprietarul Nobil Air, negînd însă că ar fi prieten sau partener de afaceri cu Plahotniuc.

Miliardul dispărut de la Banca de Economii

Principalul beneficiar al miliardul de euro „dispărut” ar fi Shor, care a negat acuzaţiile. Renato Usatîi este un cotroversat politician şi om de afaceri din Republica Moldova, care a făcut avere în Rusia şi al cărui partid a fost exclus anul trecut de la alegerile parlamentare după ce s-a dovedit că a primit finanţare din Rusia.

O anchetă realizată de Rise Project şi publicată cu cîteva zile înainte de alegeri a scos la iveală şi legăturile lui Usatîi cu lumea asasinilor plătiţi. Ilan Shor a plecat în Turcia la o oră după ce a ieşit din sediul CNA, unde fusese audiat toată ziua cu privire la devalizarea Băncii de Economii şi a Băncii Sociale. Anterior, CNA a dispus aplicarea unui sechestru pe bunurile a şase persoane implicate în acest dosar, printre care şi Shor.

Comisia Naţională de Integritate nu-l poate atinge pe Plahotniuc

Singura anchetă demarată de CNI asupra averii lui Plahotniuc s-a desfăşurat la solicitarea oligarhului, care a vrut astfel să arate că nu s-a îmbogăţit de cînd a intrat în politică. Concluzia: Plahotniuc şi-a declarat toate proprietăţile. Din 1 noiembrie şi pînă la mijlocul lunii decembrie 2013, CNI a trimis zeci de demersuri către „Cadastru”, „Camera Înregistrării de Stat”, „Registru”, bănci, Inspectoratul Fiscal pentru ca în cele din urmă să stabilească că „nu există divergenţe între declaraţia de avere pentru anul 2012 şi informaţiile primite de la aceste instituţii”, arată moldovacurata.md.

Totuşi, se menţionează în actul de constatare Comisia a verificat doar posibile încălcări ale regimului juridic al declaraţiei de avere pentru anul 2012, nefiind în drept să verifice şi declaraţiile de avere depuse de politician în anii precedenţi. N-a fost singura decizie favorabilă lui Plahotniuc dată de CNI, de unde instituţiile anticorupţie şi-au căpătat şi denumirea de „bîtă a lui Plahotniuc”. Deşi mai mulţi parlamentari şi politicieni au sesizat instituţia pentru integritate după ce Rise Project a publicat fotografiile cu Plahotniuc la vila din Franţa, CNI a anunţat că nu demarează o anchetă pentru că nu există documente şi dovezi clare care să-l lege pe Plahotniuc de proprietăţile nedeclarate.

Dan ANGHEL

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31