CAPITALISMUL AMERICAN MODERN SE DATOREAZĂ UNUI COMUNIST CONVINS

Părintele Fondului Monetar Internaţional a fost agent KGB!

Senzaţional! Publicaţia franceză „Atlantico” a realizat o demascare şocantă. Potrivit acestei surse, Fondul Monetar Internaţional, simbolul de excelenţă al capitalismului modern, a fost creat de un comunist convins, Harry Dexter White, unul dintre cei mai mari economişti americani din secolul trecut. Anume el a fost unul dintre artizanii acordurilor de la Bretton Woods, care au condus la crearea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, deşi se ştia prea bine de relaţiile lui cu Uniunea Sovietică.

Cum a fost posibilă o asemenea situaţie paradoxală? Răspunsurile la aceste întrebări, potrivit publicaţiei franceze, se regăsesc chiar în biografia lui Harry Dexter White, unul dintre cei mai mari economişti din ultima vreme, şi în acelaşi timp, spion al Moscovei, fapt confirmat atît de arhivele sovietice, cît şi de Biroul Federal de Investigaţii (FBI), agenţie federală de investigaţii a crimelor şi mîna dreaptă a Departamentului de Justiţie al Statelor Unite.

Aşadar, Harry Dexter White, născut în 1892, la mijlocul anilor ”30 ai secolului trecut, era doar un biet funcţionăraş în Ministerul Finanţelor al SUA, dar care printre primii a început să se gîndească cum să creeze un fundament economic pentru o pace mondială durabilă. Împreună cu omologul său britanic John Maynard Keynes, s-a lansat în construcţia unui nou curs pentru o lume nouă. Drept urmare, aceştia doi au ajuns la concluzia că guvernele trebuie să aibă mai multe împuterniciri pe pieţe, dar mai puţine prerogative în ce priveşte manipularea lor. După ei, reieşea că sfera comerţului trebuie să contribuie la consolidarea procesului de cooperare politică, punînd capăt lipsei de aur şi de dolari.

Harry Dexter White credea că instituirea Fondului Monetar Internaţional nu va permite manipularea ratelor de schimb pentru a obţine avantaje concurenţiale. Un atare sistem, estima acesta, nu trebuia să dea voie dictatorilor să utilizeze barierele de schimb, precum şi monedele statelor drept instrumente ale agresiunii economice pentru ruinarea vecinilor şi declanşarea războaielor.

Deşi White nu reuşise să facă cine ştie ce carieră, în 1944 avea o influenţă reală asupra politicilor economice şi externe ale SUA. Arogant şi intimidant, acesta era conştient de statutul său şubred de la Washington. El depindea în întregime de relaţiile sale bune cu secretarul trezoreriei, ministrul Finanţelor, Henry Morgenthau, un mare prieten al Preşedintelui SUA de atunci, Franklin Roosevelt. Astfel, la 22 iulie 1944, în ciuda propunerilor lui Keynes, după trei săptămîni de discuţii aprinse, au fost semnate acordurile de la Bretton Woods, care formează fundamentul sistemului monetar actual.

Între timp, FBI nu contenea să-l fileze pe White, suspectîndu-l de transmiterea informaţiilor confidenţiale către unii membri ai Partidului Comunist al SUA, care, la rîndul lor, le expediau în Uniunea Sovietică.

Potrivit „Atlantico”, începînd cu mijlocul anilor ”30 ai secolului trecut, Harry Dexter White a activat efectiv ca o „cîrtiţă” sovietică, oferind Moscovei informaţii secrete şi recomandări cum să negocieze cu administraţia Roosevelt. Însă, din lipsă de probe, acesta n-a ajuns pe banca acuzaţiilor. Dat iată că în 1999 o parte din arhivele KGB au fost declasificate. Unele dintre aceste documente făceau referinţă în mod clar la White. El a apărut ca un informator privilegiat al Uniunii Sovietice, ca unul dintre cei mai preţioşi agenţi în SUA.

Un alt argument întru susţinerea afirmaţiei că Harry Dexter White a fost în rol de „cîrtiţă” a Sovietelor a fost adus în magazinul ”Foreign Affairs” de către jurnalistul Ben Steil, care a reuşit să facă rost de un eseu inedit de al lui White, întitulat „Politica economică internaţională a viitorului”, în care autorul afirmă, printre altele, că Occidentul este făţarnic în încercarea sa de diabolizare a Uniunii Sovietice. Acesta îndeamnă SUA la o alianţă militară trainică cu URSS pentru a-i domoli pe nemţi şi japonezi. Harry Dexter White îşi încheia eseul printr-o concluzie surprinzătoare: „Rusia este un prim exemplu de o economie socialistă în acţiune. Ea funcţionează”.

Rezultă, scrie publicaţia franceză, că arhitectul structurii financiare şi al capitalismului de după cel de-al doilea război mondial credea sincer într-o economie socialistă de felul celei care se dezvolta în URSS. După spusele lui Whittaker Chambers, un intermediar dintre serviciile sovietice de spionaj şi sursele lor secrete din administraţia SUA, Harry Dexter White şi-a început activitatea clandestină în 1935.

Potrivit acestuia, White acţiona fără a avea legătură cu vreo organizaţie sau mişcare secretă. El nu primea ordine direct de la Moscova, dar colecta informaţia secretă pe care o considera utilă. Atît de bine şi-a jucat rolul, încît Truman, care l-a succedat pe Roosevelt, l-a numit în 1946 pe Harry Dexter White director al Fondului Monetar Internaţional. E drept că puţin mau tîrziu, Edgar Hoover, conducătorul CIA, i-a trimis Preşedintelui SUA un raport în care îl acuza de spionaj. Cu toate că Hoover n-a găsit de cuviinţă să facă public acest document, White a fost nevoit să demisioneze.

În august 1948 el a negat orice implicare în vre-o reţea de spionaj în faţa membrilor comisiei privind investigarea activităţilor anti-americane. El a spus că credo lui este credo american, că crede în libertatea religiei, libertatea expresiei, libertatea de-a gîndi, libertatea presei, libertatea criticii şi libertatea de mişcare. De asemenea, a evidenţiat că crede în obiectivul şanselor egale, în libertatea de a alege reprezentanţii săi în guvern fără ţeava armei la tîmplă, fără poliţie secretă, fără stat poliţienesc. White a declarat că se opune utilizării arbitrare şi nejustificate a puterii împotriva omului sau a unui grup de oameni. Pentru dînsul aceste principii erau sacre şi le considera drept structură fundamentală a modului de viaţă american.

Trei zile după aceste declaraţii în faţa membrilor comisiei respective, Harry Dexter White a fost găsit mort în casa sa. Decesul a survenit, potrivit versiunii oficiale, în urma unui atac de cord. Însă exponenţii conspiraţiei sînt de părere că el a fost omorît de serviciile speciale sovietice. Un lucru este clar: oficial, Harry Dexter White nu a fost declarat „cîrtiţă” a serviciilor secrete ale URSS.

Vlad LOGHIN