BUGETUL APARARII, IN CRESTERE FATA DE ANUL TRECUT

Alocațiile pentru bugetul de stat pentru 2016 din domeniul apărării se ridică la 582 de milioane de lei, potrivit proiectului legii bugetului de stat, aprobat pe 9 iunie în două lecturi. Cifra este în creștere cu 118 milioane față de anul precedent. Din această sumă, 6 milioane de lei vin din implementarea proiectului de cooperare cu NATO și cu SUA.

Totodată, potrivit documentului, în anul 2016 principalele priorități se axează pe dezvoltarea capacităților de apărare și modernizarea armatei, cooperarea cu NATO și alte istituții, participarea Moldovei la misiuni internaționale de pacificare și dezvoltarea capacităților de informații militare.

Din suma menționată mai sus, Ministerul va aloca 190 de milioane pentru forțele terestre, 37 de milioane pentru forțele aeriene și 345 milioane pentru servicii de suport în domeniul apărării, ceea ce constituie aproape 60% din bugetul alocat de cheltuieli.

Amintim că Parlamentul a adoptat în prima lectură și a doua lectură proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2016. În favoarea acestuia au votat deputații din majoritatea parlamentară în total 55 de voturi. Opoziția a criticat proiectul menționînd că este superficial și se bazează strict pe finanțarea externă, care nu este cert că va veni. Inițiativa urmează să intre în vigoare după ce va fi votat în a treia și ultima lectură.

Sursa: Agora.md