Britanicii de la AstraZeneca vor colabora cu Rusia pentru combinarea unui vaccin anti-COVID

Compania farmaceutică AstraZeneca şi autorităţile din Rusia au anunţat, Vineri, că vor organiza pînă la sfîrşitul acestui an un studiu clinic care va combina vaccinurile lor anti-COVID-19, AZD1222 şi Sputnik V. Anunţul este considerat o recunoaştere a vaccinului rusesc, lăudat de autorităţile din această ţară, dar primit cu răceală de ţările occidentale, informează AFP şi DPA, potrivit agerpres.

„Anunţăm un program de studii clinice pentru a evalua siguranţa şi imunogenicitatea combinaţiei dintre AZD1222, dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, şi Sputnik V, dezvoltat de Institutul de cercetare Gamaleia”, a anunţat filiala din Rusia a companiei AstraZeneca într-un comunicat, precizînd că testele vor fi realizate pe persoane cu vîrste de cel puţin 18 ani.

Cele două vaccinuri, AZD1222 şi Sputnik V, folosesc ca vectori adenovirusuri, care conţin fragmente genetice ale unei proteine din membrana externă a virusului SARS-CoV-2, dar care nu se pot replica, potrivit DPA.

Într-un comunicat publicat Vineri, Fondul suveran de investiţii din Rusia, care participă la dezvoltarea vaccinului rusesc, a precizat că a propus, pe 23 Noiembrie, companiei AstraZeneca să folosească una dintre cele două componente ale vaccinului Sputnik V.

„AstraZeneca a acceptat propunerea (…) de a utiliza unul dintre cei doi vectori ai vaccinului Sputnik V în studii clinice suplimentare dedicate propriului său vaccin, care vor începe înainte de sfîrşitul acestui an”, a transmis Fondul suveran de investiţii din Rusia.

Potrivit comunicatului publicat Vineri de AstraZeneca, „combinaţii de diferite vaccinuri anti-COVID-19 pot reprezenta o etapă importantă pentru a genera o protecţie mai mare prin intermediul unei reacţii imunitare mai puternice şi printr-o mai bună accesibilitate”.

Directorul Fondului suveran de investiţii din Rusia, Kirill Dmitriev, a declarat că „acest exemplu unic de cooperare între cercetători din diverse ţări în lupta comună împotriva noului coronavirus va juca un rol decisiv pentru obţinerea unei victorii finale asupra pandemiei la scară mondială”.

„Suntem hotărîţi să dezvoltăm acest parteneriat în viitor şi să începem producţia comună după ce noul vaccin îşi va fi demonstrat eficienţa în timpul studiilor clinice”, a adăugat oficialul rus.

Rusia a anunţat că vaccinul său Sputnik V are o eficienţă de 95%. Acest vaccin se află în prezent în faza 3 a studiilor clinice, realizate pe un eşantion de peste 40.000 de voluntari. Rusia a demarat săptămîna trecută campania de vaccinare a populaţiei sale, începînd cu angajaţii din sectoarele profesionale cu risc sporit de infectare cu SARS-CoV-2.

Compania AstraZeneca şi Universitatea Oxford au anunţat că vaccinul lor are o eficienţă medie de 70%.