BREXIT: BRUXELLESUL ISI FORMEAZA ECHIPA DE NEGOCIATORI IN JURUL TANDEMULUI FRANCO-GERMAN

Comisia Europeană și-a lansat oficial, miercuri, grupul de lucru însărcinat cu negocierile asupra ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), grup ce își va începe activitatea la 1 octombrie și format în jurul francezului Michel Barnier și germanei Sabine Weyand, numită adjunctă a negociatorului-șef, informează AFP.

"Acest nou grup de lucru va reuni 'spuma' Comisiei", a declarat președintele executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, citat într-un comunicat.

Echipa, denumită "Grup de lucru articolul 50", va avea sarcina de a "pregăti și conduce negocierile cu Marea Britanie, ținînd cont de cadrul viitoarei sale relații cu UE", adaugă comunicatul.

Grupul va "coordona ansamblul lucrărilor Comisiei cu privire la toate aspectele strategice, operaționale, juridice și financiare legate de aceste negocieri și va putea conta pe susținerea concretă a tuturor serviciilor Comisiei", precizează textul.

Numirea francezului Michel Barnier ca negociator-șef în numele Comisiei Europene a fost deja anunțată în 27 iulie, la o lună după referendumul prin care britanicii au decis să părăsească UE. Fost șef al diplomației franceze în mandatul lui Jacques Chirac (2004-2005), Barnier a fost comisar european pentru piață internă în perioada 2010-2014.

Miercuri, executivul UE a anunțat că Michel Barnier va avea o adjunctă în acest nou grup operativ post-Brexit, pe germana Sabine Weyand, în prezent numărul doi în Directoratul General pentru Comerț al CE.

Alte nume anunțate miercuri sînt cele ale lui Stephanie Riso, "consiliera principală" a lui Barnier, și Georg Riekeles, consilier pentru relațiile între instituțiile europene.

Pentru a lansa faza de negocieri privind viitoarea relație cu UE, Londra trebuie să activeze mai întîi articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, lucru care nu va fi făcut pînă la începutul lui 2017. După ce Consiliul European va fi notificat cu privire la "clauza de retragere" (articolul 50), va începe o perioadă de doi ani în care vor fi negociate modalitățile pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

Sursa: Agerpres