BionTEch lucreaza la un vaccin anti-COVID care sa fie administrat si copiilor intre 5 si 11 ani

Compania germană BioNTech urmează să solicite aprobarea ca vaccinul său anti-COVID-19, dezvoltat împreună cu gigantul farmaceutic american Pfizer, să fie administrat la copiii cu vîrsta cuprinsă între 5 şi 11 ani. Conform directorului executiv al BioNTech, Ozlem Tureci, compania, a început să pregătească producerea vaccinului pentru copii, care este acelaşi cu cel utilizat la adulţi, însă va fi administrat în doze mai mici, informează DPA.

„În următoarele săptămîni vom prezenta rezultatele studiului nostru pe copiii între 5 şi 11 ani autorităţilor din întreaga lume şi vom solicita aprobarea pentru acest vaccin pentru aceste grupe de vîrstă, aici în Europa de asemenea”, a afirmat Tureci pentru revista Der Spiegel.

Ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, a salutat această decizie, afirmînd că acest lucru oferă o protecţie mai mare copiilor.

Joerg Doetsch, şeful Asociaţiei germane de pediatrie, a declarat că pacienţii vulnerabili, inclusiv cei cu boli cronice şi cu sisteme imunitare slăbite, vor avea cel mai mult de profitat, informează Agerpres.

„Există, desigur, grupuri de risc în categoria de vîrstă 5-11 ani a căror sănătate şi participare la viaţa socială ar fi considerabil îmbunătăţită prin disponibilitatea unui vaccin”, a spus Doetsch.

Aceste grupuri ar fi probabil primele vaccinate, aşa cum s-a întîmplat şi în cazul persoanelor vîrstnice, a mai spus el.

Doetsch a evidenţiat însă importanţa dozării corecte a vaccinului, în condiţiile în care greutatea copiilor mici diferă foarte mult de cea a adulţilor şi adolescenţilor. Sistemul imunitar individual este un alt factor, a afirmat el. Medicii au plecat de la prezumpţia că sistemul imunitar este pe deplin dezvoltat pînă în jurul vîrstei de 12 ani, însă acest lucru nu este valabil în cazul copiilor mici.