BERD CONSTATA CA PERSISTA RISCUL DE REDUCERE A CRESTERII ECONOMIEI MOLDOVENESTI IN 2015 SI STAGNARE IN 2016
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) estimează o contracție a economiei Republicii Moldova cu 2 la sută în 2015 și o stagnare în 2016, potrivit ultimului raport al BERD ”Perspectivele Economice Regionale”.
Previziunile instituției financiare europene coincid cu estimările Ministerului Economiei și Băncii Mondiale pentru acest an, care recent și-au revăzut în scădere prognozele.
Riscurile ce pot duce la recesiune vin de la ”vulnerabilitățile semnificative în sectorul financiar, scăderea remitențelor, politici monetare restrictive, creșterea inflației, performanța slabă a agriculturii, recesiunea economică regională, provocări în executarea bugetului de stat din cauza diminuării asistenței financiare externe, politica internă volatilă și probleme substanțiale de guvernare”, se arată în raportul BERD.
Experții europeni estimează creșterea datoriei publice de la aproximativ 30 la suta din PIB în 2014 pînă la circa 50 la sută în 2015, în principal datorată acordării sprijinului de urgență pentru cele trei bănci lichidate.
Perspectivele economiilor care beneficiază de investiţii BERD sînt incerte, ţările din Europa de Est şi Asia Centrală sînt în continuare influenţate negativ de recesiunea economică din Rusia, de preţurile scăzute ale petrolului şi ale altor materii prime, apreciază experții BERD. Economia Ucrainei, de exemplu, se așteptată să se contracteze cu 11,5 la sută în 2015, față de o reducere cu 4 la sută cît se estima în luna mai. Autorii raportului anticipează o scădere cu 4,2 la sută a economiei ruse, în timp ce România va înregistra o creștere economică de 3,5 la sută.
Perspectivele economice pentru Europa de est si Caucaz s-au înrăutăţit în 2015, regiunea fiind afectată de recesiunea Rusiei, Ucrainei şi Republica Belarus.
Economia moldovenească va intra în fază de recesiune în anul 2015, în pofida creșterii cu 3,6 la sută în primul semestru. Reducerea Produsului Intern Brut cu circa 2 la sută în acest an, potrivit prognozei, ”este desigur un regres în dezvoltarea țării, iar o relansare rapidă a economiei în următorii ani ar fi un scenariu frumos, dar probabil prea optimist”, constatau recent autorii studiului ”Tendințe în economia Moldovei”, lansat de Institutul Național de Cercetări Economice.
Experții Centrului Analitic Independent Expert-Grup estimează în ultimul număr al publicației ”Realitatea Economică” că se așteaptă la o scădere cu 0,5 la sută a Produsului Intern Brut, în 2015 față de anul precedent, potrivit scenariului de bază. Scenariul pesimist arată la o contractare a economiei cu 2,5 la sută.