BERD A REVIZUIT IN SCADERE PROGNOZA DE CRESTERE A ECONOMIEI MOLDOVEI IN ANUL 2015, LA MINUS 2 LA SUTA

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a redus prognoza de creştere economică a Republicii Moldova pentru anul 2015 la minus 2,0 la sută, de la o stagnare la nivelul 0% cît anticipa în ianuarie.

Economia moldovenească va încetini, ca urmare a impactului negativ pe care îl va avea situaţia geopolitică din regiune, micşorarea remiterilor şi a volumului exporturilor, dar şi căderii economice din Federaţia Rusă şi Ucraina, doi dintre tradiţionalii parteneri comerciali ai Moldovei. BERD anticipează o cădere a PIB-ului Ucrainei cu 7,5 la sută, iar a economiei ruse cu 4,5 la sută.

După o creştere de 4,6 la sută în anul trecut, perspectivele de creştere a economiei Moldovei s-au deteriorat, ca urmare a scăderii remiterilor şi exporturilor, determinată de redirecţionarea comerţului exterior dinspre Federaţia Rusă spre Uniunea Europeană cu care a semnat un acord de liber schimb, constată autorii raportului. Ei mai apreciază că sectorul financiar „s-a împotmolit în scandaluri”, legate de cele trei bănci aflate sub administrare specială.

Leul moldovenesc s-a depreciat la începutul anului, într-un pas cu tendinţele pieţelor valutare din regiune, dar cursul s-a stabilizat în martie, după înăsprirea politicii monetare şi intervenţiei băncii centrale, se constată în raportul BERD.

Instituţia financiară europeană mai menţionează că rezultatele pentru primul trimestru denotă că blocajele economice structurale, provocările din sectorul financiar exacerbează impactul şocurilor externe asupra economiei moldoveneşti.

BERD se aşteaptă la un declin în 2015 al economiilor ţărilor din zona Europa de Est şi Caucaz, în care este inclusă şi Republica Moldova, în medie cu 3,3 la sută, faţă de minus 1,8 la sută cît estima în ianuarie.

O revenire pe un avans de 1,5 la sută a economiei Moldovei în 2016 este posibilă, cu condiţia îmbunătăţirii situaţiei în regiune, notează experţii BERD. Ei se aşteaptă la o creştere în medie cu 1,8 la sută în zona Europa de Est şi Caucaz, în anul viitor, însă recesiunea economică în Federaţia Rusă va continua cu un declin de 1,8 la sută.

Ministerul Economiei şi FMI prognozează pentru anul 2015 o scădere a economiei cu 1 la sută. Banca Mondială anticipează o recesiune de 2 la sută a economiei moldoveneşti, ca urmare a crizei regionale, reducerii cererii externe, a transferurilor băneşti şi finanţărilor. Experţii Centrului Analitic Independent Expert-Grup prognozează o scădere cu 0,2 la sută a Produsului Intern Brut în cazul unor evoluţii optimiste, în timp ce previziunile pesimiste arată o reducere de 1,8 la sută. Experţii IDIS ”Viitorul” se aşteaptă la o scădere a PIB-ului de 4 la sută.