BAROMETRUL DE AFACERI ESTE IN SCADERE SI A INTRAT IN ZONA NEGATIVA
Companiile manifestă o prudență mare și nu se așteaptă la o ameliorare a afacerilor lor în primul trimestru al anului 2016. Întreprinderile locale sînt în așteptarea unor schimbări, în timp ce firmele străine sînt mai pesimiste, potrivit „Barometrului de Afaceri”, prezentat de Asociația Obștească Colaborarea Economică Moldo-Germană și Camera de Comerț și Industrie Franța-Moldova.
”Mișcările contestatare politice și sociale ce au precedat formarea noului Guvern, incertitudinile privind situația macro-economică și financiară, lipsa unui acord cu FMI și lipsa ajutoarelor internaționale cauzate de vizibilitatea redusă a reformelor profunde mult așteptate, au afectat în mare măsură tendințele generale ale barometrului de afaceri pe parcursul celui de-al patrulea trimestru 2015”, a declarat Emmanuel Skoulios, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova.
Indiferent de tipul întreprinderii, locală sau străină, tendința generală a barometrului este în scădere și a intrat în zona negativă a acestuia. Șefii întreprinderilor străine sînt, de altfel, cei mai afectați de contextul local, constată compania de marketing și consultanță ”Magenta Consulting”, care a realizat sondajul. Cea mai mare scădere s-a produs ”în sectorul finanțelor, băncilor și asigurărilor”.
Întreprinderile chestionate continuă să se aștepte la o ușoară creștere a cifrei lor de afaceri. Nu există o diferență semnificativă între întreprinderile locale și cele străine legată de acest indicator. ”Sectorul băncilor, finanțelor și a asigurărilor a atins rezultate cu mult mai mari în trimestrul patru 2015 comparativ cu cele preconizate și așteptate pe parcursul trimestrului trei. Însă reprezentanții acestui sector manifestă, în mod curios, așteptări mai pesimiste legate de cifra lor de afaceri pentru următoarea perioadă”, a menționat președintele Camerei de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova.
Pe de altă parte, Skoulios a spus că investitorii continuă să aibă dorința de a investi și că acesta este ”unicul indicator care inspiră optimism”, chiar dacă această dorință de a investi este modestă, sau aproape de zero pentru întreprinderile străine. Întreprinderile din sectorul bancar și cel al asigurărilor preconizează să-și reducă investițiile în următorul trimestru.
Numărul salariaților din cadrul întreprinderilor chestionate a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut o scădere ușoară, chiar dacă aceste firme prevăzuse inițial noi angajări. Tendința este, totuși, puțin mai pozitivă pentru următorul trimestru. Întreprinderile locale prevăd să-și mărească ușor efectivul de personal, pe cînd cele străine rămîn a fi neutre. Ca și pentru alți indicatori, investitorii străini manifestă prudență, sectorul de producere nu preconizează noi angajări.
Întreprinderile chestionate continuă să exprime o opinie extrem de negativă legată de climatul de afaceri și de evoluția acestuia. Acest indicator apare clar în zona roșie a barometrului, iar așteptările pentru trimestrul întîi 2016 nu sînt mai îmbucurătoare, potrivit „Barometrului de Afaceri”.
Chestionarea a fost realizată în perioada 18 ianuarie – 5 februarie 2016 pe un eșantion de 562 întreprinderi locale și străine, ce-și exercită activitatea pe întreg teritoriul Republicii Moldova.