BAROMETRUL DE AFACERI A URCAT IN TRIMESTRUL TREI LA CEL MAI INALT NIVEL DIN ACEST AN
Marea majoritate a companiilor locale sînt optimiste în ceea ce priveşte evoluţia afacerilor, în timp ce firmele străine se arată îngrijorate de prognozele macroeconomice şi instabilitatea politică din ţară, potrivit „Barometrului de Afaceri”, prezentat astăzi de Asociaţia Obştească Colaborarea Economică Moldo-Germană şi Camera de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova.
„Întreprinderile autohtone au relevat o creştere uşoară a profitului pe parcursul trimestrului trecut şi optimism în ceea ce priveşte trimestrul viitor. Sectorul agricol este cel mai optimist în ceea ce priveşte evoluţia situaţiei economice şi dezvoltarea afacerii. Întreprinderile cu capital străin şi din sectorul producerii sînt cele mai neliniştite în ceea ce priveşte evoluţia afacerii”, a declarat Emmanuel Skoulios, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova.
Sectoarele industriei, finanţelor, băncilor, asigurărilor şi auditului au o opinie mai rezervată privind evoluţia afacerilor în comparaţie cu cei din domeniul agricol, al serviciilor şi al comerţului, constată autorii cercetării sociologice, efectuată trimestrial. Companiile din sectorul agricol sînt mai optimiste, „chiar dacă acestea nu au beneficiat de condiţii climaterice favorabile şi suferă din cauza embargoului impus de Rusia. Agricultura este susţinută de deprecierea monedei naţionale (fenomen ce încurajează exporturile), de ridicarea parţială a blocajelor de acces pe piaţa rusă sau de reorganizarea circuitelor de distribuţie şi de intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană”.
Perspectivele de dezvoltare a afacerilor sînt, ca şi în trimestrul trecut, pozitive, întreprinderile străine fiind de data aceasta mai optimiste decît cele locale. Antreprenorii se aşteaptă la o uşoară creştere a cifrei de afaceri în trimestrul următor. Întreprinderile străine sînt, totuşi, mult mai prudente în comparaţie cu cele locale. Societăţile chestionate preconizează să-şi mărească uşor investiţiile, în timp ce cele străine şi din sectorul industrial sînt extrem de prudente în acest sens, acest indicator înregistrînd chiar valori negative.
Întreprinderile chestionate continuă să exprime o opinie extrem de negativă legată de climatul de afaceri şi de evoluţia acestuia. Firmele străine, împreună cu cele din sectorul industrial, sînt cele mai îngrijorate în acest sens, iar cele din comerţ într-o măsură mai mică, potrivit „Barometrului de Afaceri”.
Chestionarea a fost realizată în perioada 1-25 septembrie 2015, pe un eşantion de 506 întreprinderi locale şi străine, ce-şi exercită activitatea pe întreg teritoriul Republicii Moldova.