BANCA MONDIALA A ELABORAT O NOTA CU PRIVIRE LA SECTORUL FORESTIER DIN R. MOLDOVA
Banca Mondială a făcut ieri publică varianta finală a Notei cu privire la politica forestieră, care oferă o opinie independentă asupra sectorului silvic din R. Moldova. Documentul include un set de recomandări menite să contribuie la definirea obiectivelor domeniului şi la identificarea oportunităţilor ce trebuie luate în considerare la implementarea Strategiei de cooperare a Băncii Mondiale cu ţară noastră.
Publicaţia este scrisă în limbile română şi engleză, iar din echipa de lucru au făcut parte reprezentanţi ai Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Băncii Mondiale, Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură în colaborare cu Agenţia de Stat “Moldsilva” şi Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice.
Strategia Băncii Mondiale de parteneriat cu R. Moldova recunoaşte că sectorul forestier are un rol important în asigurarea competitivităţii şi atenuarea schimbărilor climatice, însa nu a beneficiat de atenţia pe care o merită. Potrivit documentului, Banca Mondială trebuie să fie informată în procesul de elaborare a proiectelor silvice, cu evidenţierea principalelor probleme şi identificarea eventualelor acţiuni de soluţionare.
În prezent Banca Mondială este implicată în unele activităţi legate de segmentul forestier al R. Moldova, cum ar fi proiecte de competitivitate agricolă, pentru gestionare durabilă a terenurilor, de captare a bioxidului de carbon şi programul ENPI FLEG. În perspectivă Banca Mondială ar putea susţine modernizarea instituţiilor silvice şi de cercetare, asigurarea durabilă cu produse din lemn, crearea plantaţiilor energetice şi pădurilor stabile şi diversificate etc.