Ayatollahul Khamenei amenință SUA cu o lovitură puternică dacă va ataca Iranul

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, Luni, că SUA vor primi o lovitură puternică dacă se va da curs amenințării preşedintelui Donald Trump de a bombarda Iranul, în cazul în care Teheranul nu acceptă un nou acord nuclear cu Washingtonul, relatează Reuters, potrivit News.Ro.

Duminică, Donald Trump şi-a reiterat ameninţarea că Iranul va fi bombardat dacă nu acceptă propunerea sa de discuţii prezentată într-o scrisoare trimisă conducerii Iranului la începutul lunii Martie, oferind Teheranului o fereastră de două luni pentru a lua o decizie.

Iranul a transmis Luni avertismentul cu privire la ameninţările lui Trump Ambasadei Elveţiei, care reprezintă interesele SUA şi acţionează ca un intermediar între Washington şi Teheran, a informa presa de stat. În avertismentul său, Teheranul şi-a exprimat hotărîrea de a răspunde „decisiv şi imediat” la orice ameninţare a Washingtonului.

„Duşmănia din partea SUA şi a Israelului a existat întotdeauna. Ei ameninţă să ne atace, ceea ce nu credem că este foarte probabil, dar dacă vor comite vreo ticăloşie, vor primi cu siguranţă o lovitură reciprocă puternică”, a declarat ayatollahul Khamenei. ”Şi dacă se gîndesc să provoace răscoală în interiorul ţării, ca în anii trecuţi, poporul iranian însuşi se va ocupa de ei”, a adăugat el.

Autorităţile iraniene acuză Occidentul pentru tulburările recente, inclusiv protestele din 2022-2023 legate de moartea în arest a lui Mahsa Amini - o tînără deţinută pentru că ar fi încălcat regulile purtării hijabului - şi protestele la nivel naţional din 2019 legate de creşterea preţului combustibilului.

Săptămîna trecută, Iranul a răspuns scrisorii SUA, preşedintele Masoud Pezeshkian explicînd că Teheranul nu va intra în negocieri directe cu Washingtonul, dar că este dispus să continue discuţiile indirect, în conformitate cu un ordin al lui Khamenei.

„O ameninţare deschisă cu bombardamentul din partea unui şef de stat împotriva Iranului este un afront şocant la adresa esenței păcii şi securităţii internaţionale”, a scris Luni pe Twitter purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe, Esmaeil Baghaei. ”Violenţa generează violenţă, pacea generează pace. Statele Unite pot alege calea şi pot accepta consecinţele”, a transmis purtătorul de cuvînt.

Comandantul aerospaţial al Gărzilor Revoluţionare, Amirali Hajizadeh, a ameninţat forţele americane din Orientul Mijlociu, afirmînd, în declaraţii pentru presă, că ”americanii au cel puţin 10 baze în regiune cu 50.000 de soldaţi. Ei sunt într-o casă de sticlă şi nu ar trebui să arunce cu pietre”, a punctat el.

În primul său mandat din 2017-2021, Trump a retras SUA dintr-un acord încheiat în 2015 între Iran şi puterile mondiale, care punea limite stricte activităţilor nucleare contestate ale Teheranului în schimbul reducerii sancţiunilor. Trump a reimpus, de asemenea, sancţiuni americane radicale. De atunci, Iranul a depăşit cu mult limitele acordului privind îmbogăţirea uraniului.

Puterile occidentale acuză Iranul că are un program clandestin de dezvoltare a capacităţii de fabricare a armelor nucleare prin îmbogăţirea uraniului la un nivel ridicat de puritate fisionabilă, peste ceea ce, în opinia lor, este justificabil pentru un program civil de energie atomică.

Teheranul susţine că programul său nuclear este în întregime destinat unor scopuri energetice civile.